Pentru Curtea Constitutionala a inceput o noua era. Una care va avea implicatii profunde asupra a ceea ce se intampla in Romania. Pentru prima data dupa mai multi ani, se va schimba majoritatea. Mult-hulitii de catre USL "judecatori ai lui Basescu", adica acei magistrati trimisi acolo de presedintele Romaniei si de PDL, vor fi minoritari, dupa ce Iulia Motoc a parasit institutia.
Ei vor fi la egalitate cu judecatorii trimisi de USL, astfel incat votul decisiv ii va apartine judecatorului propus de UDMR.
Oricum am lua-o, insa, ca dam crezare propagandei USL despre "judecatorii lui Basescu, cei care actioneaza la ordinul presedintelui", sau pozitiei opuse, ca acei judecatori au constituit o majoritate benigna, care a aparat democratia, nu mai poate fi vorba de asa ceva.
Efectele unei schimbari
CCR a fost una dintre cele mai importante institutii din Romania in ultimii ani. A decis lucruri de o importanta capitala - invalidarea referendumului de demitere a lui Basescu, respingerea taierii pensiilor, respingerea unor schimbari in legislatia electorala (prima data ale PDL, a doua oara ale USL) care ar fi schimbat radical scena politica.
Ea se va pronunta pe multe alte lucruri fundamentale - de la modificarea Constitutiei la o serie de legi care vor decide viitorul a milioane de romani. Nu e deloc exclus ca CCR sa se pronunte, in viitorul apropiat, pe lucruri care vor decide soarta unui nou razboi politic.
Cu ce majoritate? Cu una deloc asemanatoare cu cea care a fost, iar lucrurile se vor schimba si mai mult dupa alegerile prezidentiale. Cu una care va avea o majoritate pro-USL, daca noi consideram, asa cum logica ne-o cere, ca oamenii de acolo voteaza de cele mai multe ori conform cu fosta apartenenta politica.
Efectul Motoc, manevra USL
USL si-a dorit mult sa schimbe majoritatea la CCR. Enorm. Institutia e un instrument colosal de putere, in unele situatii. Majoritatea s-a schimbat, iar acest lucru i se datoreaza, cu ghilimele (sau nu, depinde in ce tabara esti), Iuliei Motoc, cea care a renuntat la post pentru unul mult mai prestigios, de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Motoc, prin decizia sa de a accepta nominalizarea ca judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a aruncat in aer majoritatea care exista la Curtea Constitutionala. Majoritatea care a decis cel mai important moment al ultimilor ani - repunerea in functia de presedinte a lui Traian Basescu.
Iulia Motoc poate sa spuna ce vrea, ca a fost supusa presiunilor, ca e greu, ca pe aici si pe dincolo. Daca ea a fost supusa presiunilor mediatice, linsajului mediatic, ce sa mai zicem de colega ei, Aspazia Cojocaru, macelarita in ultimul hal de Romania TV, Antena 3 si altele? De Augustin Zegrean?
Ok, astea sunt riscurile, ce sa-i faci? Nu stia doamna Motoc despre faptul ca va fi greu? Nu stia ca se practica linsajul mediatic?
USL a manevrat pentru ea in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei astfel incat sa fie aleasa. Nu o spun pentru ca o banuiesc, o spun pentru ca o stiu. In ciuda faptului ca in Parlament era a treia in preferintele comisiei juridice, in Parlamentul Romaniei. Poate dansa se amageste ca a fost considerata cea mai performanta. Poate o fi fost cea mai performanta, insa nu asa se alege, nici macar in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Acolo se voteaza tot politic.
Politic, USL-ului i-a iesit manevra.