Decredibilizarea CCR (Opinii)

Vineri, 10 August 2012, ora 00:05
9757 citiri
Decredibilizarea CCR (Opinii)

Daca mai era o institutie a statului inca in picioare, scandalul politic a trantit-o si pe ea in noroi, confirmand ca acest imens taraboi al suspendarii nu va lasa in urma piatra pe piatra.

In timp ce Parchetul cerceteaza falsificarea unei hotarari a CCR, judecatorii se incaiera in public.

Exista suspiciuni ca formularile complet diferite ale solicitarii CCR in 2 august, varianta de pe site-ul institutiei si varianta comunicata presei, ar fi rezultatul unui fals grosolan.

Una e sa ceri listele actualizate asa cum erau ele pe 29 iulie si cu totul, dar cu totul altceva, sa ceri actualizarea listelor din 29 iulie.

Totodata, CCR a trimis Monitorului Oficial o erata la aceeasi hotarare din 2 august, care precizeaza ca in cvorumul referendumului sunt aplicabile dispozitiile legii privind alegerea presedintelui Romaniei, fiind asadar inclusi in listele electorale, ca la prezidentiale, toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde locuiesc.

De ce sa aplici in cazul demiterii presedintelui legea votului uninominal pentru alegerea senatorilor si deputatilor si nu legea pentru alegerea presedintelui?

Ei bine, judecatorul CCR Tudorel Toader pretinde ca nu stia nimic de erata si ca ea nu ar fi fost adoptata procedural, iar solicitarea se refera la listele asa cum au fost sau ar fi trebuit sa fie actualizate in 29 iulie, pentru ca altfel nici nu ar fi fost necesar termenul atat de lung.

Declaratia d-lui Toader nu clarifica nimic, dimpotriva amplifica scandalul. In privinta eratei, eu nu inteleg ceva. Daca este vorba intr-adevar despre ceea ce spune si numele modificarii, adica erata, atunci suntem in fata corectarii unei erori materiale si atunci de ce ar trebui o alta decizie a plenului CCR? Cu alte cuvinte, daca judecatorii au decis deja pe 2 august ca romanii din strainatate sunt inclusi in cvorum, iar in MOf a aparut o varianta fara aceasta precizare, corectarea variantei publicate initial nu inseamna decat revenirea la ceea ce s-a decis deja, nu o decizie noua. De ce sa reunesti plenul ca sa decida ce a decis deja?

Daca insa precizarea privind includerea in cvorum a romanilor din strainatate nu a fost decisa pe 2 august, ea nu reprezinta o erata, ci o noua decizie si pentru ea era nevoie de intreaga procedura.

Dar 5 judecatori ai CCR, care au semnat erata, nu stiau acest lucru? Si cum de a publicat Monitorul Oficial, aflat in subordinea Guvernului, erata daca ea nu era, de fapt, o simpla corectura, ci o noua decizie? Cu atat mai mult cu cat insusi Mihai Voicu a pus intarzierea publicarii eratei pe seama verificarilor facute de Consiliul Legislativ al MOf, deci, cu alte cuvinte, erata a fost verificata.

Este clar ca undeva este un fals si cineva e de rea credinta, iar lumina trebuie sa faca, intr-adevar, Parchetul. Fie este doar o corectura, si atunci dl. Toader nu stie de ea poate tocmai pentru ca, dupa cum exista informatii in presa, ar fi implicat in "prelucrarea" formei trimise initial Monitorului Oficial. Fie este o noua decizie si atunci ea nu este valabila daca procedura nu a fost indeplinita.

Cat despre interpretarea data de dl. Toader solicitarii privind listele electorale, este un fel de "si calare si pe jos". Ori ceri listele actualizate pana pe 29 iulie si folosite la referendum, ori ceri actualizarea lor. Nu poti sa le ceri pe amandoua deodata. Nu pot fi valabile concomitent si cele folosite si cele modificate ulterior.

Da, termenul dat de Curte este cu mult prea lung, inadmisibil de lung as zice, dar dl. judecator Toader, la fel ca dl. judecator Zegrean, la fel ca dl. judecator Predescu, stiu bine ca termenul acesta n-a avut nimic de-a face cu cauza si cu interesele Romaniei, ci cu concediile pe care judecatorii CCR si le programasera si la care n-au vrut sa renunte.

Tot acest scandal are un singur rezultat cert: confirma presiunile politice uriase la care este supusa CCR, exact asa cum a fost, dupa cum a afirmat Ioan Rus, si Ministerul de Interne. Iar aceste presiuni nu fac decat sa decredibilizeze CCR si sa submineze decizia ei in privinta referendumului, oricare ar fi ea.

Simplul fapt ca suspectam de fapte grave judecatorii CCR, fie pe cei cinci cu erata, fie pe dl. Toader, este de neconceput intr-un autentic stat de drept.

Oricum se va sfarsi aceasta groaznica telenovela, partea care va pierde, din politica si in societatea romaneasca, va ramane cu convingerea ca a pierdut din cauza unor presiuni politice covarsitoare. Iar cea mai rea consecinta a acestei situatii se simte tot in economie: ce investitor e nebun sa-si aduca banii intr-o tara in care nicio institutie nu e mai presus de orice suspiciune?

„Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
„Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 14 septembrie, prezent în zonele inundate din județul Galați, că este nevoie de o „discuţie foarte serioasă” în ceea ce priveşte...
Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
Fostul campion de raliuri și actual expert în conducere defensivă, Titi Aur a tras un semnal de alarmă cu privire la modelele pe care politicienii le transmit românilor în anul electoral....
#CCR scandal decizie referendum, #CCR judecatori conflict, #CCR liste actualizate referendum , #judecatori
  1. „Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
  2. Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
  3. Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
  4. Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
  5. Mircea Geoană: „Una din cele mai importante decizii pentru România pe care am luat-o la NATO a fost legată de importanța strategică a Mării Negre”
  6. Nicuşor Dan a semnat pentru candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale. „Este omul care gândește ca mine”
  7. Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
  8. Cumetriile politice dictează legea în România?
  9. Se complică ecuația alegerilor. Partidele DREPT și SENS îi pot încurca pe Geoană și pe Elena Lasconi. „Împreună ar fi redutabile”
  10. Elena Lasconi, ironie la adresa lui Ciolacu: ”Sunt supăraţi consultanţii pe mine că nu învăţ texte pe de rost”