Superimunitatea judecatorilor CCR a fost modificata de deputati. Ministrul Justitiei, scos din schema

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 15:53
2762 citiri
Superimunitatea judecatorilor CCR a fost modificata de deputati. Ministrul Justitiei, scos din schema
Foto: CCR

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 171 de voturi "pentru", 91 de voturi "impotriva" si noua abtineri, modificarile legii 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, dupa ce prima varianta a proiectului a fost contestata la Curte de catre 38 de parlamentari ai PNL si USR, iar legea a fost declarata partial neconstitutionala.

Astfel, Comisia Juridica a modificat marti legea pentru a fi in acord cu decizia Curtii.

La art.66. alin (1), coform modificarii, "judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

In forma declarata neconstitutionala, procurorii nu puteau fi urmariti penal, retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata decat cu acordul plenului CCR, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general.

Modificarea de catre Comisie permite acum urmarirea penala, iar retinerea, arestarea, perchezitionarea sau trimiterea in judecata se poate face cu incuviintarea plenului CCR, la cererea procurorului general, din procedura fiind eliminat ministrul Justitiei.

O alta modificare prevede ca cel care il informeaza pe presedintele CCR de o infractiune flagranta comisa de un judecator al Curtii este procurorul general, nu ministrul Justitiei.

De asemenea, art. 68 alin. (3), la propunerea PSD, se abroga: "Judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constituionale, pentru un mandat complet de 9 ani".

Camera Deputatilor are calitate de prima Camera sesizata, proiectul urmand sa ajunga la Senat pentru votul final si la presedinte pentru promulgare.

Sesizarea de neconstitutionalitate a modificarilor aduse Legii 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR fost depusa in 23 februarie de 38 de senatori PNL si USR, care spun ca legea a fost adoptata cu incalcarea mai multor dispozitii constitutionale care prevad ca justitia se infaptuieste in numele legii si ca este unica, impartiala si egala pentru toti.

Semnatarii sesizarii spuneau ca legea incalca independenta judecatorilor constitutionali, principiul separatiei puterilor in stat, egalitatea cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice si recomandari ale Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept.

"Aceasta imunitate reglementata de legiuitorul ordinar pentru judecatorii Curtii Constitutionale este mai extinsa decat oricare dintre imunitatile si masurile de protectie stabilite de legiuitorul constituant pentru parlamentari, pentru presedintele Romaniei si pentru membrii Guvernului", aratau senatorii PNL si USR in sesizare.

Sesizarea a fost admisa pe data 20 martie de catre CCR, iar legea a ajuns din nou la Comisia juridica, unde a fost modificata.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#superimunitate judecatori ccr , #judecatori