Iulia Motoc: Selectia membrilor CCR ar trebui sa fie mai transparenta

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 22:10
2739 citiri
Iulia Motoc: Selectia membrilor CCR ar trebui sa fie mai transparenta

Judecatorul CCR Iulia Motoc a declarat joi ca "ar trebui sa existe in Romania un proces mai transparent de selectie a judecatorilor CC" si a indicat in acest sens formarea unei comisii care sa faca selectia.

"In ceea ce priveste nominalizarea judecatorilor de la CCR, ea a fost conceputa de Kelsen (Hans Kelsen, n.red.) in acest mod. Kelsen, care este creatorul primii Curti Constitutionale si a controlului de constitutionalitate, si care a fost unul din cei mai democratici juristi ai acestui secol, a spus ca judecatorii CC trebuie sa fie profesori universitari de drept si care in acelasi timp sa nu fie magistrati de cariera.

Asa se intampla in marea majoritate a statelor, nominalizarile se fac de catre partide politice, mai mult decat atat, membrii celei mai respectate CC din Europa, membrii CC a Germaniei, nu numai ca sunt nominalizati de partide, sunt si membri ai partidelor politice.

Nu spun ca acest lucru este bine, spun ca este ceva firesc si este modul in care nominalizarile se fac in toate CC.

Exista in Spania si in Italia, pentru ca sunt Curti care au mai multi judecatori, trei judecatori care sunt numiti de catre CSM", a declarat Motoc, la Romania TV, intrebata ce parere are despre numirea politica a judecatorilor CCR.

"Cred ca ar trebui sa existe in Romania un proces mai transparent de selectie a judecatorilor CC, cel putin a celor alesi de Parlament, asta cred ca va trebui sa existe, va trebui sa existe nu numai poate CSM, dar si alte instante care intr-adevar sa asiste la un proces care sa aiba un alt grad de transparenta, asta cred ca se poate ameliora", a precizat ea.

Iulia Motoc, CCR: Numirea judecatorilor de la Curte este neconstitutionala

Intrebata daca selectia ar trebui facuta de CSM, Motoc a spus ca aceasta ar putea fi o solutie.

"Nu numai din partea CSM, aceasta ar putea sa fie o solutie, ar trebui sa fie o comisie formata din mai multi membri ai societatii civile, din profesori universitari si asa mai departe, care sa participe la aceste modalitati de selectie in care sa se tina cont de competentele care rezulta din CV-urile respective, CV-uri care la randul lor pot sa fie mai mult sau mai putin credibile si din discutiile pe care le au cu candidatii respectivi", a punctat judecatorul CCR.

CCR este formata din noua judecatori, dintre care trei sunt propusi de Senat, trei - de Camera Deputatilor si trei - de Presedintele Romaniei.

Citeste si:
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Un guvern minoritar ar agrava criza românească
Propunerea de guvern minoritar cu ex-ministrul apărării, Ciucă, în frunte, nu e decât încă o nouă tergiversare a soluționării crizei guvernamentale și, implicit, a crizei de stat...
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Ce declara generalul Nicolae Ciucă înainte de trecerea în rezervă. „Nu voi face politică. Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major”
Nicolae Ciucă, desemnat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier, spunea în urmă cu câțiva ani, în 2018, că exclude complet ideea de a intra în politică. Generalul...
Sursa: rNews
Comentarii