Reclamatia judecatorilor CCR, potrivit carora presiunile si amenintarile indreptate impotriva lor continua, dar si reactia Comisiei de la Venetia sunt dezbatute de presa externa.
Comisia de la Venetia, organism consultativ al Consiliului Europei si al Comisiei Europene, a cerut, marti, Romaniei si tuturor partidelor politice din aceasta tara sa se abtina de la orice presiune asupra magistratilor CCR, noteaza Romandie, care preia AFP.
Agentia precizeaza ca judecatorii Curtii trebuie sa ia "o decizie cruciala" la sfarsitul lunii august privind referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.
CCR a trimis acum a doua scrisoare din ultimele doua luni, adresata Comisiei de la Venetia, denuntand presiunea asupra unora dintre judecatorii sai.
In replica, presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a declarat ca este "surprinzator si chiar socant ca, pentru a doua oara intr-o perioada scurta de timp, aceasta institutie din Romania se simte obligata sa apeleze la Comisia de la Venetia pentru a-i proteja independenta", noteaza si Reuters.
"Fac apel la toate autoritatile publice si toate partidele politice din Romania sa respecte in independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la exercitarea oricarei presiuni", a subliniat Gianni Buquicchio.
La randul sau, vice-presedinta Comisiei Europene insarciata cu Justitia, Viviane Reding, citata de Eu Observer, s-a alaturat Comisiei de la Venetia pentru a reclama continuarea presiunilor politice exercitate asupra CCR, reiterand apelul facut de Buquicchio.
Totodata, Ministerul Afacerilor Externe din Romania a transmis ca a luat nota cu preocupare de elementele cuprinse in declaratia presedintelui Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, precizand ca, intra-adevar, presiunile asupra unor instante sunt inadmisibile.
MAE subliniaza ca in cazul "absolut regretabil" al unor amenintari impotriva integritatii judecatorilor, vor fi aplicate in modul cel mai strict si ferm prevederile legale corespunzatoare, in acest scop fiind esential ca acestea sa fie aduse imediat la cunostinta autoritatilor de resort.
Financial Times face si o scurta trecere in revista a evenimentelor de pe scena politica romaneasca, intr-un material titrat "Judecatorii, prinsi in lupta pentru putere din Romania".
"Guvernul, se pare, nu-si va gasi linistea pana nu este indepartat Basescu", comenteaza cotidianul. De cand a venit la putere, din luna mai, premierul Ponta a facut "cateva miscari percepute ca o tentativa de concentrare a puterii executive si subminare a institutiilor independente, inclusiv Curtea Constitutionala", adauga FT.
Eu,... Vezi tot