Judecatorul Iulia Motoc de la Curtea Constitutionala (CCR) a explicat ca institutia Comisiei de la Venetia nu este o Curte, asa cum a fost sugerat in Romania, iar raportul pe care aceasta il va elabora nu va contine sanctiuni, totusi acesta urmand sa se regaseasca in Mecanismul de Cooperare si Verificare.
"Comisia de la Venetia nu este o Curte, foarte des am auzit in Romania ca ar fi o Curte, sanctiunile nu exista acolo in mod direct. In schimb se vor reflecta in Mecanismul de Cooperare si Verificare care se va adopta la sfarsitul acestui an", a spus Motoc, intr-un interviu pentru Digi 24
Motoc a aratat ca sanctiuni pot veni din partea Comisiei Europene (CE), care are ca ultima posibilitate chiar si suspendarea dreptului de vot al unui stat membru al Uniunii Europene (UE).
"Cel mai sanctionatoriu in ultima instanta fiind Comisia Europeana, care ca ultimul resort institutional are inclusiv suspendarea dreptului la vot al unui stat", a adaugat judecatorul.
In ceea ce priveste deliberarile CCR privind suspendarea, Motoc a dezvaluit ca magistratii au avut mari probleme in luarea unei decizii, din cauza lipsei unei comisii de ancheta.
"Intrebarile pe care ni le-am pus sunt legate de modul in care aceasta suspendare a fost facuta in comparatie cu cea din 2007. A fost foarte dificil pentru noi sa ne pronuntam asupra suspendarii pentru ca n-am avut o comisie de ancheta", a mai spus Motoc.
Iulia Motoc a precizat, in cadrul interviului, procedura prin care judecatorii sunt numiti este ea insasi neconstitutionala si ar trebui schimbata.
Iulia Motoc, CCR: Numirea judecatorilor de la Curte este neconstitutionala
"Procedura de numire a judecatorilor CCR este neconstitutionala si trebuie schimbata", a subliniat Motoc.
Aceasta a aratat ca exista nevoie de mai multa transparenta, eventual de comisii care sa propuna sau sa analizeze numirile, asa cum exista in Africa de Sud.
S.R.
Dar, fatza de cum voteaza Romanika baselara,
... Vezi tot