Judecator CCR: Am solicitat presedintelui Curtii convocarea de urgenta a plenului

Miercuri, 08 August 2012, ora 21:38
9259 citiri
Judecator CCR: Am solicitat presedintelui Curtii convocarea de urgenta a plenului
Foto: ziarelive.ro

Judecatorul CCR Tudorel Toader spune ca este "strain" atat de erata asupra deciziei CCR, cat si de scrisoarea catre mai multe institutii europene semnata de presedintele Curtii, Augustin Zegrean, caruia i-a cerut sa convoace de urgenta plenul Curtii in urma acestor evenimente.

Evenimentul Zilei a publicat un articol intitulat "Surse: Magistratii Acsinte Gaspar si Tudorel Toader au modificat hotararea CCR". "Potrivit unor surse judiciare, cei doi judecatorii constitutionali ar fi modificat decizia Curtii privind listele electorale, nicidecum un magistrat asistent, asa cum s-a vehiculat initial", arata articolul, care nu vorbeste insa in corpul sau despre hotararea CCR sau despre erata binecunoscuta, ci despre adresa trimisa Guvernului luni privind listele electorale.

In urma acestui material, Tudorel Toader a intervenit la Romania TV pentru a nega lucrurile care s-au scris despre el.

"Decizia Curtii a fost data pe 2 august, intr-o zi de joi. Eu am plecat din Bucuresti pe data de 3 august, intr-o zi de vineri, in jurul orelor 13.30. Am plecat la Iasi dupa care am ajuns undeva in concediu, in zona Vrancea. Am participat la decizia cu considerentele din data de joi. Tot ce s-a plecat ulterior, in cursul zilei de vineri, 3 august, si ulterior imi este absolut strain. Strain, nu eram la Curte si strain pentru ca in perioada de concediu un judecator asigura permanenta (acela ar fi Stefan Minea, dupa cum si Victor Ponta a sustinut cu cateva zile in urma ca acesta a semnat hartiile Curtii in numele lui Zegrean - n.red.) si acela nu eram eu", a explicat el.

Toader a aratat ca el a aflat din presa si de adresa scrisa Guvernului si de erata trimisa la Monitorul Oficial.

"Daca era vorba doar de prezentarea listelor, n-ar fi fost necesar sa dam un termen de aproape o luna si jumatate. Sensul a fost, asa cum scrie foarte clar in decizie, de predare a listelor astfel cum au fost sau trebuiau sa fie actualizate pana la data de 11 iulie, potrivit legii.

Deci acolo unde listele erau actualizate, nu trebuiau actualizate, acolo unde nu erau, sigur ca trebuiau actualizate. Asta a fost sensul", a explicat judecatorul.

"Despre acea erata am aflat din presa in cursul zilei de ieri, undeva in jurul orelor pranzului, la orele 14-15. Am aflat din presa despre acest lucru si l-am sunat pe dl judecator Minea, incercand sa aflu si sa inteleg si eu despre ce este vorba. In legatura cu acea erata nu am avut nicio cunostinta, nicio informare, nicio confruntare prealabila. Dupa cum tot din presa am aflat despre solicitarea pe care Curtea a facut-o Comisiei de la Venetia", a sustinut acesta.

Comisia de la Venetia, "socata" de situatia CCR - vezi reactia MAE

Toader a dat de inteles ca pentru o asemenea erata, care nu este doar materiala, trebuia sa fie un accept al plenului CCR.

"Daca e vorba despre faptul ca s-a gresit o pagina, un numar, un punct, care nu este de natura sa schimbe sensul juridic al deciziei, atunci nu se pune problema unui plen pentru ca este o eroare materiala. Daca dimpotriva, este vorba despre o eliminare, de o completare sau de o adaugire, de natura sa schimbe sensul, partial sau total, al deciziei, atunci categoric e de competenta plenului luarea respectivei erate", a aratat el.

Presedintele Comisiei de la Venetia: Cerem Romaniei sa respecte statul de drept!

Tudorel Toader a mai anuntat ca in urma acestor controverse l-a sunat pe Augustin Zegrean miercuri cerandu-i convocarea de urgenta a Curtii. "As mai adauga urmatorul lucru: in urma acestui material din Evenimentul Zilei, l-am sunat pe presedintele Curtii Constitutionale, pe dl Augustin Zegrean, am vorbit si cu alti colegi, cu alti domni judecatori si i-am solicitat presedintelui - sigur, cat de imperativ poate solicita un judecator - sa convoace de urgenta un plen al Curtii.

