Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis repunerea pe rol pentru joi a exceptiei ridicate de judecatorul Cristi Danilet in procesul in care a cerut anularea deciziei plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost revocat din functia de membru al CSM (CSM).
CCR urmeaza sa se intruneasca joi la ora 12.00 in sedinta publica cu participarea tuturor partilor implicate in dosar. Curtea a repus pe rol acest dosar iar discutia va fi reluata de opt dintre membrii CCR, lipsind Ion Predescu din motive medicale.
Danilet: Mi s-au cerut informatii pe surse, nu am dat. Sunt tinta unei campanii de denigrare
Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 18 martie, cererea de sesizare a CCR cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 55 din Legea 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin raportare la prevederile art. 20, 24, 124 alineat 3 si art.125 alineat 1, art. 133 si art. 134 din Constitutia Romaniei.
Art. 55 contestat prevede : "(1) Revocarea din functia de membru ales al CSM se propune de presedintele sau vicepresedintele Consiliului ori de o treime din membri, in situatia in care persoana in cauza nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor in cadrul CSM sau in cazul aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare".
Articolul stabileste la alin.(2) ca plenul CSM, la sesizarea formulata potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din functia de membru ales, iar la alin. (4) ca membrii alesi sunt revocati si la cererea majoritatii adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului si ca in cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor.
Protest la CSM, planuit pe Facebook, fata de revocarea lui Ghica si a lui Danilet
"Procedura de revocare poate fi declansata de orice adunare generala de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se cere, precum si de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor. Centralizarea rezultatelor votului se realizeaza de adunarea generala care a initiat procedura sau de prima adunare generala sesizata de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor. In termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales. Dispozitiile art. 57 alin. (2) se aplica in mod corespunzator ", mai stipuleaza articolul contestat.
Judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet au atacat in instanta decizia CSM din 26 februarie prin care au fost revocati din functia de membri ai Consiliului. In urma votului plenului CSM, Alina Ghica a fost revocata cu 11 voturi pentru si 7 impotriva, in timp ce in cazul lui Cristi Danilet s-au inregistrat 14 voturi pentru si 4 impotriva.
Ma scuzati, imi place sa... Vezi tot