Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Parlamentul a votat superimunitatea judecatorilor CCR: In ce conditii pot fi arestati sau trimisi in judecata

Luni, 25 Iunie 2018, ora 18:50
11302 citiri
Parlamentul a votat superimunitatea judecatorilor CCR: In ce conditii pot fi arestati sau trimisi in judecata
Foto: Arhiva site/CCR

Senatul a adoptat, luni, ca for decizional, proiectul care modifica Legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale.

Aceasta prevede ca judecatorii constitutionali pot fi urmariti penal insa nu pot fi arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata decat cu incuviintarea plenului CCR.

Proiectul de lege a fost adoptat, in sedinta plenului de luni al Senatului, cu 70 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si zero abtineri. Reexaminarea legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a fost facuta in urma deciziei Curtiii Constitutionale de a admite partial sesizarea de neconstitutionalitate a PNL si USR.

Pe 23 mai, Camera Deputatilor a adoptat initiativa legislativa cu 171 de voturi "pentru", 91 de voturi "impotriva" si noua abtineri, in calitate de prima camera sesizata.

Astfel a fost modificat articolul 66 din Lege care prevede, la alineatul (1) ca "Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in textul initiativei adoptate.

A fost modificat si alineatul (4), pentru punerea in acord cu decizia CCR, care prevede ca "In caz de infractiune flagranta, judecatorii Curtii Constitutionale pot fi retinuti si supusi perchezitiei, Procurorul General informandu-l de indata pe presedintele Curtii Constitutionale".

In forma initiala, inaintea deciziei CCR de neconstitutionalitate partiala, in textul trimis spre promulgare, alineatul (4) stipula: "In caz de infractiune flagranta, judecatorii Curtii Constitutionale pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul justitiei informandu-l de indata pe presedintele Curtii Constitutionale."

De asemenea, alineatul (3) al articolului 68 a fost abrogat, tot la propunerea grupului PSD. Alineatul prevedea ca: "Judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constituionale, pentru un mandat complet de 9 ani."

Pe data de 20 martie, CCR a admis partial sesizarea PNL si USR privind imunitatea judecatorilor constitutionali, in sensul ca nu vor beneficia de imunitate in ceea ce priveste urmarirea penala, insa este nevoie de votul a doua treimi dintre membrii institutiei in cazul retinerii, arestarii sau perchezitiei judecatorilor.

Initiativa legislativa, votata luni de Senat, urmeaza sa ajunga la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#superimunitate judecatori ccr , #judecatori