Ziare.com

Judecatorii romani sesizeaza pentru a saptea oara CJUE: Dreptul UE impune inlaturarea efectelor unor decizii pronuntate de CCR?

de Ionel Stoica
Marti, 07 Mai 2019, ora 16:28

   

Judecatorii romani sesizeaza pentru a saptea oara CJUE: Dreptul UE impune inlaturarea efectelor unor decizii pronuntate de CCR?
Tribunalul Bihor a sesizat pentru a saptea oara Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru lamuriri privind respectarea MCV, dar si referitor la efectele deciziilor Curtii Constitutionale.

Magistratii oradeni cer judecatorilor europeni sa se pronunte cu privire la mai multe intrebari care vizeaza rolul deciziilor CCR. De exemple, daca CCR se poate substitui Legislativului, in cazul interpretarii unei legi.

"Dreptul Uniunii Europene impune inlaturarea efectelor unei astfel de decizii pronuntate de o curte constitutionala?," este una dintre intrebarile-cheie, trimise de Tribunalul Bihor.

Decizia de sesizare a CJUE este definitiva. "Solicita Curtii de Justitie a Uniunii Europene aplicarea procedurii preliminare de urgenta si in subsidiar aplicarea procedurii preliminare accelerate pentru toate intrebarile formulate", se mai arata in minuta, potrivit portalului instantelor.

Aceasta este cea de-a saptea sesizare a CJUE venita din Romania. Cea mai recenta a fost data in dosarul Gala Bute-Elena Udrea.

Citeste si: Inalta Curte sesizeaza CJUE in dosarul Gala Bute. Procesul Elenei Udrea a fost suspendat

Care sunt cele trei intrebari

1. Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV) instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 si cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui mecanism au caracter obligatoriu pentru statul roman?

2. Articolul 2 corelat si cu art. 4 alin. 3 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretate in sensul ca in cadrul obligatiei statului membru de a respecta principiile statului de drept se inscrie si necesitatea ca Romania sa respecte cerintele impuse prin rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei nr. 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, inclusiv in privinta abtinerii interventiei unei curti constitutionale, o institutie politico-jurisdictionala, de a interpreta legea si de a stabili modul concret si obligatoriu de aplicare a ei de catre instantele judecatoresti, competenta exclusiva atribuita autoritatii judecatoresti si de a institui norme legale noi, competenta exclusiva atribuita autoritatii legislative?

Dreptul Uniunii Europene impune inlaturarea efectelor unei astfel de decizii pronuntate de o curte constitutionala? Dreptul Uniunii Europene se opune existentei unei norme interne care reglementeaza raspunderea disciplinara pentru magistratul care inlatura de la aplicare decizia curtii constitutionale, in contextul intrebarii formulate?

3. Principiul independentei judecatorilor, consacrat de articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE si de articolul 47 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, astfel cum a fost interpretat prin jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (Marea Camera, hotararea din 27 februarie 2018, Associacao Sindical dos Juizes Portugueses, C-64/16, ECLI:EU:C:2018:117), se opune substituirii competentelor lor de deciziile Curtii Constitutionale (Deciziile nr.51 din 16 februarie 2016, Decizia nr.302 din 4 mai 2017 si Decizia nr.26/16.01.2019), cu consecinta lipsirii de previzibilitate a procesului penal (aplicare retroactiva) si a imposibilitatii interpretarii si aplicarii legii la cauza concreta?

Dreptul Uniunii Europene se opune existentei unei norme interne care reglementeaza raspunderea disciplinara pentru magistratul care inlatura de la aplicare decizia curtii constitutionale, in contextul intrebarii formulate?

Citeste si: Curtea de Justitie a UE a fost sesizata din nou de o instanta din Romania, pentru a 5-a oara, privind respectarea MCV de catre Legile Justitiei si Sectia pentru anchetarea magistratilor
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3452 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CJUE are obligatia de a da un raspuns acestor solicitari. Chiar daca

raspunsul este unul identic cu cel al Curtii de la Venezia, sau GRECO, sau MCV.
Venind din partea CJUE, acest raspuns capata caracter obligatoriu indiscutabil.
Daca se dovedeste ca CCR ia decizii contrarii cadrului european, atunci exista motiv legal pentru alegerea unei alte CCR, cu o compozitie apolitica.

 

De cand au magistratii romani treaba cu ...

...legi care nu sunt publicate in monitorul oficial?
De ce nu intreaba si de recomandarile consiliului intergalactic? Sau daca mai e in vigoare CAER-ul si Tratatul de la Varsovia?
Parca se judeca dupa coduri penale si civile, nu dupa ce citesc prin ziare....
Daca recomandarile sunt obligatorii, atunci e treaba celor care fac legile sa le introduca in noi legi, nu a judecatorilor care trebuie sa aplice ce e in lege acum.
Asemenea judecatori ar trebui demisi de CSM.

 

alphabbetto, Constitutia Romaniei adoptata in anul 2003,....

...A APARUT in Monitorul Oficial al Romaniei.
Articolul 148 din Constitutie prevede:
=======================
Integrarea in Uniunea Europeană
ARTICOLUL 148
(1) Aderarea Romaniei la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, in scopul transferării unor atributii către institutiile comunitare, precum si al exercitării in comun cu celelalte state membre a competentelor prevăzute in aceste tratate, se face prin lege adoptată in sedinta comună a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputatilor si senatorilor.
(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fată de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

(3) Prevederile alineatelor (1) si (2) se aplică, in mod corespunzător, si pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

(4) Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecătorească garantează aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderării si din prevederile alineatului (2) .

(5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu inainte ca acestea să fie supuse aprobării institutiilor Uniunii Europene."
==================
alphabbetto,
tu ai citit si ai pricipit ce scrie in Constitutia Romaniei din anul 2003?
sunt convins ca nici n-ai citit si nu ai fost si esti in stare nici de pricipit.
spre deosebire de tine magistratii din Bihor si magistratii din alte curti au citit si aplica prevederile Constitutiei Romaniei si de aceea s-au adresat Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru a confirma faptul ca legislatia si normele Uniunii Europene au precedent fata de deciziile cecere-ului romanisatanez.
alphabbetto, in rest ca si inainte si mai departe in viitor, in roamanisatanul pesederast domneste si se hotaraste cum vrea muschii lor...
vorba aia cum zicea veorikka vasilikka de respectarea obiceiurilor si cutumelor nationale romanisataneze: "curat murdar neconstitutional, da' umflati-l!"

Cultura!

Exact de cind hotaririle judecatoresti sint pierdute de staul roman la CEDO !

Respect unor judecatori!

Celor foarte putini judecatori care mai au respect fata de lege pe care actuala gasca de cei 7 *** din CCR vor sa-l modifice dupa asemanarea lor de slujitori jegosi al majolitatii 'psd-alde-udmr' condus de scarnavia comunista Valer Dorneanu merita intreaga stima si respectul apeland la CJUE privind imixtitudinea in puterea judecatoreasca.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor