O noua era pentru CCR. Si pentru Romania (Opinii)

Autor: Lucian Lumezeanu
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 16:35
6470 citiri
O noua era pentru CCR. Si pentru Romania (Opinii)

Pentru Curtea Constitutionala a inceput o noua era. Una care va avea implicatii profunde asupra a ceea ce se intampla in Romania. Pentru prima data dupa mai multi ani, se va schimba majoritatea. Mult-hulitii de catre USL "judecatori ai lui Basescu", adica acei magistrati trimisi acolo de presedintele Romaniei si de PDL, vor fi minoritari, dupa ce Iulia Motoc a parasit institutia.

Ei vor fi la egalitate cu judecatorii trimisi de USL, astfel incat votul decisiv ii va apartine judecatorului propus de UDMR.

Oricum am lua-o, insa, ca dam crezare propagandei USL despre "judecatorii lui Basescu, cei care actioneaza la ordinul presedintelui", sau pozitiei opuse, ca acei judecatori au constituit o majoritate benigna, care a aparat democratia, nu mai poate fi vorba de asa ceva.

Efectele unei schimbari

CCR a fost una dintre cele mai importante institutii din Romania in ultimii ani. A decis lucruri de o importanta capitala - invalidarea referendumului de demitere a lui Basescu, respingerea taierii pensiilor, respingerea unor schimbari in legislatia electorala (prima data ale PDL, a doua oara ale USL) care ar fi schimbat radical scena politica.

Ea se va pronunta pe multe alte lucruri fundamentale - de la modificarea Constitutiei la o serie de legi care vor decide viitorul a milioane de romani. Nu e deloc exclus ca CCR sa se pronunte, in viitorul apropiat, pe lucruri care vor decide soarta unui nou razboi politic.

Cu ce majoritate? Cu una deloc asemanatoare cu cea care a fost, iar lucrurile se vor schimba si mai mult dupa alegerile prezidentiale. Cu una care va avea o majoritate pro-USL, daca noi consideram, asa cum logica ne-o cere, ca oamenii de acolo voteaza de cele mai multe ori conform cu fosta apartenenta politica.

Efectul Motoc, manevra USL

USL si-a dorit mult sa schimbe majoritatea la CCR. Enorm. Institutia e un instrument colosal de putere, in unele situatii. Majoritatea s-a schimbat, iar acest lucru i se datoreaza, cu ghilimele (sau nu, depinde in ce tabara esti), Iuliei Motoc, cea care a renuntat la post pentru unul mult mai prestigios, de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Motoc, prin decizia sa de a accepta nominalizarea ca judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a aruncat in aer majoritatea care exista la Curtea Constitutionala. Majoritatea care a decis cel mai important moment al ultimilor ani - repunerea in functia de presedinte a lui Traian Basescu.

Iulia Motoc poate sa spuna ce vrea, ca a fost supusa presiunilor, ca e greu, ca pe aici si pe dincolo. Daca ea a fost supusa presiunilor mediatice, linsajului mediatic, ce sa mai zicem de colega ei, Aspazia Cojocaru, macelarita in ultimul hal de Romania TV, Antena 3 si altele? De Augustin Zegrean?

Ok, astea sunt riscurile, ce sa-i faci? Nu stia doamna Motoc despre faptul ca va fi greu? Nu stia ca se practica linsajul mediatic?

USL a manevrat pentru ea in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei astfel incat sa fie aleasa. Nu o spun pentru ca o banuiesc, o spun pentru ca o stiu. In ciuda faptului ca in Parlament era a treia in preferintele comisiei juridice, in Parlamentul Romaniei. Poate dansa se amageste ca a fost considerata cea mai performanta. Poate o fi fost cea mai performanta, insa nu asa se alege, nici macar in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Acolo se voteaza tot politic.

Politic, USL-ului i-a iesit manevra.

Citeste si:
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Sursa: Ziare.com