Cum a prabusit Valer Dorneanu increderea in CCR intr-un an

Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 07:52
18074 citiri
Cum a prabusit Valer Dorneanu increderea in CCR intr-un an
Foto: Arhiva Hepta.ro

O institutie care a salvat statul de drept in cel putin doua randuri de la asalturi distrugatoare purtate de miliardari locali in asociere cu unii politicieni a ajuns astazi sa se compromita in ochii opiniei publice si sa-si piarda credibilitatea, in urma unei serii de decizii controversate.

E vorba de Curtea Constitutionala a Romaniei care, in ultimele zece luni, a luat o serie de hotarari de care ar beneficia si un lider de partid, condamnat definitiv intr-un dosar de coruptie.

Aceasta e descrierea seaca a drumului scurt si abrupt, inceput in 2016, de la presedintia domnului Augustin Zegrean la cea a domnului Valer Dorneanu.

Actualul presedinte al CCR reprezinta efectul unei strategii a lui Liviu Dragnea, sef PSD si al Camerei Deputatilor, care-l propune in 2013 din partea majoritatii social-democrate pentru a ocupa un post vacant de judecator. Trei ani mai tarziu, domnul Dorneanu devine presedinte al CCR, iar Liviu Dragnea e foarte aproape sa controleze Curtea, mai avea nevoie de un singur pas, castigarea alegerilor generale, ceea ce s-a intamplat la finalul anului trecut.

Una dintre deciziile cele mai controversate ale CCR a fost cea data in legatura cu Ordonanta 13, o actiune politica in forta, coordonata de ministrul Justitiei de atunci, Florin Iordache, si care avea ca obiect dezincriminarea unei infractiuni - abuzul in serviciu - cu scopul de a-i salva cariera politica lui Liviu Dragnea.

Spre stupoarea intregii societati, CCR decide ca procurorii nu mai au dreptul sa cerceteze daca faptele, actele si deciziile ministrilor si angajatilor Guvernului facute inaintea emiterii unei ordonante de urgenta sunt legale sau nu.

Iar acum, Liviu Dragnea urmareste sa extinda aceasta decizie si la hotararile de guvern, incercand sa scape si de posibilele acuzatii din Dosarul Belina.

Dictatura la CCR, opiniile concurente sunt cenzurate

Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Senatului, i-a promis liderului PSD ca va formula o plangere la CCR prin care va semnala un conflict de natura constitutionala intre Guvern si procurori in ce priveste hotararea Executivului in cazul Belina, creand o "oportunitate" pentru Curte sa "legifereze" din nou in interesul unui politician condamnat penal.

Liviu Dragnea, presedintele PSD, a reusit sa controleze politic CCR prin intermediul presedintelui Valer Dorneanu - Foto: Hepta.ro

In plus, presedintele CCR a reusit performanta sa impuna in interiorul institutiei cenzurarea opiniilor concurente ale celorlalti opt judecatori.

Aceasta masura a fost atacata in contencios administrativ de un avocat pentru drepturi civile care a castigat la Curtea de Apel Bucuresti. Este prima decizie pe care un complet de judecata o ia impotriva CCR de la infiintarea acestei institutii in 1990.

Acest precedent a reprezentat declansarea unei crize in interiorul institutiei, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au lasat sa se inteleaga ca exista discutii pentru retragerea lui Valer Dorneanu, intr-o incercare disperata de a reface credibilitatea CCR.

"Eu nu actionez impotriva lor in calitate de judecatori, ci de functionari emitenti ai unui act administrativ. Este vorba despre raspunderea unor functionari emitenti de acte administrative, actul atacat nefiind rezultatul unei proceduri jurisdictionale, ci administrative", a declarat Elenina Nicut, avocata care a obtinut in premiera o decizie impotriva CCR, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Aceasta criza a fost agravata si de interviul dat de presedintele Curtii Constitutionale Valer Dorneanu jurnalistei Liliana Nastase, de la B1 TV.

In aceasta interventie televizata, judecatorul in varsta de 73 de ani face afirmatii prin care incearca sa justifice deciziile CCR si se lanseaza in argumentatii cu privire la nevoia stabilirii unui prag de prejudiciu pentru infractiunea de abuz in serviciu.

Intrebat de jurnalista de ce a ajuns Curtea o institutie atat de contestata in aceste zile, judecatorul Valer Dorneanu declara senin ca, "atunci cand lucrurile merg bine, nu comenteaza nimeni", confirmand indirect faptul ca in institutia pe care o pastoreste s-au intamplat multe lucruri care au provocat tensiuni in societate, CCR pierzand rolul de arbitru si de garant al echilibrului intre puterile statului.

Reactia dura a CSM

In urma acestui interviu, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii un comunicat oficial prin care condamna iesirea publica a presedintelui CCR: "o parte din declaratiile domnului Valer Dorneanu au fost de natura a aduce atingere independentei, prestigiului si credibilitatii Justitiei, cu consecinta subminarii autoritatii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar in ansamblul sau".

