Financial Times: Judecatorii, prinsi in mijlocul luptei pentru putere in Romania

Miercuri, 08 August 2012, ora 10:15
2913 citiri
Financial Times: Judecatorii, prinsi in mijlocul luptei pentru putere in Romania
Foto: Arhiva

Apelul adresat de Comisia Europeana partidelor politice din Romania, carora le cere sa nu mai faca presiuni asupra Curtii Constitutionale, nu a ramas fara ecou in presa externa.

Curtea Constitutionala din Romania a denuntat presiuni, inclusiv amenintari cu moartea, intr-un al doilea apel catre organismele europene, noteaza Financial Times, precizand ca judecatorii sunt prinsi la mijloc in lupta de putere dintre Guvern si Presedintie.

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, s-a declarat "surprins" si chiar "socat" de situatia Curtii Constitutionale.

CCR a anuntat ca se va pronunta, la sfarsitul acestei luni, in legatura cu valabilitatea refrendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, desfasurat pe 29 iulie.

Seful misiunii FMI a spus, la inceputul unei intalnirii cu presedintele interimar, Crin Antonescu, ca este "ingrijorat" de impactul pe care il are actuala situatie politica din Romania asupra economiei din aceasta tara, perecizeaza FT.

Cotidianul atrage atentia ca scandalul politic a paralizat Romania, ridicand de asemenea semne serioase de intrebare in legatura respectarea principiilor statului de drept in a saptea cea mai mare tara a UE.

Intr-o scrisoare adresata inaltilor functionari europeni, pe 3 august, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a denuntat "atacuri lansate de guvern si de alte autoritati publice fata de instanta de judecata si judecatorii sai".

Zegrean: Unui judecator CCR i-a fost frica sa voteze pe referendum

Zegrean a precizat ca Aspazia Cojocaru, judecator CCR, a primit amenintari cu moartea si a depus o plangere la Parchet. In plus, un judecator CCR le-a spus colegilor ca i-a fost frica sa voteze pe marginea valabilitatii referendumului, se mai arata in adresa "urgenta" trimisa mai multor institutii europene de catre presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Jurnalistii de la FT amintesc si faptul ca CCR a decis, inainte de referendum, ca votul sa fie valabil daca se stabileste cvorumul de 50% plus unu. Desi 87% dintre alegatori au votat pentru demiterea lui Traian Basescu, la urne nu s-au prezentat decat 46,2% din alegatori.

Cu toate acestea, membrii coalitiei de guvernamant, in special cei din aripa liberala, sustin ca pe listele electorale se afla mai putin de 18,3 milioane de persoane.

Tot ei au pus la indoiala si pragul de prezenta, mentionand ca judecatorii CCR au conditionat referendumul de cvorum doar dupa ce premierul Ponta a fost mustrat la Bruxelles.

Viviane Reding, despre raspunsul Comisiei de la Venetia la plangerea CCR

CCR a amanat, initial, pana pe 12 septembrie, o decizie in privinta acestui referendum controversat. Ulterior, judecatorii au anuntat ca vor da un verdict pe 31 august.

Totodata, FT noteaza ca judecatorii CCR au mai sesizat, la inceputul lunii iulie, Comisia de la Venetia in legatura cu "atacurile fara precedent la adresa Curtii Contitutionale si a judecatorilor sai, precum si amenintarile cu revocarea lor".

Jurnalistii subliniaza ca premierul Victor Ponta a admis ca a criticat, de mai multe ori, decizii ale CCR, insa a asigurat ca nu a exercitat niciun fel de presiune asupra magistratilor.

Guvernul din Romania si unii analisti au spus, de asemenea, ca institutiile europene au tratat incorect Curtea Constitutionala ca parte a sistemului judiciar din Romania, cand de fapt este vorba de "un organism politic". Insa in scrisoarea adresata forurilor europene, Zgrean a reiterat ca "rolul CCR este de garant al Constitutiei, rol fundamental intr-o societate democratica", conchide Financial Times.

„Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
„Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 14 septembrie, prezent în zonele inundate din județul Galați, că este nevoie de o „discuţie foarte serioasă” în ceea ce priveşte...
Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
Fostul campion de raliuri și actual expert în conducere defensivă, Titi Aur a tras un semnal de alarmă cu privire la modelele pe care politicienii le transmit românilor în anul electoral....
#reactii Financial Times CCR, #CCR denunta presiuni amenintari, #scrisoare CCR Comisia Venetia , #judecatori
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Pai ce, Zegrean e judecator? N-a fost in viata lui asa ceva. El este
  1. „Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
  2. Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
  3. Noi ironii privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. Lider politic: „Am o listă lungă cu ce trebuie să citesc”
  4. Kelemen Hunor, împotriva stagiului militar: „Nu armata te face bărbat, e o prostie”
  5. Mircea Geoană: „Una din cele mai importante decizii pentru România pe care am luat-o la NATO a fost legată de importanța strategică a Mării Negre”
  6. Nicuşor Dan a semnat pentru candidatura Elenei Lasconi la alegerile prezidenţiale. „Este omul care gândește ca mine”
  7. Papa Francisc critică dur politicile lui Kamala Harris și Donald Trump: „Alegeți răul cel mai mic”
  8. Cumetriile politice dictează legea în România?
  9. Se complică ecuația alegerilor. Partidele DREPT și SENS îi pot încurca pe Geoană și pe Elena Lasconi. „Împreună ar fi redutabile”
  10. Elena Lasconi, ironie la adresa lui Ciolacu: ”Sunt supăraţi consultanţii pe mine că nu învăţ texte pe de rost”