Ion Predescu, judecator al Curtii Constitutionale, considera ca erata CCR publicata ulterior in Monitorul Oficial a reprezeantat "o decizie politica".
Predescu face referire la precizarea trimisa de CCR catre Guvern, prin care arata ca un paragraf care mentiona faptul ca listele electorale permanente ii cuprind pe toti romanii cu drept de vot, inclusiv romanii cu domiciliu in strainatate, nu a fost introdus in decizia luata vineri.
De asemenea, judecatorul Predescu a spus ca erata avea nevoie de votul celor noua magistrati care au luat decizia din 2 august publicata in Monitorul Oficial, adica de acelasi numar de magistrati care au luat hotararea privind referendumul.
"Decizia se discuta cum e redactata si se publica dupa ce a fost discutata, dezbatuta si acceptata de cei care au luat parte la deliberari si au adoptat acea hotarare. Tot ei pot face modificari, ma intelegeti. Fara altul, fara unu NU SE POATE. Au fost opt sau noua, nu pot face modificari doi. Acesta este principiul, aceasta este regula fundamentala.
Cine-a facut-o? Publicarea eratei a fost o decizie politica. Nu trebuia sa fie publicata. Monitorul Oficial trebuia sa stie lucrurile astea si sa nu publice. Tot cei noua trebuiau sa completeze, sa adauge", a declarat Ion Predescu pentru Jurnalul National.
Intrebat care sunt pasii de urmat in conditiile in care adoptarea eratei s-a facut ilegal, Predescu a raspuns: "Cei care au luat parte atunci vor trebui sa se intalneasca si cei care au luat parte la deliberare si la stabilirea considerentelor si-au dispus publicarea, pe care o semneaza magistratul asistent si presedintele Curtii, care-i hotarata de cei sapte, zece, noua, cati au fost la dezbatere, aceia o hotarasc. Iar aia trimit, nu semneaza toti la demitere, ca asa prevede legea, si mai ales Regulamentul Curtii Constitutionale pe care nu-l stie nimeni sau nu-l respecta altii.
Pana acum nu l-a incalcat nimeni, pana acum nu s-a intamplat asa ceva. De orice natura ar fi aceasta decizie, juridica, interpretativa, politica, economica, sociala, administrativa, de orice natura ar fi interesul, scopul, finalitatea, temeiul, indiferent de ce natura ar fi, nu este permis asa ceva.
O decizie adoptata nu o pot modifica decat toti cei noua. Asta este. Nu pot modifica nici opt macar. Trebuie sa se intruneasca cei noua si in acord cu votul se hotaraste. Eu am fost sunat de cei doi colegi ai mei Tudorel Toader si Acsinte Gaspar care erau stupefiati si ei de aceasta erata", a adaugat magistratul CCR.
La randul sau, judecatorul Curtii Constitutionale Acsinte Gaspar a declarat, joi, pentru "Gandul", ca nu a fost consultat privind erata publicata in Monitorul Oficial in 7 august si ca a cerut convocarea plenului Curtii "pentru a clarifia unele lucruri".
Erata cu scandal de la CCR
Curtea Constitutionala a trimis luni seara o precizare catre Guvern, prin care arata ca, din greseala, un paragraf esential nu a fost introdus in decizia initiala, remisa vineri, cu privire la referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui.
Erata cuprindea urmatorul paragraf: "In speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea presedintelui si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul".
Practic, spun articolele de lege mentionate in paragraful de la CCR, listele electorale permanente ii cuprind pe toti romanii cu varsta de peste 18 ani, care au drept de vot.
Erata a fost publicata marti, in jurul orei 17.00, in Monitorul Oficial, si a dat peste cap calculele USL cu privire la cvorumul de validare a referendumului.
Judecatorul CCR Tudorel Toader, nominalizat de PNL, a declarat public ca el nu a aflat despre aceasta informatie decat din presa si a cerut presedintelui Curtii, Augustin Zegrean, sa reuneasca plenul de urgenta pentru a se stabili ce s-a intamplat.
La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat ca aceasta erata i se pare "ciudata" si a cerut Parchetului General sa investigheze daca nu cumva este vorba despre un fals.
In varsta de 84 de ani, judecatorul Ion Predescu este cel mai varstnic dintre colegii sai din CCR. El a fost numit in anul 2004, de catre PSD, din partea Senatului, dupa ce a fost senator al social-democratilor timp de mai bine de 3 legislaturi, in perioada 1990-2004.
Trebuie dosare... Vezi tot