Reactii dupa decizia privind sectia Adinei Florea: USR vrea sa schimbe numirea judecatorilor CCR in Constitutie

Miercuri, 13 Martie 2019, ora 15:22
8142 citiri
Reactii dupa decizia privind sectia Adinei Florea: USR vrea sa schimbe numirea judecatorilor CCR in Constitutie
Foto: Facebook/Stelian Ion

Deputatul Stelian Ion (USR) anunta ca formatiunea sa va prezenta public in perioada urmatoare o propunere de revizuire a Constitutiei menita sa elimine caracterul preponderent politic al numirilor judecatorilor constitutionali.

"Acest mecanism va creste semnificativ caracterul tehnico-juridic al CCR odata cu diminuarea proportionala a caracterului politic", explica Ion.

Reactia parlamentarului USR vine dupa ce Curtea Constitutionala a respins miercuri sesizarea USR - PNL privind ordonanta de urgenta promovata de Tudorel Toader pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, astfel ca actul normativ este constitutional, iar sectia Adinei Florea isi poate continua nestingherita activitatea.

Solicitarea deputatului USR

Stelian Ion este nemultumit de faptul ca CCR a respins solicitarea sa de a sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in chestiunea obligativitatii rapoartelor Comisiei Europene din cadrul MCV.

"Acum, CCR a evitat sa solicite un punct de vedere CJUE si ne-a respins pe fond obiectiile de neconstitutionalitate pe care l-am formulat fata de legea pentru aprobarea OUG 99/2018 referitoare la operationalizarea Sectiei Speciale.

Mai trebuie spus si ca recomandarile Comisiei de la Venetia, ale GRECO si ale Comisiei Europene au fost de renuntare la Sectia Speciala", scrie Stelian Ion pe Facebook.

Postarea lui Stelian Ion

"Lui Dragnea nu-i mai este bine in Europa, iar asta se vede si in deciziile Curtii Constitutionale, condusa de fostul fruntas PSD Valer Dorneanu. Oricine poate observa ca toate atacurile lui Dragnea la adresa statului de drept au fost sustinute in momentele cheie de CCR.

Astazi, CCR a respins solicitarea USR, formulata alaturi de colegii din opozitie, de a sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in chestiunea obligativitatii rapoartelor Comisiei Europene din cadrul MCV si a Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie.

La fel a procedat CCR in trecut cand am cerut sesizarea Comisiei de la Venetia pentru a-si exprima un punct de vedere cu privire la modificarile legilor justitiei. A venit cu pretextul ca nu e necesara opinia Comisiei de la Venetia pentru ca judecatorii CCR cunosc foarte bine aceasta opinie. S-a dovedit ulterior ca o cunosteau asa de bine, incat avizul Comisiei de la Venetia a fost diametral opus fata de decizia CCR.

Acum, CCR a evitat sa solicite un punct de vedere CJUE si ne-a respins pe fond obiectiile de neconstitutionalitate pe care l-am formulat fata de legea pentru aprobarea OUG 99/2018 referitoare la operationalizarea Sectiei Speciale.

Mai trebuie spus si ca recomandarile Comisiei de la Venetia, ale GRECO si ale Comisiei Europene au fost de renuntare la Sectia speciala.

Asta inseamna ca, pentru CCR, opinia CJUE nu conteaza si ca recomandarile Comisiei Europene emise in cadrul MCV nu mai sunt obligatorii, asa cum stabilise insasi CCR, prin decizia nr. 2/2012.

Fara nicio legatura cu participarea lui Dorneanu la conferinte pe teme juridice in Rusia, deciziile CCR incep sa para a fi scrise cu caractere chirilice.

Respectam hotararile CCR, dar ce facem cand aceasta autoritate isi incalca ea insasi competenta si cauzeaza conflicte juridice de natura constitutionala, preluand abuziv din competentele legiuitorului sau ale puterii judecatoresti?

Numirile judecatorilor la CCR, doar de catre politicieni, au condus in timp la dezechilibrele care astazi se manifesta din ce in ce mai clar.

Echilibrul trebuie restabilit doar prin modificari de substanta facute in cadrul unei reforme constitutionale in care unele dintre elementele principale sa fie modificarea modalitatii de numire a judecatorilor CCR si limitarea si clarificarea atributiilor acesteia, astfel incat sa fie evitat excesul de putere.

In perioada imediat urmatoare, USR va prezenta public propunerea de revizuire a Constitutiei menita sa elimine caracterul preponderent politic al numirilor judecatorilor constitutionali. Acest mecanism va creste semnificativ caracterul tehnico-juridic al CCR odata cu diminuarea proportionala a caracterului politic."

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#Stelian Ion Adina Florea, #Stelian Ion CCR, #Stelian Ion revizuirea Constitutiei , #judecatori