Domnia sa m-a asigurat ca in seara asta va lua legatura cu toti judecatorii. Eu i-am solicitat chiar pentru maine la prima ora. Repet, domnia sa m-a asigurat ca va lua legatura cu toti judecatorii. Daca va fi posibil maine, daca nu, vineri, luni oricum, cat de repede. Este necesar sa ne intrunim, este necesar sa clarificam daca se pune problema schimbarii sensului si procedurile care trebuie urmate.

Cand ne vedem, stabilim procedurile care apar necesare pentru clarificarea situatiei", a conchis el.

Istoria unei erate CCR

In 2 august, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Curtii Constitutionale, Curtea anunta ca a amanat pana in 12 septembrie decizia privind referendumul, mentionand ca a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente si ca a cerut Guvernului ca pana la 31 august sa sa transmita listele in baza carora s-a organizat referendumul.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, si pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru data de 12 septembrie 2012", precizeaza Curtea in comunicatul de presa de la finalul dezbaterilor de joi.

Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca pana la 31 august 2012 sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012.

"Avand in vedere datele contradictorii care au fost transmise Curtii Constitutionale in legatura cu numarul persoanelor aflat pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice, Curtea Constitutionala a solicitat Guvernului Romaniei ca pana la 31 august 2012 sa transmita listele electorale actualizate in baza carora s-a desfasurat refendumul din 29 iulie 2012", se mai arata in comunicat.

Curtea Constitutionala (CC) a revenit, luni, cu o adresa catre Guvern in care preciza ca a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfasurarea referendului si listele in baza carora s-a organizat consultarea populara din 29 iulie.

"Avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului Romaniei, care a avut loc in data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curtii Constitutionale a Romaniei nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale revine cu o adresa precizatoare", se arata intr-un comunicat de presa de luni.

In anexa atasata comunicatului se arata ca presedintele Curtii, Augustin Zegrean, "avand in vedere interpretarile diferite aparute in mass-media si in conferinta de presa a Guvernului" din 3 august, precizeaza ca plenul CC "a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispozitiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu".

Confuzia privind solicitarea adresata Guvernului, in urma discutiilor Curtii Constitutionale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicari facuta de un judecator al Curtii, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea catre Executiv, au declarat, luni, pentru Mediafax, surse oficiale.

Astfel, s-ar fi cerut Guvernului "actualizarea listelor" de alegatori si "nu listele electorale permanente actualizate", precizeaza sursele citate.

Curtea Constitutionala a anuntat ca s-a decis, vineri, preschimbarea termenului stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 12 septembrie in 31 august, in vederea asigurarii solutionarii cu celeritate a cauzei.

„Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
„Este nevoie de o discuție foarte serioasă”. Primele concluzii ale premierului Ciolacu privind inundațiile din Galați VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 14 septembrie, prezent în zonele inundate din județul Galați, că este nevoie de o „discuţie foarte serioasă” în ceea ce priveşte...
Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
Titi Aur, despre mesajul greșit transmis de politicieni: "Ei vor să fie președinții României, dar nu-și pun centura de siguranță"
Fostul campion de raliuri și actual expert în conducere defensivă, Titi Aur a tras un semnal de alarmă cu privire la modelele pe care politicienii le transmit românilor în anul electoral....
#Tudorel Toader CCR referendum, #Tudorel Toader CCR sesiune urgenta, #Tudorel Toader judecator CCR , #judecatori
  1. Carduri educaționale 2024. Cine poate primi 500 de lei de la stat
  2. Fenomenul periculos care a provocat inundațiile din România. „Ar fi trebuit să se întâmple doar o dată la o sută de ani”. Explicațiile ministrului Mediului
  3. „Evitați deplasările în zonele inundate”. Recomandările autorităților pentru șoferi
  4. Elon Musk, păzit mai bine decât un șef de stat. Cum acționează echipa de securitate a miliardarului
  5. Imaginile dezastrului. Zeci de militari intervin în zonele inundate. Localnică, către premierul Ciolacu: „Ajutați-ne!” FOTO
  6. Ministrul de Finanțe al Ungariei: „Boicotul UE ne face mai puternici". Reacție după refuzul omologilor de a participa la reuniunea de la Budapesta
  7. Mircea Geoană: „Trebuie să luăm la mână toate soluțiile pentru managementul albiilor. De data asta, poate facem lucrurile profesionist și cu cap”
  8. „La momentul ăsta mai avem doar apă, singurul lucru care mai funcționează”. Ce spune edilul din comuna puternic afectată de inundații
  9. George Simion, după potopul din Galați: „Voi sprijini reconstruirea locuinţelor distruse”
  10. Trei „fugari” aduși în țară pentru executarea pedepselor. „Pedepse drastice pentru traficanții de droguri”