De ca si cum nu ar fi de ajuns ca avem cei mai bicisnici si nevrotici politicieni, cea mai schizofrenica societate civila si cele mai praf institutii din intreaga Europa, tocmai acum trebuia sa ne convingem ca suntem mandri posesori si ai celor mai ciudati magistrati din cati exista in lumea civilizata.
Ei sunt cei care impart dreptatea la cel mai inalt nivel, care stabilesc regulile, supravegheaza si corecteaza sistemul insusi de justitie si, se presupune cel putin, ar trebui sa fie baza cea mai solida a unui stat modern. Sau macar a unuia reformat, pe cale de a deveni modern.
In realitate, ei sunt cei care au facut cel mai mare rau Romaniei. In nicio alta tara din Europa, Justitia nu a facut un rau mai mare decat aici - acestea sunt ideile presedintelui inca suspendat, care asteapta in tacere sa se intoarca la Cotroceni. Asta credea si spunea Traian Basescu despre judecatori, numindu-i "dumnezeii" care intr-o zi (proasta) vor ajunge sa puna si presedinti. Asta s-a intamplat deja.
Si poate ca nu e asta tocmai cel mai rau lucru care se putea intampla. Cel putin am inteles si mai bine de ce sunt ei foarte bine numiti "dumnezeii" care au chinuit Romania.
Spectacolul la care suntem martori de cateva zile, rafuiala infundata intre grupurile de interese cu viziuni politice diferite din interiorul CCR sau CSM explica aproape totul. E atat de evident ca acesti oameni hotarasc si actioneaza potrivit unor credinte, prejudecati si calcule politice, incat nicio erata urlata de pe treptele Curtii Constitutionale catre jurnalisti nu va reusi sa imi schimbe parerea.
Jalnica criza de personalitate exhibata de judecatoarea Cojocaru Aspazia in fata sediului CCR, miercuri, inainte de a definitiva hotararea luata in cazul referendumului, ar trebui sa dea de gandit tuturor celor care pana acum s-au dat cu fundul de pamant de grija principiilor statului de drept.
Nu am spus nimic in momentul in care unele trusturi de presa au gasit de cuviinta sa sape in trecutul judecatoarei pentru a scoate la suprafata lucruri murdare cu care sa compromita decizia celei care a inclinat balanta si a hotarat, poate, soarta Romaniei pentru urmatorii ani. Nu ajuta la nimic, acum, sa se faca mare tam-tam in legatura cu faptele din trecutul mai mult sau mai putin indepartat al cutarui judecator.
A fost el sau ea colaborator al Securitatii? A avut probleme, el, ea sau membrii familiilor lor cu Justitia? Foarte bine, au fost, s-au dus si nu mai au atat de mare importanta azi, desi toate aceste dubii arunca umbre urate asupra integritatii lor morale.
Are insa maxima importanta ceea ce sunt acesti judecatori in prezent. Conteaza enorm ce sunt si gandesc ei azi, potrivit caror principii si valori isi contextualizeaza judecatile morale si juridice, asa cum tot atat de mult valoreaza starea lor de sanatate mentala si fizica, echilibrul lor psihic si capacitatea de a lua cea mai buna decizie in conformitate cu spiritul si litera Legii si Constitutiei.
Permiteti-mi ca dupa criza isterica de personalitate manifestata de judecatoarea Cojocaru Aspazia in dimineata zilei de 22 august sa am mari dubii asupra tuturor acestor lucruri.
Ea certa si afurisea jurnalistii pentru ca i-ar fi bagat cuvinte in gura, negand vehement ca ar fi declarat pe 2 august ca referendumul ar trebui anulat, insa orice inregistrare din arhiva televiziunilor a demonstrat ca exact acestea i-au fost cuvintele si sensul pe care l-a dat atunci, la iesirea din sedinta CCR, tot pe treptele institutiei.
Si apoi insasi manifestarea in sine, criza de nervi, lipsa de stapanire de sine, inflamarea excesiva, declaratiile contradictorii si amenintarile proferate din sala de judecata, urletele care i s-au putut auzi dincolo de usile inchise - toate aceste isterii ale unui judecator CCR ar trebui sa ridice mai multe semne de intrebare decat trecutul ei compromitator.
Ca sa nu mai punem la socoteala ca insesi vorbele ei cele mai dure - "nu vreau sa fac puscarie, eu legea nu o incalc" - exprima o contradictie in sine si o mare minciuna. Ea nu ar fi avut niciodata cum sa faca puscarie pentru o decizie pe care ar fi luat-o in cadrul CCR, pentru simplul motivul sintetizat cel mai bine de seful CCR in la fel de celebra spusa: "maretia dreptului consta in faptul ca toate legile lasa loc la interpretare"!
Unde mai pui ca judecatorii nu pot fi trasi la raspundere si nici nu pot raspunde penal pentru deciziile pe care le iau. Altfel ar trebui sa avem celule intregi pline cu magistrati.
Cat despre cosurile de pe fata, daca mai aveti curiozitatea sa stiti cui apartin, e suficient sa ne indreptam privirea spre CSM. Acolo magistratii au considerat initial de cuviinta sa isi exprime pe fata orientarea politica si pur si simplu au refuzat sa vina la serviciu, doar pentru a nu lua act de demisia judecatoarei Pivniceru.
De aici intelegem si mai bine cat de independeta este Justitia reformata de Traian Basescu si cat de apolitic actioneaza membrii ei. Si, mai ales, cat de "laudata" si "apreciata" este Mona Pivniceru de catre acelasi presedinte suspendat.
Si, pentru ca traim in Romania, nu a fost de ajuns sa-i vedem pe membrii CSM cum se aduna doar cand au interes, in functie de orientarea politica, dar trebuie sa avem parte si de show-ul oferit gratuit de acest si mai bizar judecator - Cristi Danilet, care isi exhiba cu o lejeritate patologica latura privata a vietii, intr-un registru aproape clinic.
Interviurile in care se lauda cu centura neagra la karate si abilitatile barbatesti innascute, postarile in care explica de ce nu isi rade mustata (nu il lasa sotia!) si replicile de pe blogul personal in care ameninta subtil jurnalistii fac parte din sublimul divin pe care sistem nostru juridic taman ce l-a si depasit.
Antonescu va fi... Vezi tot