PSD, catre Reding: Basescu si PDL fac declaratii iresponsabile si pun presiune pe CCR

Miercuri, 08 August 2012, ora 23:10
2528 citiri
PSD, catre Reding: Basescu si PDL fac declaratii iresponsabile si pun presiune pe CCR

Catalin Ivan, liderul grupului PSD din Parlamentul European, i-a transmis o scrisoare deschisa comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding, in care acuza declaratiile "iresponsabile" si presiunea pusa asupra CCR de catre Traian Basescu si reprezentanti ai DPL.

"Apreciem si impartasim intru totul ingrijorarile dumneavoastra, precum si cele exprimate de Comisia de la Venetia, privind presiunile politice exercitate asupra Curtii Constitutionale din Romania. Orice astfel de ingerinte, menite sa influenteze deciziile judecatorilor constitutionali, sunt nu doar condamnabile, ci reprezinta un atac grav la independenta institutiei.

De altfel, premierul Victor Ponta a lansat inca de saptamana trecuta un apel ferm la adresa tuturor actorilor politici sa se abtina de la orice forma de presiune publica sau directa la adresa Curtii Constitutionale sau la adresa unor judecatori ai acestei institutii", sustine Catalin Ivan, intr-o scrisoare deschisa transmisa comisarului european pentru Justitie, Viviane Reding.

Ivan sustine ca presedintele suspendat, Traian Basescu, si reprezentanti ai PDL au ignorat aceste apeluri si s-au lansat in declaratii politice "iresponsabile", menite "a pune presiune pe judecatorii CCR, la scurt timp dupa ce Curtea a anuntat, in data de 2 august 2012, amanarea luarii unei decizii privind validarea sau invalidarea referendumului".

Catalin Ivan, de acord cu apelul facut de Viviane Reding

Liderul grupului PSD din Parlamentul European ofera cateva exemple de astfel de declaratii, precum comentariul lui Traian Basescu din 4 august, cand presedintele suspendat a spus ca decizia CCR privind actualizarea listelor electorale pana la 29 iulie ar fi "impotriva legii" sau declaratia lui Mihail Neamtu, presedintele Noii Republici, potrivit caruia interimatul lui Crin Antonescu pana la 12 septembrie reprezinta "o farsa" si "o mizerie".

"Intr-un asemenea climat politic, consideram ca apelul dumneavoastra, precum si cel al Comisiei de la Venetia este nu doar unul salutar, ci mai ales necesar. Traian Basescu si aliatii sai trebuie sa inceteze de urgenta cu aceste ingerinte si amenintari nepermise la adresa Curtii sau a judecatorilor si sa respecte independenta acestei institutii fundamentale pentru democratie, indiferent ca sunt sau nu de acord cu deciziile sale. In ceea ce priveste amenintarile la adresa unor judecatori ai CCR, suntem convinsi ca autoritatile romane vor lua toate masurile necesare pentru a-i proteja atat pe acestia, cat si pe familiile lor", ii mai transmite Catalin Ivan vicepresedintelui CE.

In incheiere, europarlamentarul social-democrat reitereaza faptul ca "atat USL, cat si Guvernul vor respecta intru totul decizia CCR, oricare ar fi aceasta, si vor face toate demersurile necesare pentru punerea acesteia in aplicare".

Bruxelles-ul cere Bucurestiului sa asigure independenta Justitiei

Comisiarul european pentru Justitie, Viviane Reding, i-a trimis o scrisoare prim-ministrului roman Victor Ponta, cerandu-i acestuia sa ia masurile necesare pentru a asigura independenta sistemului de Justitie din tara noastra.

Potrivit purtatorului de cuvant al lui Reding, Mina Andeeva, printre cerintele oficialului european s-au numarat evitarea presiunii politice asupra sistemului de Justitie si intensificarea luptei impotriva coruptiei.

"Comisarul Reding si-a exprimat in scrisoare ingrijorarea fata de independenta judecatorilor si fata de incercarile de intimidare a acestora, in unele cazuri", a precizat Andreeva. Aceasta a mai spus ca Viviane Reding a primit cu ingrijorare scrisoarea presedintelui Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean.

Citeste si:
Florin Cîțu este noul președinte al PNL
Florin Cîțu este noul președinte al PNL
Liberalii și-au ales președintele pentru următorii patru ani. Florin Cîțu a câștigat alegerile interne cu 60,2% din voturile exprimate de delegații prezenți la Congres. Florin Cîțu...
Ghinea neagă posibilitatea de a reveni în guvern fără o refacere a coaliţiei din care să facă parte USR PLUS
Ghinea neagă posibilitatea de a reveni în guvern fără o refacere a coaliţiei din care să facă parte USR PLUS
Cristian Ghinea a declarat că premierul Florin Cîţu i-a propus să rămână ministru, însă a refuzat, lucru confirmat şi de şeful Guvernului. El a adăugat că „toate zvonurile legate de...
Sursa: rNews