Morar, Pivniceru si Dorneanu au devenit oficial judecatori CCR (Galerie foto)

Luni, 10 Iunie 2013, ora 16:15
2198 citiri
Morar, Pivniceru si Dorneanu au devenit oficial judecatori CCR (Galerie foto)
Foto: B1TV

Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu au depus, luni, juramantul de investitura la Curtea Constitutionala.

Daniel Morar a fost numit de presedintele Romaniei judecator la CCR, in timp ce Mona Pivniceru a fost propunerea din partea Senatului si Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputatilor.

Mandatul lor dureaza 9 ani si incepe luni, 10 iunie. Cei trei ii inlocuiesc pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, carora le-au expirat mandatele la data de 8 iunie.

La ceremonie au participat cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, membrii Curtii Constitutionale si consilierii prezidentiali.

Presedintele Traian Basescu a profitat de ocazie pentru a critica modul in care se face revizuirea Constitutiei de catre Comisia parlamentara condusa de Crin Antonescu.

Basescu ataca revizuirea Constitutiei: Si-a pierdut rostul, risca sa blocheze statul

La final, presedintele a dat mana cu toti cei prezenti si le-a urat succes membrilor Curtii Constitutionale.

Potrivit Constitutiei, CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 in 3 ani. In anul 2016 va expira mandatul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de presedintele Romaniei in 2007, al lui Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat (2007) si al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor (2007), iar in 2019 al lui Petre Lazaroiu, numit de presedinte (2010), al Iuliei Motoc, numita de Senat (2010) si al lui Mircea Stefan Minea, desemnat de Camera Deputatilor (2010).

Curtea Constitutionala a Romaniei este compusa din noua judecatori, trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei.

Ei trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior. Mandatul unui judecator constituional nu poate fi prelungit sau innoit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Morar juramant Curtea Constitutionala, #Pivniceru juramant Curtea Constitutionala , #judecatori