Cu 10 ani in urma, Ioan Predescu, pe atunci senatorul PSD, ataca virulent "elementele rasculative" din CNSAS, adica pe Mircea Dinescu, Andrei Plesu si H.R.Patapievici, care solicitau SRI sa predea arhiva fostei Securitati si erau nemultumiti de ritmul lent al deconspirarilor.
Iata ca Ioan Predescu, acum judecator al CCR, a ramas in lupta cu elementele rasculative de aceasta data din Curtea Constitutionala.
Dupa ce a "luptat cat a putut" (potrivit propriei declaratii) cu aceste elemente rasculative, a fost razbit de majoritatea calificata si atunci a mutat lupta in presa, dand semnalul unui autentic linsaj mediatic.
Adversarul neimpacat al elementelor rasculative a deconspirat presei un astfel de element, unul de-a dreptul tradator - d-na Aspazia Cojocaru, pe care a aruncat-o in gurile flamande ale presei voiculesciene pentru a fi strivita de masinaria de propaganda si maculare.
Fapta lui Ioan Predescu este inacceptabila si pentru un om obisnuit, cu atat mai mult pentru un judecator la una dintre cele mai inalte instante ale tarii: a acuza de tradare o colega vinovata doar pentru ca a avut alta parere decat a ta, a o arunca in gura lupilor flamanzi, a face din ea vinovata pentru esecul unei operatiuni care a fost dintr-un bun inceput menita esecului din cauza viciilor legale si strategice.
Felul in care a votat d-na Cojocaru s-ar fi aflat oricum la publicarea hotararii CCR in Monitorul Oficial, o optiune insotita de argumentele ei. La fel si in cazul d-lui Predescu. Si fiecare poarta raspunderea deciziei sale.
De ce era necesar acest acces de ura impotriva unei colege? Pentru a da satisfactie propriilor patroni politici "tradati" de d-na Cojocaru si care au primit astfel munitie sa o striveasca mediatic? Pentru a muta raspunderea esecului de la organizatorii unei miscari politice inepte, la o persoana din afara USL, la o tradatoare care sa concentreze intreaga frustrare?
Dar e mai grav decat atat. Ioan Predescu a aruncat intr-un grav derizoriu insasi institutia din care face parte. Dupa ce s-a lansat in afirmatii publice, dovedite ulterior fara acoperire, si in privinta eratei publicate de CCR in Monitorul Oficial pe 6 august, acum dl. Predescu a tarat Curtea Constitutionala intr-un urias scandal degradant, din care primii care pierd sunt toti judecatorii, tarati in mocirla unui circ cu insulte si tafne.
Ceea ce discuta in spatele usilor inchise judecatorii, relatiile dintre ei nu trebuie sa apara niciodata in presa. Respectabilitatea institutiei ar trebui sa fie mai presus de orice adversitati si frustrari personale.
Pentru ca Ioan Predescu a periclitat statutul unei institutii publice de maxima importanta, sper ca d-na Aspazia Cojocaru sa se tina de cuvant si si sa mearga int-adevar pana in panzele albe impotriva colegului domniei sale. Mi-as dori ca de aceasta data Ioan Presescu sa plateasca lupta incorecta si, in final, lasa (pentru ca si-a negat declaratiile pentru Gandul) nu doar cu elementul rasculativ Aspazia Cojocaru, ci cu prestanta pe care o mai are CCR.
Cat despre linsajul mediatic la care a fost supusa d-na Cojocaru, el este absolut inacceptabil pentru o tara civilizata. Niciunde in lumea aceasta un magistrat nu poate fi tavalit in mocirla, cu familie cu tot, pentru o decizie motivata pe care a luat-o si care, culmea, este conforma opiniei majoritare.
Acest linsaj, asimilabil ultrajului penal, arata cat de departe de norme nu doar deontologice, ci de bun simt este parte din presa romaneasca si cat de toxica este ea pentru democratia romaneasca prin felul in care manipuleaza, distorsioneaza si instiga mintile celor care o urmaresc si o cred.