Deputatii au votat superimunitatea judecatorilor CCR

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 13:39

   

Deputatii au votat superimunitatea judecatorilor CCR
Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul de lege care ofera imunitate sporita judecatorilor CCR, acestia neputand fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea a doua treimi din numarul judecatorilor Curtii.

"Judecatorii CCR nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati sau perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ. Incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor CCR, dupa ascultarea judecatorului in cauza", potrivit initiativei de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

Proiectul prevede ca pentru infractiuni savarsite de judecatorii CCR, urmarirea penala si trimiterea in judecata se face numai de catre Parchetul de pe langa ICCJ, iar competenta de judecata apartine ICCJ.

"In caz de infractiune flagranta, judecatorii CCR pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul Justitiei informandu-l de indata pe presedintele CCR si solicitand, daca este cazul, incuviintarea Curtii pentru urmarirea penala si arestare", se arata in proiectul de lege.

Judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptata cu votul al doua treimi din membrii CCR. In cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept, potrivit sursei citate.

Totodata, potrivit unui amendament depus de fostul ministru al Justitiei Florin Iordache si adoptat de alesi, judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani.

"Dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen", mai prevede proiectul de lege.

Legea adoptata aduce modificari si in ceea ce priveste calcularea pensiei judecatorilor CCR.

"Judecatorii Curtii Constitutionale cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute.

Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionata, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi. Pensia astfel stabilita se actualizeaza in raport cu indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile aferente ale judecatorilor Curtii Constitutionale", potrivit sursei citate.

Pensia de serviciu a judecatorilor CCR poate fi cumulata cu orice venituri realizate.

La incetarea mandatului, ca urmare a expirarii termenului acestuia sau a imposibilitatii exercitarii sale din motive de sanatate, judecatorii Curtii Constitutionale beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia neta de 6 luni de activitate, se mai arata in proiectul de lege.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 178 de voturi "pentru", 39 "impotriva" si 51 de abtineri.

Senatul este for decizional.

Amintim ca magistratii CCR, in frunte cu presedintele Curtii, Valer Dorneanu, au fost criticati de societate in ultimele luni pentru atitudinea si deciziile luate in legatura cu modificarile pe care PSD si ALDE vor sa le aduca Justitiei.

Citeste mai mult pe acest subiect:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3495 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
roion
rank 5
Recompensa!
Iata ca PSD stie sa-si recompenseze aliatii in luptele pentru Legiferarea Coruptiei si contra organelor care se opun Coruptiei!!!
Mircica
rank 5
superimunitate
da ce sunt acesti slujbasi ai psd-ului? sunt supraoameni. sa fie egali in fata legii, pe care de altfel o "apara", ca oricare alt muritor. la fel si papagalii cei "alesi" ca deputati si senatori. rusine pentru aceste legi. oare Constitutia prevede asa ceva?
Pacifistul
rank 5
Intreb si eu ca romanul
Astia de la CCR cand incalca legea (cine este autorizat sa-i coontroleze si sa-i pedepseasca daca se constata ca intentionat, din interes etc dau solutii ilegale?) cine poate sa-i ancheteze, aresteze etc sau ei sunt stat in stat ca biserica? De ce trebuie numiti de politicieni membrii CCR ? Nu ar fi corect si democratic sa fie concurs pe post sau sa fie numiti de CSM sau ceva din afara politicului? Acum cu imunitatea mai mare decat a lui D-zeu, vom avea ministri, premieri, etc scosi direct din puscarie si numiti in functii..
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor