Marian Neacsu, liderul grupului PSD din Camera Deputatilor, a sesizat Biroul Permanent cu privire la numirea, in urma cu cinci ani, a judecatorului Stefan Minea (foto) la Curtea Constitutionala. Social-democratii spun ca este un "caz in oglinda" cu cazul Dan Sova.
Secretarul Camerei Deputatilor Niculae Mircovici a explicat ca subiectul a fost discutat in Biroul Permanent si s-a decis ca sesizarea sa fie trimisa la comisia juridica, aceasta urmand ca pana saptamana viitoare sa analizeze "votul dat in cazul judecatorului Mircea Stefan Minea".
Minea a fost propus de PDL pentru un loc in Curtea Constitutionala in 2010, mandatul sau fiind de 9 ani.
In sesizarea trimisa la comisia juridica se arata ca in data de 14 iunie 2010 s-a dat vot pentru Valer Dorneanu, propunerea PSD, pentru care s-au pronuntat 168 de deputati, in conditiile in care PNL si PSD au lipsit din sala. Numirea nu a fost validata. Ulterior, peste 170 de deputati au votat pentru numirea la CCR a lui Stefan Minea, el fiind ales cu majoritate simpla de plenul Camerei.
"Situatia e in oglinda cu cazul Sova", si-a exprimat opinia Niculae Mircovici, deputat din partea minoritatii bulgare, acesta argumentand ca si in cazul senatorului PSD pentru care Senatul a dat doua hotarari de respingere a arestarii preventive s-ar fi considerat ca este necesara majoritatea absoluta.
"Problema a fost ridicata de dl Marian Neacsu", a declarat Mircovici.
"Eu sunt deputat de 10 ani, este prima sesizare prin care cineva, indiferent cine, eu nu dau culoare politica, a sesizat o incalcare a Constitutiei si a regulamentelor celor doua camere in legatura cu alegerea unui judecator la CCR", a mai completat acesta.
Intrebat daca nu este totusi cam tarziu sa se faca o asemenea sesizare, la 5 ani de la numirea judecatorului Minea, secretarul Camerei a raspuns: "Nu exista niciun termen in care sa faci o sesizare".
"S-a intamplat acum, dupa momentul Sova (...) Se doreste o explicatie in legatura cu nevoia ca legea sa fie egala pentru toti. Sesizarea Biroului Permanent merge la comisia juridica, care are termen de o saptamana. Se va lua decizia in legatura cu sesizarea CCR despre aceasta incalcare a Constitutiei", a mai spus Mircovici.
Insa, avocata Elenina Nicut afirma ca "singura modalitate de contestare a numirii lui Stefan Minea la CCR ar fi atacarea la CCR a hotararii prin care a fost numit. Pentru asta e nevoie de un motiv, iar cel mai la indemana ar consta in neregularitati privind votul".
"Numai ca o astfel de sesizare este inadmisibila. Explicatia e simpla: hotararea a fost adoptata in 15 iunie 2010, pe cand CCR are competenta sa se pronunte asupra constitutionalitatii hotararilor Senatului/Camerei Deputatilor/ambelor incepand cu 7 octombrie 2010", mai adauga aceasta intr-o postare pe Facebook.
O sedinta cu imbranceli si injuraturi. Ponta: "Hai ca ne facem de c****!"
Sedinta din 2010 la care a fost validat Minea s-a incheiat la ora 2 noaptea si a fost marcata de incidente. Minea a primit 168 de voturi pentru si 1 vot contra.
Cu doua saptamani inainte, Valer Dorneanu primise 161 de voturi, iar Stefan Ninea doar 123. Roberta Anastase, fostul presedinte al Camerei Deputatilor, a anuntat ca numarul de voturi primit de Dorneanu nu a fost suficient pentru validarea lui, adica cel putin 168.
Pe parcursul sedintei, deputatii PSD+PC si cei ai PNL au afisat lozinci impotriva Executivului condus de Emil Boc, au scandat lozinci impotriva ministrilor Elena Udrea si Gabriel Oprea. Sedinta a fost condusa de vicepresedintele Ioan Oltean (PDL), iar la un moment dat cei de la PSD i-au smuls firele de la microfon.
Imbranceli si injuraturi - din culisele votului pentru alegerea unui judecator la CCR (Video)
Deputatii PNL au anuntat ca parasesc sala, in timp ce deputatii PSD au ramas, asigurand cvorumul, dar fara a participa la vot.
Pana la urma, deputatii PSD si PNL ramasi in sala s-au grupat brat la brat in jurul urnelor, intr-o incercare disperata de a-i impiedica pe colegii parlamentari sa voteze.
De ce pana acum nu s-a... Vezi tot