Zegrean, despre modificarile aduse Legii CCR: Exista o singura Curte cu magistrati numiti pe viata si ea e in Rusia

Marti, 20 Februarie 2018, ora 12:38
3835 citiri
Zegrean, despre modificarile aduse Legii CCR: Exista o singura Curte cu magistrati numiti pe viata si ea e in Rusia
Foto: Arhiva Ziare.com

Un singur mandat limitat la noua ani pentru judecatorii constitutionali este o garantie a independentei acestora, iar mai mult, adica posibilitatea de a reinnoi mandatul, devine periculoasa. Situatia asta, cu judecatori numiti pe viata, exista, e drept, dar numai in Rusia, spune Augustin Zegrean, fost sef al CCR.

"Compozitia Curtii este intotdeauna aceeasi: adica sunt noua judecatori. Din pacate, am impresia ca mai nou se adopta legi, constienti fiind ca vor fi atacate la Curte si ca aceasta Curte, prin controlul apriori pe care-l exercita le va da inapoi.

Si va dau doua exemple: s-a adoptat o lege saptamana trecuta de modificare a Legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale in care, intr-un articol, se spune ca daca un judecator a venit la Curte, a fost numit la Curte pentru rest de mandat in locul unui alt judecator care a plecat, daca in locul lui vine un judecator si restul lui de mandat este mai mic de cinci ani, acest judecator poate fi numit din nou pentru un mandat de noua ani.

Este evident neconstitutionala aceasta lege, acest articol de lege pentru ca in Constitutie scrie ca mandatul unui judecator este de noua ani si nu poate fi reinnoit. Constitutia a stabilit o limita maxima mandatului unui judecator", a afirmat fostul judecator CCR, intr-un interviu acordat Mediafax.

Acesta a precizat ca in majoritatea curtilor constitutionale este vorba despre un mandat de noua ani pentru judecatori si fara posibilitate de reinnoire. Cu o exceptie: "Este o singura curte, cea din Rusia, la care judecatorii sunt numiti pe viata", spune Zegrean.

Mai mult decat atat, o reinnoire a mandatului ar afecta independenta judecatorului: "El va fi intotdeauna atent ce face si cum voteaza ca sa nu-i supere pe cei care trebuie sa-l voteze in continuare la Curte. Acesta este rolul si, de aceea, s-a stabilit la curte un singur mandat, fara posibilitate de reinnoire. Daca vrem o Curte tare, o Curte serioasa, trebuie sa lasam acest sistem".

Comentariile fostului judecator CCR vin in contextul in care PNL a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la modificarile aduse Legii 97/1992 privind organizarea si functionarea CCR, prin care a fost instituit un nou regim al imunitatii judecatorilor Curtii.

PNL considera ca majoritatea PSD-ALDE-UDMR vrea sa-i faca partasi pe judecatori in campania desfasurata in ultima perioada pentru alterarea principiului egalitatii in fata legii.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Augustin Zegrean CCR, #judecatori Zegrean CCR , #judecatori