O noua era pentru CCR. Si pentru Romania (Opinii)

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 16:35
6623 citiri
O noua era pentru CCR. Si pentru Romania (Opinii)

Pentru Curtea Constitutionala a inceput o noua era. Una care va avea implicatii profunde asupra a ceea ce se intampla in Romania. Pentru prima data dupa mai multi ani, se va schimba majoritatea. Mult-hulitii de catre USL "judecatori ai lui Basescu", adica acei magistrati trimisi acolo de presedintele Romaniei si de PDL, vor fi minoritari, dupa ce Iulia Motoc a parasit institutia.

Ei vor fi la egalitate cu judecatorii trimisi de USL, astfel incat votul decisiv ii va apartine judecatorului propus de UDMR.

Oricum am lua-o, insa, ca dam crezare propagandei USL despre "judecatorii lui Basescu, cei care actioneaza la ordinul presedintelui", sau pozitiei opuse, ca acei judecatori au constituit o majoritate benigna, care a aparat democratia, nu mai poate fi vorba de asa ceva.

Efectele unei schimbari

CCR a fost una dintre cele mai importante institutii din Romania in ultimii ani. A decis lucruri de o importanta capitala - invalidarea referendumului de demitere a lui Basescu, respingerea taierii pensiilor, respingerea unor schimbari in legislatia electorala (prima data ale PDL, a doua oara ale USL) care ar fi schimbat radical scena politica.

Ea se va pronunta pe multe alte lucruri fundamentale - de la modificarea Constitutiei la o serie de legi care vor decide viitorul a milioane de romani. Nu e deloc exclus ca CCR sa se pronunte, in viitorul apropiat, pe lucruri care vor decide soarta unui nou razboi politic.

Cu ce majoritate? Cu una deloc asemanatoare cu cea care a fost, iar lucrurile se vor schimba si mai mult dupa alegerile prezidentiale. Cu una care va avea o majoritate pro-USL, daca noi consideram, asa cum logica ne-o cere, ca oamenii de acolo voteaza de cele mai multe ori conform cu fosta apartenenta politica.

Efectul Motoc, manevra USL

USL si-a dorit mult sa schimbe majoritatea la CCR. Enorm. Institutia e un instrument colosal de putere, in unele situatii. Majoritatea s-a schimbat, iar acest lucru i se datoreaza, cu ghilimele (sau nu, depinde in ce tabara esti), Iuliei Motoc, cea care a renuntat la post pentru unul mult mai prestigios, de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Motoc, prin decizia sa de a accepta nominalizarea ca judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, a aruncat in aer majoritatea care exista la Curtea Constitutionala. Majoritatea care a decis cel mai important moment al ultimilor ani - repunerea in functia de presedinte a lui Traian Basescu.

Iulia Motoc poate sa spuna ce vrea, ca a fost supusa presiunilor, ca e greu, ca pe aici si pe dincolo. Daca ea a fost supusa presiunilor mediatice, linsajului mediatic, ce sa mai zicem de colega ei, Aspazia Cojocaru, macelarita in ultimul hal de Romania TV, Antena 3 si altele? De Augustin Zegrean?

Ok, astea sunt riscurile, ce sa-i faci? Nu stia doamna Motoc despre faptul ca va fi greu? Nu stia ca se practica linsajul mediatic?

USL a manevrat pentru ea in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei astfel incat sa fie aleasa. Nu o spun pentru ca o banuiesc, o spun pentru ca o stiu. In ciuda faptului ca in Parlament era a treia in preferintele comisiei juridice, in Parlamentul Romaniei. Poate dansa se amageste ca a fost considerata cea mai performanta. Poate o fi fost cea mai performanta, insa nu asa se alege, nici macar in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Acolo se voteaza tot politic.

Politic, USL-ului i-a iesit manevra.

Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
După o pauză din politică, Viorica Dăncilă, fostul premier al României (PSD), s-ar pregăti să candideze la alegerile parlamentare din 2024, însă, pe listele Partidului Național...
"Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"
"Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"
Vicepreședintele PNL Florin Roman s-a arătat hotărât că alianța cu PSD se apropie de final miercuri, 11 septembrie. Liberalul spune că momentul din care „punțile dintre PNL și PSD sunt...
#CCR plecare Iulia Motoc, #noua majoritate CCR , #judecatori
  1. Candidatură „surpriză” la alegerile parlamentare 2024. Viorica Dăncilă, pe listele partidului condus de Cristian Terheș SURSE
  2. "Punți rupte" între PSD și PNL, susține Florin Roman. Liberalii rămân la guvernare pentru a evita "două-trei luni de instabilitate"
  3. Analiză: Ce lipsește din cartea lui Ciucă?
  4. Ședința de Guvern, amânată pe motiv că documentul privind categoriile afectate de recalcularea pensiilor nu a fost finalizat. OUG pentru pensiile militarilor, fără avize SURSE
  5. Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale. „Puteam să vă promit o țară perfectă. Dar știm cu toții că asta nu e realitatea” VIDEO
  6. Lasconi, note mici la facultatea privată de la Deva unde a studiat. Detaliul important omis din CV-ul candidatei USR. „Nu îmi e rușine de ceea ce am făcut în viață”
  7. Ciolacu, ironic privind cartea lansată de Nicolae Ciucă. „Nu am citit-o, nu am avut curiozitatea”
  8. Autoritățile din Alba Iulia se tem că programarea alegerilor pe 1 Decembrie va afecta manifestările de Ziua Națională. Ce restricții ar putea să fie impuse
  9. Cât de pregătiți sunt românii să voteze un președinte femeie. Se poate trece peste prejudecăți și experiențele neplăcute? „Ar putea fi un avantaj să fii femeie”
  10. Ciolacu își dă o notă mai mare decât cea de la Bac pentru activitatea de premier: „Fără să fiu arogant, a fost un mandat plin”