CCR a amanat pentru 28 decembrie solutionarea sesizarilor privind Legea Educatiei

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 12:12
1423 citiri
CCR a amanat pentru 28 decembrie solutionarea sesizarilor privind Legea Educatiei
Foto: adevarul.ro

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat, miercuri, pentru 28 decembrie solutionarea sesizarilor PNL, PSD si PC si a presedintelui Senatului referitoare la Legea Educatiei.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a contestat, saptamana trecuta, Legea Educatiei la Curtea Constitutionala, motivand ca procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstitutionala.

In sesizarea adresata Curtii Constitutionale, presedintele camerei superioare a Parlamentului acuza faptul ca Legea Educatiei Nationale a fost considerata adoptata in ciuda faptului ca acest proiect de lege a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, in urma deciziei Birourilor Permanente reunite.

Mircea Geoana invoca si decizia plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului din 14 decembrie de a considera Legea Educatiei ca fiind adoptata prin procedura angajarii raspunderii, argumentand ca astfel legea se plaseaza "in afara oricaror reguli procedurale constitutionale si regulamentare, iar in mod special se afla in afara regulilor constitutionale prevazute in ceea ce priveste angajarea raspunderii Guvernului".

Presedintele Senatului mai precizeaza in sesizare ca, prin deciziile sale anterioare, CCR a statuat cat se poate de clar faptul ca Guvernul nu poate sa foloseasca procedura angajarii raspunderii ori de cate ori constata ca Parlamentul nu dezbate, ori nu adopta un proiect de lege "pe cat de repede si-ar dori acesta, ori cand constata ca dezbaterile din Legislativ converg catre o directie nedorita de catre Executiv".

In ceea ce priveste Legea Educatiei aflata in dezbatere parlamentara la Senat, presedintele Senatului subliniaza faptul ca aceasta lege isi continua traseul legislativ, in acest moment actul normativ aflandu-se din nou in dezbaterea comisiei de invatamant din camera superioara, unde a fost retrimisa de plen, la propunerea reprezentantilor Guvernului.

Si reprezentantii opozitiei au contestat Legea Educatiei la CCR. Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a anuntat, tot saptamana trecuta, ca opozitia a depus la CCR o sesizare de neconstitutionalitate a textelor din Legea Educatiei Nationale, dar si a modului de adoptare a acestui act normativ.

"Sesizarea se refera atat la modul in care a fost adoptata legea, pe procedurile de adoptare, si critica si chestiunile esentiale de fond din textul legii. (...). Sper ca de aceasta data CCR se va pronunta, ca si de alte dati, in sensul respectarii Constitutiei si a punerii in acord a proiectului Legii Educatiei Nationale cu prevederile Constitutiei", a anuntat Dusa.

Autorii sustin, in sesizarea adresata CCR, ca Legea Educatiei este viciata de neconstitutionalitate in ansamblu, fiind incalcate normele constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern.

De asemenea, opozitia sustine ca Guvernul ignora vadit doua decizii anterioare pronuntate de Curtea Constitutionala a Romaniei privind forma de adoptare a acestei legi prin angajarea raspunderii Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Curtea Cosntitutionala amanare sesizari, #legea educatiei nationale , #stiri CCR