Erata trimisa de Curtea Constitutionala Guvernului, prin care se cer listele folosite la referendumul de demitere a lui Traian Basescu, a starnit o serie de reactii, existand opinii ca insisi oameni de la CCR ar putea sa plateasca penal.
Dupa ce ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe, a declarat ca erata CCR e "un fals" si ca Ministerul Administratiei si Internelor nu va tine cont de ea, mai multi constitutionalisti l-au contrazis, explicand faptul ca Guvernul e obligat sa o ia in seama, intrucat a fost publicata in Monitorul Oficial.
Presedintele PNTCD, avocatul Aurelian Pavelescu, si expertul anticoruptie Laura Stefan au explicat, pentru Ziare.com, faptul ca ar putea exista raspundere penala inclusiv pentru oameni de la Curtea Constitutionala, daca se dovedeste ca paragraful ce a devenit apoi erata a fost omis intentionat.
"In conditiile in care acea omisiune e realizata cu buna stiinta, da. E o omisiune esentiala, modifica sensibil hotararea CCR. Se va afla prin ancheta interna a Curtii, daca nu, pe cale penala", a raspuns Pavelescu, intrebat daca ar putea plati penal chiar magistrati de la CCR.
"Orice e posibil, daca e fals in acte publice. E nevoie de o ancheta", a transmis si Laura Stefan.
Radu Stroe, facut praf
Ministrul Administratiei, Radu Stroe, a fost criticat dur pentru declaratia sa referitoare la erata trimisa de CCR.
"Domnul Stroe are obligatia sa taca de cand e ministru. Toate declaratiile publice sunt infractionale, e vorba de presiuni pe care le face ca om public.
Din cate stiu, din ce am inteles de la judecatorii care s-au pronuntat public, acea erata era inclusa in hotararea CCR. Fiind publicata in Monitorul Oficial, e opozabila tuturor. Chiar daca va fi radiata, pana atunci produce consecinte juridice, nimeni nu o poate ignora", a explicat Pavelescu.
Incercare de discreditare a CCR, din CCR
"Declaratiile judecatorului Predescu il descalifica. Nu poti sa faci declaratii publice ca o persoana particulara cand esti judecator CCR. Domnul Predescu e numit de USL, arata ca nu e independent politic. Daca ati observat, s-au pronuntat public judecatorii numiti de partidele de la putere, de USL. E o actiune concertata a judecatorilor numiti de USL pentru a compromite Curtea Constitutionala", a mai comentat Pavelescu.
"Obligatia de a tacea ii priveste pe toti judecatorii din tara, nu doar pe cei de la CCR", a completat liderul PNTCD.
6 judecatori nu au contestat
Expertul anticoruptie Laura Stefan spune ca, desi 3 judecatori CCR au contestat erata trimisa, 6 nu au facut-o si a amintit ca a existat si un aviz al Consiliului Legislativ pentru aceasta completare.
"Radu Stroe nu a fost in sedinta CCR, i-as recomanda sa fie mai precaut, e periculos sa te joci cu cuvintele. Erata a fost cu siguranta, a fost publicata in Monitorul Oficial. A existat si un aviz pe care Consiliul Legislativ l-a dat. Sa ne tinem nervii in frau, Radu Stroe si Valeriu Zgonea au facut deja prea mult rau.
(...)Sa ne amintim ca 6 judecatori nu au contestat", a spus aceasta pentru Ziare.com.
In opinia sa, CCR ar trebui sa transeze chiar de saptamana viitoare demiterea lui Basescu, cerand copiile listelor electorale chiar de la Parchet.
"Asteptam sa se reuneasca plenul Curtii, sa vedem cum s-a publicat un text din care lipsea ceva. Sa transeze si chestiunea referendumului, e o chestiune de aritmetica simpla, 46% e mai mic decat 50%.
E o situatie din care nu ne poate scoate decat CCR, am asteptat suficient, Romania a ajuns in pragul isteriei (...) CCR poate sa ceara o copie certificata a listelor de la Parchet, nu sa astepte niste liste care n-or sa mai vina", a conchis Laura Stefan.
Erata CCR - Radu Stroe spune ca e fals. Constitutionalistii explica de ce nu ar conta
Ministrul Administratiei, Radu Stroe, a sustinut, vineri, intr-o conferinta de presa, ca erata Curtii Constitutionale, care prevede ca cetatenii romani din strainatate trebuie cuprinsi in listele electorale permanente, reprezinta un fals.
"Cand ai un document publicat in Monitorul Oficial si cand dupa un timp o hartiuta cu un rand jumate-doua, cu o semnatura pentru domnul Zegrean, si care vine si schimba la 180 de grade continutul dat de plenul CCR inseamna ca este un fals. Daca n-ar fi fost un fals, acest document ar fi trebuit insusit tot de plenul CCR. Nu pot sa nu remarc ca si pana acolo a intrat raul", adaugat Radu Stroe, adaugand ca "cetateanul Basescu a reusit aruncarea in derizoriu pana si a CCR".
Profesorul de drept constitutional Radu Carp a explicat, la Realitatea TV, ca atat timp cat un act este publicat in Monitorul Oficial el produce efecte, indiferent de aprecierile personale ale unora.
"Aceasta erata a fost publicata in Monitorul Oficial si ea produce efecte. Daca a fost publicata, inseamna ca s-a verificat autenticitatea ei si chiar din partea Guvernului a venit acel raspuns, Consiliul Legislativ, care verifica legislatia, a dat unda verde acelei erate pentru a fi publicate.
Pentru ca sa existe posibilitatea de a elimina acea erata ar trebui o alta decizie a CCR, care sa autentifice faptul ca acea erata nu corespunde realitatii. Alte declaratii(...)nu au niciun efect. Atata vreme cat un act se publica in Monitorul Oficial, devine obligatoriu pentru toate institutiile statului", a declarat Radu Carp.
Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional si fost Avocat al Poporului, a subliniat la B1 TV ca nimeni nu poate vorbi despre falsuri cata vreme nu s-a pronuntat in acest sens Parchetul sau o instanta judecatoreasca.
"Un act oficial nedeclarat fals este obligatoriu sa fie aplicat, mai ales ca e semnat in numele presedintelui Curtii, care reprezinta Curtea. Nu poti sa spui ca presedintele Curtii e un infractor care dispune sau semneaza aiurea, pana cand Parchetul nu spune altfel. Sunt reguli elementare de drept", a declarat prof. Gheorghe Iancu.
Sa-l vad pe Ponta'n zori/
Spalandu-i lui Nastase toti chilotii.
... Vezi tot