Augustin Zegrean este noul presedinte al Curtii Constitutionale

Joi, 17 Iunie 2010, ora 12:23
8229 citiri
Augustin Zegrean este noul presedinte al Curtii Constitutionale

Augustin Zegrean a fost ales, joi, presedinte al Curtii Constitutionale, mandatul sau fiind de trei ani si putand fi reinnoit o singura data.

Conform unui comunicat remis presei de CCR, Zegrean a obtinut 5 voturi "pentru" si 3 "impotriva", un buletin fiind anulat.

Votul a fost secret, procedura prevazand ca cele trei grupe de cate trei judecatori (desemnati de Camera Deputatilor, de Senat si respectiv de Presedintie) sa prezinte cate o nominalizare, iar cei trei nominalizati sa intre apoi in cursa pentru postul de presedinte. In cazul in care niciunul nu a obtinut cel putin 5 voturi, primii doi intra intr-un al doilea tur de scrutin, potrivit procedurilor de la CCR.

Augustin Zegrean a fost numit in 2007 judecator la Curtea Constitutionala de Presedintele Romaniei, pentru un mandat de 9 ani.

In varsta de 56 de ani, Zegrean este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca (1980) si a fost senator si deputat PD.

Alegerea noului presedinte al CCR se face, potrivit legii, in termen de cinci zile de la innoirea Curtii. In urma cu cateva zile Curtea Constitutionala a primit trei noi membri: Petre Lazaroiu din partea Presedintiei, Iulia Motoc din partea Senatului si Stefan Minea din partea Camerei Deputatilor.

Noile numiri la CCR s-au facut dupa ce, pe 7 iunie, au expirat mandatele de judecatori ai Curtii Constitutionale ale lui Ioan Vida, fost presedinte al CCR, dar si ale judecatorilor Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu.

Potrivit Legii 47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a Romaniei, Curtea se innoieste cu o treime din numarul judecatorilor din trei in trei ani.

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Comentarii
demos
rank 5
I se citeste pe fata pofta naprasnica de dreptate…”dreptatea” lui Basescu, evident…De sub ochelari ne priveste o figura comparabila cu a lui TRU