Curtea Constitutioanala a judecat marti o sesizare a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) si a respins contestarea de catre aceasta a mandatului lui Daniel Morar, fost procuror sef al DNA.
CCR insa a admis o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de Administratia Prezidentiala in care se reclama situatia in care Parlamentul poate face numiri de judecatori la CCR, fara a fi atacate, in timp ce numirile facute de presedintele Romaniei pot fi contestate.
AMR ceruse in instanta sa fie anulat decretului prezidential prin care Daniel Morar a fost numit judecator la CCR, pe motiv ca Daniel Morar a incalcat grav normele juridice internationale in trei cazuri.
Astfel, AMR a sustinut ca Morar are in cazierul profesional trei erori judiciare, de pe vremea cand era simplu procuror. Prima ar fi arestarea si trimiterea nejustificata in judecata a fostului senator Liviu Ciupe, care ar fi dus la plata de catre statuul roman a unor daune de 1,308 miliarde lei.
A doua eroare o reprezinta arestarea si interceptarea ambientala a fostului judecator Viorel Burzo, pentru care Romania a fost condamnata de CEDO de la Strasbourg in august 2005.
A treia eroare de care s-ar face vinovat Daniel Morar este negarea imunitatii si transmiterea de informatii false catre CEDO de la Strasbourg in cazul Corneliu Birsan, prin efectuarea unei perchezitii la domiciliul acestuia.
Daniel Morar a fost numit judecator al CCR de catre presedintele Traian Basescu.