Iuliei Motoc i se solicita sa renunte la CEDO: E un precedent riscant !

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 13:25
5718 citiri
Iuliei Motoc i se solicita sa renunte la CEDO: E un precedent riscant !

Abandonarea pozitiei pe care o ocupa Iulia Motoc in Curtea Constitutionala reprezinta un pericol pentru statul de drept si pentru independenta CCR, precum si un precedent riscant, se arata intr-o petitie online in care i se cere acesteia sa renunte la candidatura la CEDO.

In varsta de 45 de ani, Iulia Motoc a fost desemnata de Senat in anul 2010 sa ocupe unul dintre cele 9 locuri la Curtea Constitutionala, pentru un mandat de 9 ani.

Recent, aceasta si-a depus candidatura pentru functia de reprezentant al Romaniei la CEDO, fiind selectata de guvernul Romaniei pe lista de trei propuneri trimisa Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, care va face alegerea.

"Credem ca doamna Iulia Motoc este pe deplin calificata sa ocupe pozitia de judecator la CEDO. Credem ca orice persoana are dreptul legal sa paraseasca o functie si sa candideze pentru o alta atunci cand doreste.

Credem ca in cazul membrilor CCR mandatul fix si inamovibil inseamna atat o interdictie pentru alte institutii, inclusiv cea care i-a numit, de a-i schimba din functie pe judecatori, cat si o responsabilitate morala pentru cel numit de a nu parasi functia decat in situatii grave (starea de sanatate, de exemplu).

Nu putem sa uitam ca membrii CCR depun un juramant si isi asuma benevol o slujba in serviciul public. O inamovibilitate eficienta trebuie sa protejeze Curtea atat de amenintari, cat si de promisiuni. Promisiunile pot fi directe, explicite, sau subtile, sub forma 'coincidentelor' care vin in intampinarea unor dorinte de realizare profesionala a judecatorului, cu conditia ca acesta sa accepte sa paraseasca functia", se arata in petitia online in care i se solicita Iuliei Motoc sa isi termine mandatul la CCR si abia dupa 2019 sa candideze la CEDO.

Persoanele incomode, ispitite de Guvern cu functii importante

In opinia semnatarilor, "situatia creata prin candidatura acum a doamnei judecator la CEDO reprezinta un pericol pentru statul de drept si pentru independenta Curtii Constitutionale, precum si un precedent riscant".

In document este reamintit faptul ca aceasta candidatura vine in contextul in care Guvernul Ponta a schimbat prin Ordonanta de Urgenta, fara consultarea prealabila ceruta de lege, modul de desemnare a candidatilor la CEDO.

"Se poate ca intentia reala a autorilor acestei OUG sa fi fost de a o indeparta pe doamna Motoc din functia actuala de judecator CCR si de a numi, via Senat, un alt judecator la CCR", se arata in petitia online.

Semnatarii documentului considera ca in acest mod se creeaza un precendent periculos, existand riscul ca si alti judecatori CCR, dar si membri CSM sau judecatori ai Inaltei Curti, sa fie ispititi cu diverse posturi internationale de mare anvergura pentru ca Guvernul sa scape astfel de persoane incomode aflate in pozitii cheie.

"Pe termen lung acesta numire submineaza chiar rolul CCR. Nu degeaba judecatorii sunt inamovibili, iar numirile sunt pe termen lung si facute decalat, de institutii diferite", se mai arata in petitia online.

"Pentru comparatie, sa ne imaginam cum ar fi ca presedintele Romaniei, oricare ar fi el, sa ne anunte senin ca isi paraseste functia in mijlocul mandatului deoarece a gasit un job mai bun - fie din punct de vedere material, fie mai adecvat CVului, fie cu mai multe sanse de implinire profesionala", se mai arata in petitia in care i se solicita Iuliei Motoc sa isi amane candidatura la CEDO pana dupa 2019, cand ii expira mandatul la Curtea Constitutionala.

C.B.

Citeste si:
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Funcția de premier, preluată de PSD în 2023: ”PNL își respectă angajamentele”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat, luni, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform...
Comentarii