VeDem Just sustine ca infiintarea completurilor specializate nu este obligatorie la Inalta Curte

Marti, 09 Aprilie 2019, ora 15:26
4816 citiri
VeDem Just sustine ca infiintarea completurilor specializate nu este obligatorie la Inalta Curte

Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie (VeDem Just) sustine ca la Inalta Curte nu a fost si nici nu este obligatorie infiintarea completurilor de trei judecatori specializate in solutionarea cauzelor de coruptie.

Asociatia a depus astazi la Curtea Constitutionala cinci argumente in spriinul acestei idei, folosind procedura Amicus Curiae.

Asta in contextul in care CCR urmeaza sa discute maine sesizarea depusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, in privinta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu completurile specializate.

Practic, Iordache sustine ca la ICCJ nu exista un complet de trei judecatori specializat in judecarea infractiunilor de coruptie. Este vorba chiar de exceptia ridicata de avocatii lui Liviu Dragnea in procesul Angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman, in care politicianul contesta o condamnare pe fond la 3 ani si 6 luni cu executare.

VeDem Just insista pe un "argument istoric" in acest caz:

"In forma lui initiala, art. 29 din Legea nr. 78/2000 privind completurile specializate trimitea la conditiile prevazute de art. 15 din Legea nr. 92/1992.

Or, aceasta lege nu privea instanta suprema, pentru ca art. 11 din Legea nr. 92/1992 stabilea ca Organizarea si functionarea Curtii Supreme de Justitie si a instantelor militare sunt reglementate prin lege...", explica VeDem Just.

Citeste si:
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
Ucidere din culpă? Iohannis&Cîțu au văzut micile sicrie?
La secțiile de terapie intensivă sunt aproape 50 de copii infectați cu Covid-19, care se zbat între viață și moarte. Nu toți pot fi salvați. Săptămâna trecută au murit deja unii,...
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Sursa: Ziare.com