Morar, Pivniceru si Dorneanu au devenit oficial judecatori CCR (Galerie foto)

Luni, 10 Iunie 2013, ora 16:15
2198 citiri
Morar, Pivniceru si Dorneanu au devenit oficial judecatori CCR (Galerie foto)
Foto: B1TV

Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu au depus, luni, juramantul de investitura la Curtea Constitutionala.

Daniel Morar a fost numit de presedintele Romaniei judecator la CCR, in timp ce Mona Pivniceru a fost propunerea din partea Senatului si Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputatilor.

Mandatul lor dureaza 9 ani si incepe luni, 10 iunie. Cei trei ii inlocuiesc pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, carora le-au expirat mandatele la data de 8 iunie.

La ceremonie au participat cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, membrii Curtii Constitutionale si consilierii prezidentiali.

Presedintele Traian Basescu a profitat de ocazie pentru a critica modul in care se face revizuirea Constitutiei de catre Comisia parlamentara condusa de Crin Antonescu.

Basescu ataca revizuirea Constitutiei: Si-a pierdut rostul, risca sa blocheze statul

La final, presedintele a dat mana cu toti cei prezenti si le-a urat succes membrilor Curtii Constitutionale.

Potrivit Constitutiei, CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 in 3 ani. In anul 2016 va expira mandatul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de presedintele Romaniei in 2007, al lui Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat (2007) si al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor (2007), iar in 2019 al lui Petre Lazaroiu, numit de presedinte (2010), al Iuliei Motoc, numita de Senat (2010) si al lui Mircea Stefan Minea, desemnat de Camera Deputatilor (2010).

Curtea Constitutionala a Romaniei este compusa din noua judecatori, trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei.

Ei trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior. Mandatul unui judecator constituional nu poate fi prelungit sau innoit.

Quarterly Report - Editia 4

Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Ciolacu după arestarea unui român pentru spionaj: ”Rusia nu va ataca România. Suntem pregătiți”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, 25 mai, că este convins că Rusia nu va ataca România. Declarațiile premierului vin la două zile după ce un român a fost arestat sub...
#Morar juramant Curtea Constitutionala, #Pivniceru juramant Curtea Constitutionala , #judecatori