Casatoria, doar intre barbat si femeie. Membrii comunitatii LGBT ies in strada, dupa decizia CCR

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 20:08
11817 citiri
Casatoria, doar intre barbat si femeie. Membrii comunitatii LGBT ies in strada, dupa decizia CCR

Mai multi membri ai comunitatii de lesbiene, gay, bisexuali si transexuali (LGBT) se intalnesc miercuri seara, in Piata Universitatii din Capitala, pentru a-si arata nemultumirea fata de decizia CCR prin care s-a dat aviz pozitiv pentru initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei.

Asta, dupa ce Curtea Constitutionala a avizat pozitiv initiativa de modificare a Constitutiei astfel incat sa se stipuleze explicit ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre barbat si femeie, nu pe cea intre soti.

Pe langa Asociatia Accept, alte doua organizatii de aparare a drepturilor comunitatii LGBT se arata nemultumite de decizia CCR, de miercuri, prin care s-a dat aviz pozitiv pentru initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei in cazul definitiei casatoriei. Membri ai comunitatii LGBT si aliati din asociatiile MozaiQ si TRANSform anunta ca ies, miercuri seara, in strada.

"In aceasta seara, incepand cu ora 19:00, membrii comunitatii LGBT si aliatii lor se intalnesc in capitala, in Piata Universitatii, ca reactie la decizia CCR", se arata intr-un comunicat remis presei.

Reprezentantii celor doua asociatii considera "regratabila" hotararea de miercuri a CCR si spun ca poate duce la o "proliferare a practicilor prin care tirania majoritatii domina minoritatea".

"Astazi, drepturile persoanelor LGBT sunt puse sub semnul intrebarii. Maine ar putea fi puse la indoiala drepturile reproductive ale femeilor sau drepturile minoritatii rome. Cat timp comunitatea LGBT nu este protejata de statul roman, niciun alt cetatean nu se poate simti in siguranta. In aceste momente de maxima tensiune, solidaritatea cu comunitatea LGBT este absolut necesara", se noteaza in comunicat.

Ca si cei de la Asociatia Accept, cele doua organizatii transmit Parlamentului ca are "datoria de a urmari interesul general al societatii, inclusiv al persoanelor LGBT" si ca trebuie sa respinga initiativa pentru ca poate duce la "cresterea tensiunilor sociale si a faptelor bazate pe ura".

Reprezentantii Asociatiei Accept au facut si ei un apel catre clasa politica "sa actioneze cu responsabilitate" si solicita Parlamentului sa clarifice intrebarea ce va fi pusa romanilor la referendumul de revizuire a Constitutiei.

"Regretam ca prejudecatile societatii au determinat Curtea sa se dezica de standardele internationale de drepturile omului in materie de familie si respect pentru demnitate umana. Hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului, care stabilesc normele in materie de drepturi fundamentale, arata clar si consecvent ca dreptul la viata intima, privata si de familie al persoanelor LGBT trebuie recunoscut si respectat printr-o forma de protectie oferita de statele membre ale Consiliului Europei," a declarat Romanita Iordache, vicepresedinte, Asociatia Accept.

Curtea Constitutionala a dat aviz pozitiv pentru initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei, in sensul in care aceasta respecta limitele revizurii, insa judectorii nu s-au pronuntat pe fondul problemei-definirea casatoriei ca uniune intre femeie si barbat- nici asupra oportunitatii. Decizia a fost luata in unanimitate si, drept consecinta, initiativa poate intra in dezbaterea Parlamentului, unde este insa nevoie de o majoritate calificata pentru a fi adoptata. In cazul in care ar fi aprobata de Parlament, propunerea trebuie sa fie supusa si unui referendum.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...