Curtea Constitutionala a admis peste 30 de decizii de neconstitutionalitate privind Codul Penal si cel de Procedura Penala, dupa modificarile facute de Guvernul Ponta in 2014, referitoare la 43 de prevederi precum confiscarea extinsa, traficul de stupefiante, iar acum interceptarile SRI, insa Parlamentul nu a intervenit pentru solutionarea niciuneia dintre acestea.
Decizia CCR de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la efectuarea interceptarilor de catre SRI este cea mai de impact dintr-o serie de hotarari care au afectat Codul Penal si pe cel de Procedura Penala in ultimii doi ani, informeaza News.ro.
Fara filaje SRI: Strainii fugari care se ascund in Romania vor fi mai greu de prins
Noile Coduri au intrat in vigoare in februarie 2014, dupa amanari succesive de peste doi ani. Modificarile au fost cele mai ample de la Codurile din 1969. La scurt timp dupa intrarea in vigoare, Guvernul Ponta le-a modificat din nou, la solicitarea institutiilor din Justitie, care au acuzat mai multe nereguli, insa nu toate au fost adresate de catre Executiv. Apoi, Curtea Constitutionala a inceput sa primeasca zeci de sesizari cu privire la neconstitutionalitatea unor prevederi.
Din februarie 2014 si pana in prezent, CCR a admis 31 de sesizari in acest sens, fie in totalitate, fie partial.
Astfel, potrivit celor 31 de sesizari admise, au fost declarate neconstitutionale 43 de prevederi - 6 din Codul Penal si 37 din Codul de Procedura Penala.
Aceste decizii au vizat, in total, 34 de articole din cele doua Coduri: 6 articole ale Codului Penal si 28 de articole ale Codului de Procedura Penala.
Prevederile se refereau fie la continutul articolului sau alineatului in totalitate, fie la anumite fraze sau cuvinte din acestea, care afectau functionarea Codurilor. Mai mult, unele decizii ale Curtii Constitutionale au fost date ca urmare a unor hotarari anterioare de neconstitutionalitate, prevederile nefiind modificate de Parlament.
In cadrul mai multor dosare, au fost ridicate noi exceptii de neconstitutionalitate in privinta unor articole care aveau directa legatura cu unele declarate neconstitutionale anterior.
Codul Penal si cel de Procedura Penala, nefiind puse in acord de Parlament dupa deciziile CCR, au provocat astfel noi decizii de neconstitutionalitate.
Cele mai importante prevederi ale Codurilor, declarate neconstitutionale
Printre cele mai importante prevederi ale Codurilor declarate neconstitutionale se regaseste cea privind infractiunea de conflict de interese, articolul facand referire la sintagma "raporturi comerciale", care nu este stabilita clar in lege. Parlamentul nu a reglementat nici pana acum aceasta situatie.
O alta prevedere se refera la confiscarea extinsa, care nu trebuie sa se aplice si bunurilor dobandite inainte de 2012, cand era in vigoare vechiul Cod Penal.
Parlamentarii incearca din nou sa modifice Codul Penal
O modificare importanta se refera la "prelevarea mostrelor biologice in cazul conducerii autovehiculelor sub influenta alcoolului". Codul Penal prevede care este concentratia maxima legala si incrimineaza depasirea acesteia in "momentul prelevarii mostrelor biologice". CCR a hotarat ca aceasta prevedere este neconstitutionala, solutia legislativa fiind cea din vechiul Cod Penal, care se referea la momentul conducerii autovehiculului si nu la momentul in care probele sunt prelevate.
Curtea Constitutionala a mai decis si asupra cazurilor de arestare preventiva pentru infractiunea de trafic de stupefiante, declarand procedura neconstitutionala, in conditiile in care legea nu explica ce inseamna produse "stupefiante". In acest caz, solutia legislativa a venit de la Guvern, Parlamentul neluand masuri.
Recent, Curtea Constitutionala a admis si o exceptie de neconstitutionalitate care se refera la revizuirea sentintelor judecatoresti date in baza unor dispozitii neconstitutionale, judecatorii hotarand ca aceasta revizuire nu se poate face decat in cazurile in care a fost ridicata expres o exceptie, nu si in cazurile anterioare, unde exista solutii definitive.
Alte decizii se refera la procedura contestatiilor in diversele stadii ale procesului, precum si la posibilitatea ca un procuror sa renunte la urmarirea penala in cazul infractiunilor pedepsite cu amenda sau cel mult 7 de ani de inchisoare, daca acesta constata ca "nu exista interes public" in continuarea procedurilor.
CCR a combatut si articolul din Codul Penal cu privire la aplicarea legii mai favorabile, explicand situatiile in care acest lucru se poate intampla, in conditiile in care prevederile in vigoare nu erau precise.
In privinta celor 43 de prevederi neconstitutionale, au existat unele solutii legislative, venite de la Guvern, insa niciun articol al Codurilor nu a fost modificat de Parlament, ca urmare a deciziilor CCR.
Dispozitiile declarate neconstitutionale din legile si ordonantele in vigoare isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei.
Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.
Ce ziceti daca am dezbraca grecoteiul, sa vedem si... Vezi tot