Mai mult, judecatorul a fost acuzat de CSM ca afirmatiile sale "sunt de natura a induce in perceptia publica ideea politizarii actului de justitie, a unui sistem judiciar care nu se bucura de independenta fata de puterile politice ale statului".

Dupa o astfel de acuzatie, CCR se afla intr-o criza fara precedent, iar iesirea din ea va fi un proces complicat si de durata.

Primul efect al pierderii increderii societatii va fi acela ca puterea judecatoreasca va putea prelua acest rol, iar CCR va deveni o institutie lipsita de continut.

Ce putere va mai avea Valer Dorneanu sa judece constitutionalitatea unor legi daca el insusi va fi fost gasit vinovat de nerespectarea Constitutiei in procesul initiat de avocata Elenina Nicut?

"Indiferent de comentariile mai mult sau mai putin avizate sau binevoitoare, nu am pierdut. Drept dovada, singura parte care a atacat pana in prezent sentinta Curtii de Apel Bucuresti este parata, Curtea Constitutionala. Aplicand un simplu silogism, coroborat cu reguli minime de procedura civila, rezulta ca aceea care a pierdut este CCR", a declarat avocatul Elenina Nicut, pentru Ziare.com.

Toader si Iordache topaie pe Legile Justitiei

PSD si Liviu Dragnea au mers mult prea departe in ce priveste politizarea deciziilor CCR, iar, in acest moment, avem o reactie a societatii civile la care se adauga si reactii internationale.

Tudorel Toader, un ministru al Justitiei care incearca sa modifice legile penale in favoarea politicienilor - Foto: Hepta.ro

Trebuie adaugat ca atat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cat si Florin Iordache, PSD, seful Comisiei speciale pentru Justitie din Camera Deputatilor, evita sa ceara un punct de vedere Comisiei de la Venetia, institutie care consiliaza la cerere teme dificile in materie constitutionala din Uniunea Europeana, in ce priveste proiectul de modificare a Legilor Justitiei, care Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu vor sa fie votat sau asumat de catre actuala majoritate in Parlament.

"Ce o costa (pe Laura Codruta Kovesi - n.red.) sa se duca in fata comisiei parlamentare si sa dea o declaratie?", se intreaba retoric Valer Dorneanu in interviul realizat de B1 TV, incercand sa justifice una dintre cele mai controversate decizii ale CCR care duce la o erodare fara precedent a autoritatii magistratilor in fata puterii legislative.

Încearcă PNL să-și refacă viața fără PSD? Ultimatumul lui Ciucă pentru partidele de dreapta și semnificația reasocierii cu Nicușor Dan. „Nu există niciun electorat de dreapta”
Încearcă PNL să-și refacă viața fără PSD? Ultimatumul lui Ciucă pentru partidele de dreapta și semnificația reasocierii cu Nicușor Dan. „Nu există niciun electorat de dreapta”
S-a tot discutat despre o mare alianță de dreapta, care să aibă în centrul său PNL și USR, însă planurile par să se fi năruit, odată cu anunțarea oficială a candidaturilor lui Nicole...
Ce promit principalii candidați la prezidențiale: patriotism, transparență, vot de la 16 ani și case la 35 de mii de euro
Ce promit principalii candidați la prezidențiale: patriotism, transparență, vot de la 16 ani și case la 35 de mii de euro
Finalul anului urmează să aducă României un nou președinte și un nou Parlament, alegerile fiind intercalate, fapt care face bătălia pentru scaunul de la Cotroceni mai tensionată. Astfel,...
#Dorneanu criza CCR, #Dorneanu reactie CSM, #Dorneanu CSM tensiune , #judecatori
  1. Încearcă PNL să-și refacă viața fără PSD? Ultimatumul lui Ciucă pentru partidele de dreapta și semnificația reasocierii cu Nicușor Dan. „Nu există niciun electorat de dreapta”
  2. Ce promit principalii candidați la prezidențiale: patriotism, transparență, vot de la 16 ani și case la 35 de mii de euro
  3. Nicușor Dan, dispus să-l susțină și pe Ludovic Orban pentru funcţia de șef al statului. Ce așteaptă primarul Capitalei de la preşedintele Forţa Dreptei
  4. Ce șanse are președintele Klaus Iohannis de a ajunge parlamentar. Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Să spună direct că președintele devine automat senator”
  5. Traian Băsescu acuză Guvernul de incompetență în gestionarea crizei inundațiilor din România. „Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, ar fi murit mai puţini oameni"
  6. Șoșoacă, acuzații grave la adresa lui Marcel Ciolacu și George Simion. Cum ar fi împiedicat-o cei doi să candideze la prezidențiale VIDEO
  7. Aliat-surpriză pentru Diana Șoșoacă la alegerile prezidențiale și parlamentare: „Am discutat deja"
  8. Planurile lui Iohannis, ironizate de CTP: ”A zgrepțănat pe la toate ușile și a fost trimis la golf”. Comparație cu România ceaușistă
  9. Se aleg noii membri ai ASF, BNR și CNA. Când este programată ședința Parlamentului decisivă
  10. Cum ar putea candida Iohannis la alegerile parlamentare. Soluția experților: „Poate demisiona din timp”