Decredibilizarea CCR (Opinii)

Vineri, 10 August 2012, ora 00:05
9757 citiri
Decredibilizarea CCR (Opinii)

Daca mai era o institutie a statului inca in picioare, scandalul politic a trantit-o si pe ea in noroi, confirmand ca acest imens taraboi al suspendarii nu va lasa in urma piatra pe piatra.

In timp ce Parchetul cerceteaza falsificarea unei hotarari a CCR, judecatorii se incaiera in public.

Exista suspiciuni ca formularile complet diferite ale solicitarii CCR in 2 august, varianta de pe site-ul institutiei si varianta comunicata presei, ar fi rezultatul unui fals grosolan.

Una e sa ceri listele actualizate asa cum erau ele pe 29 iulie si cu totul, dar cu totul altceva, sa ceri actualizarea listelor din 29 iulie.

Totodata, CCR a trimis Monitorului Oficial o erata la aceeasi hotarare din 2 august, care precizeaza ca in cvorumul referendumului sunt aplicabile dispozitiile legii privind alegerea presedintelui Romaniei, fiind asadar inclusi in listele electorale, ca la prezidentiale, toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde locuiesc.

De ce sa aplici in cazul demiterii presedintelui legea votului uninominal pentru alegerea senatorilor si deputatilor si nu legea pentru alegerea presedintelui?

Ei bine, judecatorul CCR Tudorel Toader pretinde ca nu stia nimic de erata si ca ea nu ar fi fost adoptata procedural, iar solicitarea se refera la listele asa cum au fost sau ar fi trebuit sa fie actualizate in 29 iulie, pentru ca altfel nici nu ar fi fost necesar termenul atat de lung.

Declaratia d-lui Toader nu clarifica nimic, dimpotriva amplifica scandalul. In privinta eratei, eu nu inteleg ceva. Daca este vorba intr-adevar despre ceea ce spune si numele modificarii, adica erata, atunci suntem in fata corectarii unei erori materiale si atunci de ce ar trebui o alta decizie a plenului CCR? Cu alte cuvinte, daca judecatorii au decis deja pe 2 august ca romanii din strainatate sunt inclusi in cvorum, iar in MOf a aparut o varianta fara aceasta precizare, corectarea variantei publicate initial nu inseamna decat revenirea la ceea ce s-a decis deja, nu o decizie noua. De ce sa reunesti plenul ca sa decida ce a decis deja?

Daca insa precizarea privind includerea in cvorum a romanilor din strainatate nu a fost decisa pe 2 august, ea nu reprezinta o erata, ci o noua decizie si pentru ea era nevoie de intreaga procedura.

Dar 5 judecatori ai CCR, care au semnat erata, nu stiau acest lucru? Si cum de a publicat Monitorul Oficial, aflat in subordinea Guvernului, erata daca ea nu era, de fapt, o simpla corectura, ci o noua decizie? Cu atat mai mult cu cat insusi Mihai Voicu a pus intarzierea publicarii eratei pe seama verificarilor facute de Consiliul Legislativ al MOf, deci, cu alte cuvinte, erata a fost verificata.

Este clar ca undeva este un fals si cineva e de rea credinta, iar lumina trebuie sa faca, intr-adevar, Parchetul. Fie este doar o corectura, si atunci dl. Toader nu stie de ea poate tocmai pentru ca, dupa cum exista informatii in presa, ar fi implicat in "prelucrarea" formei trimise initial Monitorului Oficial. Fie este o noua decizie si atunci ea nu este valabila daca procedura nu a fost indeplinita.

Cat despre interpretarea data de dl. Toader solicitarii privind listele electorale, este un fel de "si calare si pe jos". Ori ceri listele actualizate pana pe 29 iulie si folosite la referendum, ori ceri actualizarea lor. Nu poti sa le ceri pe amandoua deodata. Nu pot fi valabile concomitent si cele folosite si cele modificate ulterior.

Da, termenul dat de Curte este cu mult prea lung, inadmisibil de lung as zice, dar dl. judecator Toader, la fel ca dl. judecator Zegrean, la fel ca dl. judecator Predescu, stiu bine ca termenul acesta n-a avut nimic de-a face cu cauza si cu interesele Romaniei, ci cu concediile pe care judecatorii CCR si le programasera si la care n-au vrut sa renunte.

Tot acest scandal are un singur rezultat cert: confirma presiunile politice uriase la care este supusa CCR, exact asa cum a fost, dupa cum a afirmat Ioan Rus, si Ministerul de Interne. Iar aceste presiuni nu fac decat sa decredibilizeze CCR si sa submineze decizia ei in privinta referendumului, oricare ar fi ea.

Simplul fapt ca suspectam de fapte grave judecatorii CCR, fie pe cei cinci cu erata, fie pe dl. Toader, este de neconceput intr-un autentic stat de drept.

Oricum se va sfarsi aceasta groaznica telenovela, partea care va pierde, din politica si in societatea romaneasca, va ramane cu convingerea ca a pierdut din cauza unor presiuni politice covarsitoare. Iar cea mai rea consecinta a acestei situatii se simte tot in economie: ce investitor e nebun sa-si aduca banii intr-o tara in care nicio institutie nu e mai presus de orice suspiciune?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CCR scandal decizie referendum, #CCR judecatori conflict, #CCR liste actualizate referendum , #judecatori