Judecatorul Ciprian Coada, care a criticat public o decizie a Curtii Constitutionale, a facut afirmatii acuzatoare, ofensatoare si defaimatoare la adresa institutiei, potrivit unui raport al Inspectiei Judiciare, actiunea disciplinara fiind transmisa si Sectiei pentru judecatori a CSM.
"S-a retinut ca judecatorul, prin afirmatiile acuzatoare, ofensatoare si defaimatoare a adus atingere onoarei si probitatii profesionale a judecatorilor Curtii Constitutionale a Romaniei si judecatorilor - membri ai unor asociatii profesionale, prestigiului justitiei, precum si institutiei Curtii Constitutionale a Romaniei", arata Inspectia Judiciara (IJ).
Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la raspunderea magistratului in cauza.
Conform legii, judecatorii si procurorii sunt obligati ca in exercitarea atributiilor sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea, in orice mod, a convingerilor lor politice.
CCR a sesizat, in 27 martie, Inspectia judiciara in privinta judecatorului Ciprian Coada, de la Curtea de Apel Constanta - Sectia penala, care a criticat public decizia CCR prin care s-a admis existenta conflictului juridic de natura constitutionala dintre Guvern si DNA, dupa anchetarea adoptarii OUG 13.
Intr-un text publicat pe site-ul www.juridice.ro, in 14 martie, intitulat "Ordinea de zi: in cautarea prestigiului pierdut", judecatorul Ciprian Coada critica diverse aspecte din motivarea CCR la decizia privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si DNA.
"Ceea ce suprinde si dezamageste in motivarea deciziei Curtii Constitutionale este insa examenul de constitutionalitate al falsului conflict, care nu doar ca depaseste limitele sesizarii, dar reprezinta un derapaj de la competentele functionale conferite prin lege si Constitutie, interferand intr-un domeniu rezervat organelor judiciare, singurele in masura sa stabilileasca daca faptele de natura penala sesizate in procesul de elaborare si de adoptare a actelor normative exista, constituie infractiuni si au fost savarsite cu forma de vinovatie prevazuta de lege", se arata in textul citat.
Totodata, judecatorul Ciprian Coada lauda opinia separata a judecatorului CCR Livia Stanciu, apreciind ca aceasta surprinde intreaga problematica supusa dezbaterii.
"Observand motivarea ce sta la baza sesizarii, ne intrebam retoric daca nu cumva demersul de solutionare a unui asemenea conflict nu a fost decat o manevra premeditata, menita a consacra o inedita forma de imunitate parlamentara si ministeriala, ce nu isi gasea o acoperire legala, printr-un mecanism pe cat de ingenios si oportun, pe atat de necesar intr-o democratie fragila, ca Romania, recurgandu-se la interventia Curtii, gratie caracterului obligatoriu al deciziilor sale", se mai arata in textul citat.
CCR a admis in 27 februarie sesizarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, privind conflictul juridic dintre Guvern si DNA, referitor la anchetarea de catre procurorii DNA a modului in care a fost adoptata OUG 13.
In motivarea deciziei, publicata pe 10 martie, se arata ca Parchetul General -Directia Nationala Anticoruptie si-a arogat o competenta pe care nu o poseda, respectiv controlul modului de adoptare unui act normativ.
Citeste mai multe despre: