Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a fost intrebat miercuri dimineata, inainte de sedinta in care CCR analizeaza constitutionalitatea votului pentru imunitatea lui Victor Ponta, cum vede situatia Romaniei, care are un Guvern condus de un premier inculpat.
"Nu ma mai intrebati, stiti ca eu vad rau", a glumit Zegrean.
In ceea ce priveste contestatia care urmeaza sa fie analizata miercuri, Zegrean a precizat ca PNL "contesta un text din regulamentul Camerei Deputatilor. Daca acesta ar fi declarat neconstitutional, ar atrage si alte consecinte".
Votul din Parlament prin care Ponta si-a pastrat imunitatea, pe masa CCR
Zegrean a subliniat, insa, ca Parlamentul are dreptul prin Constitutie sa refuze ridicarea imunitatii unui parlamentar.
"Ce trebuie sa intelegeti este ca Parlamentul are posibilitatea sa refuze o cerere de ridicare a imunitatii. In anumite situatii Parlamentul poate opri arestarea si trimiterea in judecata. De-aia s-a inventat imunitatea parlamentara", a explicat Zegrean.
Curtea Constitutionala va analiza miercuri sesizarea PNL privind votul in plenul Camerei Deputatilor in cazul cererii DNA de incepere a urmaririi penale a premierului Victor Ponta in dosarul Turceni - Rovinari.
PNL a anuntat, in 10 iulie, ca va contesta la CCR votul din plenul Camerei Deputatilor privind respingerea inceperii urmaririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a solicitat ulterior Curtii Constitutionale sa respinga pe fond sesizarea liberalilor, decizia fiind luata intr-o sedinta la care reprezentantii opozitiei nu au fost prezenti.
Concret, PNL contesta la CCR atat hotararea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitarii DNA de incepere a urmaririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cat si prevederile alin. (7) al art. 157 din Regulamentul Camerei Deputatilor, care au stat la baza deciziei plenului.
PNL contesta faptul ca in plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul sa nu ceara urmarirea penala, in baza articolului 157 din regulament.