Un judecator CCR le-a spus colegilor ca i-a fost frica sa voteze pe marginea valabilitatii referendumului, se arata intr-o adresa "urgenta" trimisa mai multor institutii europene de catre presedintele CCR, Augustin Zegrean, si publicata pe pagina de Facebook a jurnalistului Dan Tapalaga.
"In precedenta noastra instiintare din 3 iulie, v-am informat asupra faptului ca CCR era extrem de ingrijorata de afirmatiile Guvernului si ale mai multor autoritati publice din Romania (...) Dorim acum sa va oferim informatii suplimentare privind recenta desfasurare a evenimentelor (...)
Dupa dezbaterile privind valabilitatea referendumului pentru demiterea presedintelui suspendat al Romaniei, dl Traian Basescu, care a avut loc pe 29 iulie 2012, un judecator le-a marturisit celorlalti judecatori ca i-a fost frica sa voteze din cauza unor amenintari primite de el si de familia sa", a scris Zegrean intr-o scrisoare de doua pagini redactata in data de 3 august si adresata, printre altii, presedintelui Comisiei de la Venetia, vicepresedintelui Comisiei Europene, secretarului general al Consiliului Europei, presedintelui Curtii Europene pentru Drepturile Omului, Inaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
Presedintele Curtii aminteste in scrisoare faptul ca, la 6 iulie, inainte de avizul consultativ al CCR pe suspendarea presedintelui, judecatoarea Aspazia Cojocaru a primit "amenintari grave" in urma carora a depus o plangere la Parchet impotriva celor care "i-au amenintat viata".
Zegrean mentioneaza, de asemenea, faptul ca ANI nu a gasit nicio incompatibilitate in cazul judecatorului asupra caruia ministrul Justitiei a depus o cerere de verificare, Iulia Motoc. Presedintele CCR adauga faptul ca judecatorilor li s-a cerut emiterea unui aviz consultativ pe cererea de suspendare in termen de 24 de ore, iar presedintii celor doua Camere au declarat ca vor continua procedura de suspendare si fara avizul CCR.
"Cele 24 de ore nu au fost, bineinteles, considerate ca fiind rezonabile de catre Curte", se mentioneaza in plangere. Zegrean adauga in scrisoare catre oficialitatile europene ca in continuare Curtii i-au fost cerute termene scurte.
Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, s-a declarat marti "socat" de faptul ca a primit de la CCR noi "informatii" privind amenintari la adresa judecatorilor si a cerut autoritatilor publice si partidelor din Romania "sa respecte in totalitate" independenta Curtii.
"In data de 4 iulie 2012 mi-am exprimat, intr-o declaratie publica, ingrijorarea fata de incercarile de exercitare a unor presiuni asupra Curtii Constitutionale a Romaniei si de a-i submina independenta. Ieri am primit informatii suplimentare de la Curte despre continuarea presiunilor si a amenintarilor impotriva anumitor judecatori. (...) Presiunea pe orice instanta, fie ea constitutionala sau nu, de natura sa ii influenteze deciziile, este inadmisibila.
Este surprinzator pentru mine, si chiar socant, ca pentru a doua oara intr-o scurta perioada de timp, Curtea Constitutionala dintr-un stat membru al Consiliului Europei si al Uniunii Europene se simte obligata sa apeleze la Comisia de la Venetia pentru a-i proteja independenta", a declarat presedintele Comisiei de la Venetia.
Buquicchio a cerut autoritatilor si partidelor din Romania sa respecte independenta CCR si a precizat ca se asteapta ca judecatorii amenintati sa fie protejati.
"Fac un apel catre toate autoritatile si toate partidele politice din Romania sa respecte in totalitate independenta Curtii Constitutionale si sa se abtina de la exercitarea de presiuni. In ceea ce priveste amenintarile aduse anumitor judecatori, ma astept ca autoritatile romane sa ii protejeze pe acestia si pe familiile lor si sa ia toate masurile necesare pentru a-i aduce pe autorii acestor amenintari in fata justitiei", a punctat presedintele Comisiei de la Venetia.
Una din doua: ori Zagrean iese si ne spune numele miorlaitului din CCR,... Vezi tot