Cei 89 de judecatori de la instanta suprema au trimis la CCR o sesizare pe Statutul magistratilor, recent adoptat de Parlament, in care sustin ca actul normativ incalca 14 articole diferite ale Constitutiei.
Realitatea TV a obtinut documentul trimis de judecatorii ICCJ la Curte.
In sesizare, printre altele, instanta suprema semnaleaza incalcarea prevederilor din Constitutie referitoare la separatia puterilor in stat, egalitatea in fata legii si a autoritatilor publice, liberul acces la justitie, dreptul la munca.
De exemplu, ICCJ sustine ca, prin instituirea interdictiei de a lua decizii "fara niciun fel de restrictii, influente, presiuni, amenintari sau interventii directe sau indirecte din partea oricarei autoritati, fie chiar autoritati judiciare", textul propus intra in contradictie cu obligatia judecatorilor de a respecta chiar deciziile CCR sau cele pronuntate de ICCJ in solutionarea recursurilor in interesul legii sau hotararile pronuntate de instantele internationale.
Magistratii instantei supreme mai sustin ca includerea comisiilor speciale parlamentare pentru controlul serviciilor secrete ca organe abilitate sa efectueze verificarea veridicitatii datelor din declaratiile date de magistrati incalca principiul constitutional al separatiei puterilor in stat.
Amintim ca ieri judecatorii care conduc sectiile Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis sa sesizeze Curtea Constitutionala in ceea ce priveste legea privind Statutul magistratilor, care a fost votata marti de Senat, camera decizionala, urmand sa fie trimisa la promulgare.
Decizia a fost luata in unanimitate.
Asociatia Forumul Judecatorilor a solicitat joi Inaltei Curti sa isi exercite atributiile in ceea ce priveste controlul de constitutionalitate pe Legile Justitiei si sa ceara si un punct de vedere Comisiei de la Venetia.
Citeste mai multe despre Judecatorii cer Inaltei Curti sa sesizeze CCR si Comisia de la Venetia pe Statutul magistratilor.
Joi, sapte ambasade ale unor tari UE, printre care Franta si Germania, au cerut Romaniei sa consulte Comisia de la Venetia pe legile Justitiei, insa Florin Iordache, presedintele comisiei speciale care a modificat cele trei legi si Codurile Penale, spune ca nu va face asta si ca nu sunt motive de ingrijorare.
niste habarnisti in ale dreptului cu studii si cu... Vezi tot