CCR dezbate pe 15 decembrie OUG privind deconcentratele

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 19:38
1076 citiri
CCR dezbate pe 15 decembrie OUG privind deconcentratele

Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate pe 15 decembrie sesizarea depusa de 55 de deputati ai Aliantei PSD+PC pentru OUG 105/2009, privind deconcentratele.

Pe 16 noiembrie, Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat, in absenta membrilor opozitiei, cu 170 voturi "pentru", cinci "impotriva" si doua abtineri legea de aprobare a OUG 105/2009 privind deconcentratele, act normativ care a fost in repetate randuri atacat la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) si declarat neconstitutional.

Anterior, viceliderul grupului deputatilor PSD Aura Vasile a anuntat, pe 9 noiembrie, in plen ca grupul parlamentar pe care il reprezinta va depune contestatie la Curtea Constitutionala in cazul in care este adoptata legea de aprobare a OUG 105/2009 privind deconcentratele. Aura Vasile a aratat ca, in mod normal, PSD+PC ar fi fost de acord cu aprobarea Ordonantei de Urgenta 105/2009 privind deconcentratele, avand in vedere ca actul normativ a fost amendat de Curtea Constitutionala.

"La o atenta citire si punere in practica putem spune ca actuala majoritate care guverneaza tara nu doreste decat sa isi aseze mai bine acolitii. In conditiile in care cunoastem ca se discuta in urma acordului cu Fondul reducerea a inca 30.000 de posturi in expunerea de motive, nu intelegem, prin aceasta lege, decat lipirea cu prenandez de scaune a celor care astazi au reusit sa faca praf bugetele locale, sa directioneze banii doar catre firmele portocalii", a precizat insa social-democrata.

Ea a aratat ca in timp ce se vorbeste despre descentralizare, in OUG 105/2009 se stabileste ca, un inspector scolar, spre exemplu, este numit la ordinul Ministrului Educatiei in urma unui concurs organizat de o comisie ministeriala.

"Asa se face descentralizarea, totul la nivelul ministrului. PSD+PC nu voteaza acest proiect de lege. Mai mult, grupul PSD+PC va depune contestatie asupra acestui proiect de lege la Curtea Constitutionala in cazul in care el va fi adoptat", a subliniat viceliderul deputatilor PSD.

Curtea Constitutionala a decis, in 3 decembrie 2009, ca prevederi din OUG 105/2009 cu privire la serviciile deconcentratele contravin Constitutiei, in conditiile in care actul normativ a preluat integral continutul din vechea OUG 37/2009, declarata de asemenea neconstitutionala, in 7 octombrie 2009.

OUG 37 contravine Legii fundamentale deoarece exprima o "tendinta de politizare"

Curtea Constitutionala a argumentat ca OUG 37 contravine Legii fundamentale deoarece exprima o "tendinta de politizare" a serviciilor deconcentrate si incalca normele privind adoptarea Ordonantelor de Urgenta - mai exact normele privind domeniile care pot fi reglementate prin OUG.

Inainte cu o zi ca CCR sa declare OUG 37/2009 neconstitutionala, Guvernul a emis OUG 105/2009 - act normativ care abroga OUG 37, preluand totodata integral prevederile acesteia. OUG 105 a fost publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial, intrand astfel imediat in vigoare.

In 5 februarie, Guvernul a aprobat vineri un proiect de Lege care pune in acord prevederile actului normativ privind numirea sefilor serviciilor deconcentrate cu cele ale Constitutiei, dupa ce judecatorii CCR au decis ca acesta contravine Legii fundamentale.

In martie, Legea de modificare a Statutului functionarilor publici a fost adoptata Camera Deputatilor, for decizional, cu 172 voturi favorabile, niciun vot "impotriva" si nicio abtinere, Camera Deputatilor, iar opozitia a contestat legea la Curtea Constitutionala.

In 14 aprilie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca patru dintre prevederile legale care modifica Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici sunt neconstitutionale, ca urmare a unei sesizari primite din partea a 34 de senatori.

Legea a intrat din nou in parcurs parlamentar si a ajuns la Camera Deputatilor, for decizional, unde a fost adoptat pe articole si urmeaza a primi votul final in cursul acestei saptamani.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#CCR dezbate decembrie, #ordonanta privind deconcentratele , #stiri CCR