Judecatorii Curtii Constitutionale s-au intalnit, luni, cu o delegatie a Comisiei de la Venetia, temele discutate fiind in legatura cu anumite modificari referitoare la verificarea OUG, la hotararile Parlamentului sau la avizul consultativ pe propunerea de suspendare din functie a presedintelui.
Luni, la sediul CCR, a avut loc o intalnire intre Plenul instantei constitutionale si o delegatie de experti ai Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), condusa de Hanna Suchocka, vicepresedinte, si alcatuita din Sergio Bartole, Kaarlo Heikki Tuori, Schnutz Rudolf Durr si Thomas Markert.
"Discutiile au avut ca obiect urmatoarele aspecte:
- modul in care Curtea Constitutionala s-a pronuntat, in jurisprudenta sa, cu privire la competenta de legiferare a Guvernului in temeiul art. 115 din Constitutie, respectiv interpretarea si aplicarea prevederilor alin. (6) al acestui articol care consacra interdictia de reglementare, prin intermediul ordonantelor de urgenta, in domeniul legilor constitutionale, al regimului institutiilor fundamentale ale statului, precum si in domeniul drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale prevazute de Constitutie;
- modificarea Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, respectiv abrogarea competentei Curtii de a se pronunta cu privire la constitutionalitatea hotararilor plenului Camerei deputatilor, plenului Senatului si ale plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului;
- competenta Curtii Constitutionale de a emite un aviz consultativ referitor la propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei: prezentare comparativa a situatiilor din 2007 si 2012", se arata intr-un comunicat de presa de luni al Curtii.
La finalul intalnirii, membrii delegatiei de experti ai Comisiei de la Venetia si-au exprimat sustinerea acestui organism pentru activitatea Curtii Constitutionale, atat pentru perioada dificila care a trecut, cat si pentru perioada ulterioara.
In 7 august, presedintele Comisiei de la Venetia lansa un apel la autoritati si la partidele politice din Romania sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la presiuni, precizand ca in urma cu o zi a primit noi informatii de la CCR in legatura cu acest subiect.
"Fac apel la autoritatile statului si la partidele politice din Romania sa respecte pe deplin independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la exercitarea de presiuni.
In ceea ce priveste amenintarile la adresa unor judecatori, sper ca autoritatile romane ii vor proteja pe judecatorii vizati si familiile lor si vor lua toate masurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor amenintari in fata justitiei", afirma Gianni Buquicchio, intr-o declaratie in care mentioneaza ca in 6 august a primit informatii suplimentare din partea Curtii legate de continuarea presiunilor si de amenintari la adresa unor judecatori.
Judecatoarele constitutionale Aspazia Cojocaru si Iulia Motoc au facut plangeri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in care au reclamat presiuni si insulte la adresa lor in contextul luarii unor decizii de catre CCR, referitoare la suspendarea presedintelui si validarea referendumului.