Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a ajuns la Parchetul General, miercuri dimineata, pentru a fi audiat in dosarul "Erata la referendum".
Intrebat daca i se pare justificata redeschiderea dosarului, Zegrean a precizat: "Nu, pentru ca v-am spus ca in legea noastra scrie ca nu putem fi trasi la raspundere judiciara penala pentru voturile date in exercitarea mandatului. Daca am fi chemati pentru fiecare decizie, unde am ajunge?".
"Nu e prima plangere, au fost o multime, au fost mai multe dosare pentru care s-a dat NUP", a subliniat judecatorul CCR, adaugand ca are emotii: "Intodeauna am emotii. Sunt un tip emotiv".
Intrebat daca se simte vinovat, presedintele CCR a replicat: "De ce sa ma simt vinovat? Eu am dat o decizie".
"Noi, daca am fi dat altfel decizia, puteam sa fim dati in judecata. Au fost o multime de plangeri d-astea si toate au fost respinse si Inalta Curte le-a respins. Numai Ghise, saracul, cat s-a luptat. Aici s-a admis contestatia, nu stiu de ce", a mai explicat judecatorul.
Acesta a mentionat ca au mai fost si altii care i-au facut plangere penala, inclusiv pentru faptul ca nu vede bine.
"Sunt foarte multi care ne fac plangeri penale pentru deciziile pe care le luam. Altul m-a dat in judecata sa fiu dat afara din serviciu. Altul a facut plangere penala, tot aici la Parchet, ca trebuie sa fiu dat afara pentru ca nu vad bine", a mai sustinut Augustin Zegrean.
Intrebat de jurnalisti, pe 14 mai, despre decizia Inaltei Curti de a redeschide cazul eratei asumate de Curtea Constiutionala la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, din 2012, Augustin Zegrean a precizat a nu e vorba despre nicio erata, ci de un caz mai vechi, dosarul fiind rezultatul unei plangeri facute de "un domn".
"Nu e vorba de erata, e vorba de tot dosarul referendumului. S-a dat neinceperea urmaririi penale, el a facut plangere la Inalta Curte, care a admis-o si a trimis dosarul pentru completarea probatoriului", a declarat atunci Augustin Zegrean, adaugand ca "au fost o gramada de plangeri pe tema asta si toate s-au respins, aici s-a admis plangerea si s-a trimis dosarul la Parchet".
Presedintele CCR a respins criticile celor care acuza Curtea ca a denaturat rezultatul referendumului din 2012, salvandu-l pe Traian Basescu.
"Nu noi am stabilit rezultatul referendumului, l-a stabilit BEC, care a fost format din 7 judecatori si reprezentanti ai tuturor partidelor. Ei au stabilit ca procentul de participare a fost de 46%. Noi trebuia sa validam sau nu referendumul, daca legea spunea ca trebuiau sa fie prezenti 50% plus 1? Si BEC a spus ca au fost 46% prezenti. Dvs ati fi dat o decizie de aprobare?", l-a intrebat presedintele CCR pe un jurnalist.
Erata celor sase judecatori CCR
Romania Libera noteaza ca procurorii de la Parchetul General vor ancheta sase din cei noua judecatori ai CCR de la momentul referendumului de demitere din 2012, pentru fals in acte oficiale, dupa ce au trimis o erata in care se corectau informatii transmise de un alt judecator CCR, Acsinte Gaspar.
Acesta din urma a fost de asemenea audiat in dosar, pe langa fostul sau coleg Tudorel Toader, judecatorul CSM Horatius Dumbrava si fostul judecator CSM Toni Neacsu.
Dosarul eratei de la referendum a fost redeschis recent de procurorii Parchetului General. Astfel, dupa ce, pe 2 august 2012, judecatorii CCR au adoptat hotararea privind organizarea referendumului, iar dupa publicarea acesteia au adaugat o erata privind numarul de persoane cu drept de vot luate in calcul si care a stabilit in cele din urma rezultatul final al demersului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, respectiv neindeplinirea cvorumului.
Totodata, astfel Guvernul nu a mai putut efectua un minirecensamant, iar romanii plecati din tara sa fie scosi de pe listele electorale.
Mai tarziu, cei trei judecatori neanchetati - Acsinte Gaspar, Ion Predescu si Tudorel Toader, au precizat ca nu au fost consultati in intocmirea eratei, sustinand ca referendumul trebuia validat.