De ce a hotarat CCR ca legea penala mai favorabila se aplica global - motivarea judecatorilor

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 20:29
3047 citiri
De ce a hotarat CCR ca legea penala mai favorabila se aplica global - motivarea judecatorilor
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a facut publica motivarea deciziei de a stabili ca legea penala mai favorabila se aplica global.

Astfel, CCR anunta ca legea penala mai favorabila vizeaza aplicarea legii si nu a dispozitiilor mai blande si ca nu se pot combina prevederi din vechea si noua lege, arata Mediafax.

"Indiferent de interpretarile ce se pot aduce unui text atunci cand Curtea Constitutionala a hotarat ca numai o anumita interpretare este conforma cu Constitutia, mentinandu-se astfel prezumtia de constitutionalitate a textului in aceasta interpretare, instantele judecatoresti trebuie sa se conformeze deciziei Curtii si sa o aplice ca atare.

De altfel, Curtea Constitutionala a statuat ca, in ceea ce priveste determinarea concreta a legii penale mai favorabile, aceasta vizeaza aplicarea legii si nu a dispozitiilor mai blande, neputandu-se combina prevederi din vechea si noua lege, deoarece s-ar ajunge la o lex tertia, care, in pofida dispozitiilor art. 61 din Constitutie, ar permite judecatorului sa legifereze", anunta CCR, informeaza Mediafax.

In acelasi document se specifica faptul ca notiunea de institutie autonoma nu este reglementata in niciunul dintre cele doua coduri penale si nici in legea de aplicare a actualului Cod penal.

"Asa fiind, chiar daca in limbajul juridic curent utilizarea notiunii de institutie autonoma pentru anumite categorii juridice este acceptata, caracterul autonom al acesteia, astfel cum acesta este sustinut in doctrina si practica judiciara, presupune ca ea are o existenta de sine statatoare si nu depinde de ansamblul normativ in care este integrata pentru a-si indeplini finalitatea.

Or, o atare concluzie este inadmisibila, intrucat nu se poate retine ca o norma din Codul penal care reglementeaza cu privire la o anumita institutie de drept penal (recidiva, concurs de infractiuni, prescriptie etc.) este independenta de legea careia ii apartine", mai spun judecatorii.

Motivarea vine dupa ce judecatorii CCR au hotarat pe 6 mai ca legea penala mai favorabila se aplica global, mai exact ca nu pot fi combinate dispozitii din legile succesive.

Anterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca se pot combina dispozitiile din legi succesive pentru stabilirea legii penale mai favorabile, combinate pe institutii autonome.

"Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"
"Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"
Vicepreședintele PNL Florin Roman s-a arătat hotărât că alianța cu PSD se apropie de final miercuri, 11 septembrie. Liberalul spune că momentul din care „punțile dintre PNL și PSD sunt...
Analiză: Ce lipsește din cartea lui Ciucă?
Analiză: Ce lipsește din cartea lui Ciucă?
Nicolae Ciucă nu vrea să fie un președinte jucător, ca Traian Băsescu, nici unul prudent, precum Klaus Iohannis, ci un președinte muncitor. Dar ce e un președinte muncitor? Ce vrea să...
#CCR legea penala mai favorabila, #motivare legea penala mai favorabila, #motivare decizie lege penala , #judecatori
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Deci, dintre codul ”de legi” și articolul ”de lege”, ”lege” e doar
  1. Controale abuzive și brutale în timpul travaliului, lipsa consultațiilor gratuite post-nastere. Experiențele gravidelor din România
  2. Cine va fi candidatul CDU/CSU pentru funcția de cancelar?
  3. Dezbatere televizată: Alegeri Prezidențiale SUA – cote pariuri pe discursurile lui Trump și Harris
  4. ÎPS Teodosie, prezent la Curtea de Apel Constanța în dosarul de cumpărare de influenţă. Ce susțin avocații săi
  5. Primar reținut pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciu uriaș estimat de DNA
  6. CTP, despre afirmațiile bizare făcute de Trump. Ce crede jurnalistul despre „animalele de companie mâncate de imigranți”: „Excită tot ce e mai rău și mai prost în oameni"
  7. O româncă a pus pe jar justiția din Italia. A furat 120.000 de euro și nu a primit nicio pedeapsă. Decizia surprinzătoare a instanței
  8. Înalți oficiali din SUA și Marea Britanie la Kiev. Antony Blinken și David Lammy participă la summitul organizat de Ucraina
  9. Cine e românul care îl joacă pe Donald Trump în filmul "The Apprentice". A fost lansat primul trailer al peliculei VIDEO
  10. Cresc tensiunile între Serbia și Kosovo. Belgradul cere susținerea Occidentului