Scapa Mazare cu ajutorul CCR? Inalta Curte cere respingerea sesizarii facute de Melescanu in cazul completurilor de 3 judecatori

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 12:43
7504 citiri
Scapa Mazare cu ajutorul CCR? Inalta Curte cere respingerea sesizarii facute de Melescanu in cazul completurilor de 3 judecatori
Foto: Facebook/ Teodor Melescanu

Inalta Curte cere CCR sa constate inexistenta unui conflict juridic de natura constitutionala in cazul sesizarii facute de seful Senatului, Teodor Melescanu, privind modalitatea de constituire si compunere a completurilor formate din 3 judecatori de la instanta suprema.

Demisionat din ALDE, Melescanu este in prezent seful partidului Forta Nationala. Politicianul sustine ca in cazul completurilor de 3 judecatori ar fi un conflict intre Parlament si Inalta Curte, motivand actiunea sa prin faptul ca in instanta sunt blocate mai multe dosare pe aceasta procedura.

Actiunea lui Melescanu vine dupa ce si Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la modul in care sunt constituite completurile de 3 judecatori de la Inalta Curte.

Sesizari despre care mai multe surse din Justitie sustin ca ar avea ca miza anularea deciziei definitive date in dosarul Retrocedarilor de pe litoral, in care a fost condamnat Radu Mazare. Sentinta in acest caz a fost data de un complet de 3 judecatori de la ICCJ.

Mai multi inculpati din acest caz au facut demersuri in instanta, in baza unor cai extraordinare de atac, pentru a anula sentintele definitive. Cel mai recent caz este al milionarului Cristi Borcea, care a iesit deja din puscarie.

"Am respectat legea"

In concluziile trimise la CCR, Inalta Curte arata ca a respectat in integralitate dispozitiile Legii 304/2004 de organizare judiciara. Actul normativ prevede ca modalitatea de constituire si compunere a completurilor formate din 3 judecatori sa fie stabilite de Inata Curte, prin decizii date de colegiul de conducere al instantei. In acest sens, colegiul a adoptat un regulament.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe fondul adoptarii Regulamentului de organizare din functionare administrativa, nu a exercitat atributia de legiferare in materia legii organice, in conditiile in care nici nu a reglementat contra legii si nu a alterat dispozitiile legii, prin inlaturarea sau adaugarea unor aspecte rezervate legiuitorului, ci a actionat strict in limitele delegarii legislative acordate chiar de puterea legiuitoare, care confera Colegiului de conducere dreptul de a adopta Regulamentul de organizare si functionare administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie," sustin judecatorii.

Lectia de drept

Potrivit magistratilor, Melescanu solicita in realitate CCR sa se pronunte asupra dispozitiilor articolului din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inatei Curti, care priveste modalitatea de constituire si compunere a completurilor formate din 3 judecatori.

Acesta este un act administrativ cu caracter normativ care este supus controlului judecatoresc direct la instanta de contencios administrativ, pe calea unei actiuni in anulare, "demers care poate fi promovat oricand."

In aceasta situatie, solicitarea sefului Senatului "nu poate fi calificata ca o veritabia cerere de solutionare a unui conflict de natura constitutionala."

Intreaga argumentatie a Inaltei Curti poate fi accesata pe site-ul instantei.

Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Elena Lasconi (USR) amenință cu demisia: „Sănătate bună şi noroc, dragoste cu sila nu se poate!"
Tensiuni majore în USR: Elena Lasconi amenință cu demisia dacă nu are majoritate în Biroul Național. De asemenea, aceasta susține că nu poate candida la alegerile prezidențiale fără...
Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Mizele privind data alegerilor prezidențiale. PNL și PSD, ping-pong între avantaje și dezavantaje
Liderii Coaliției au revenit asupra deciziei privind datele celor două tururi ale alegerilor prezidențiale, ca urmare a unor nemulțumiri din PNL. Potrivit analiștilor, modificările au...
#Inalta Curte CCR, #Inalta Curte Melescanu, #Inalta Curte Mazare , #judecatori
  1. "Occidentul a provocat războiul din Ucraina", acuză Nigel Farage. Reacția secretarului Apărării, John Healey
  2. Rusia, avertisment pentru SUA. Planul lui Vladimir Putin, pe fondul conflictului din Ucraina
  3. Israel a bombardat un campus cu refugiați palestinieni din Gaza. Cel puţin 22 de oameni au fost ucişi
  4. Panică pe „Drumul Morții". Un autocar cu 59 de pasageri s-a răsturnat. Bilanțul accidentului FOTO
  5. Atac armat sinistru într-un supermarket din SUA. Trei oameni au fost uciși și 10 răniți
  6. Imperiul creat de Putin în toată lumea, imposibil de dărâmat: ”Aceasta este o relație fără sfârșit cu Rusia”
  7. Examenele naționale ar putea fi modificate pe ultima sută de metri: „Notele aparțin elevului și nu pot fi ascunse”
  8. Un faimos fizician britanic face o afirmație neașteptată: ”Există o singură civilizație inteligentă în Calea Lactee” VIDEO
  9. Un american cu rădăcini rusești dezvăluie: Putin nu va supraviețui
  10. Descoperirea doctorilor din SUA ce dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o băutură își ține inima sănătoasă