Iulia Motoc, judecatoare la CCR, comenteaza decizia Curtii legata de referendum, apreciind ca daca nu ar fi fost sesizate organismele internationale, magistratii ar fi fost revocati.
"Din punct de vedere institutional, Curtea in ultima instanta a rezistat, dupa multe tentative de amanari si presiuni politice. Si acesta este lucrul poate cel mai important: o institutie care a reusit sa supravietuiasca. Desi, va amintiti foarte bine, se anuntase pe 2 iulie ca vom fi revocati. Si probabil ca, daca nu sesizam organismele internationale, asa s-ar fi intamplat", a declarat Motoc, intr-un interviu pentru Adevarul.
Aceasta a precizat ca magistratii CCR ar fi fost revocati pentru "opiniile separate la deciziile prin care am analizat procesul de revocare a Avocatului Poporului, a presedintilor celor doua Camere, inclusiv conflictul dintre presedinte si Parlament".
Totodata, magistrata a spus ca ar trebui sa existe o sanctiune pentru cei care determina suspendarea presedintelui daca demersul este invalidat prin referendum.
"... Si ar trebui sa existe o sanctiune in acelasi timp pentru cei care determina aceasta suspendare. Am facut parte din comisia prezidentiala de analiza a Constitutiei si noi spunem foarte clar in acel raport ca, in momentul in care se ajunge la invalidarea suspendarii, ar trebui ca, la randul lui, Parlamentul, care se vede infirmat, sa fie dizolvat.
Este absurd ca o majoritate parlamentara, in orice moment, sa poata decide suspendarea presedintelui, in ciuda avizului Curtii, care nu a constatat fapte grave de incalcare a Constitutiei. Acest lucru conduce practic la o imposibilitate a coabitarii", a apreciat Motoc.
Cum acest amendament nu a fost adoptat si sunt sanse foarte mici sa fie... Vezi tot