Ziare.com

CCR: Femeile pot alege sa munceasca pana la 65 de ani

Marti, 05 Iunie 2018, ora 18:28

   

CCR: Femeile pot alege sa munceasca pana la 65 de ani
Femeile trebuie sa aiba dreptul sa aleaga daca ies la pensie la 63 de ani sau continua sa munceasca pana la varsta de 65 de ani, a decis, marti, Curtea Constitutionala.

Astfel, CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la un articol din Codul Muncii, constatand ca sintagma "conditii de varsta standard" nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executarii contractului individual de munca, in conditii identice cu barbatul.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.56 alin. (1) lit.c) teza intai din Legea nr.53/2003 - Codul muncii si a constatat ca acestea sunt constitutionale in masura in care sintagma "conditii de varsta standard" nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executarii contractului individual de munca, in conditii identice cu barbatul, respectiv pana la implinirea varstei de 65 de ani. Pentru a decide astfel, Curtea a apreciat ca incetarea de drept a contractului individual de munca pentru femei la o varsta mai mica decat cea a barbatului poate dobandi valente discriminatorii pe criterii de sex si incalca dreptul la munca al femeii, atat timp cat nu ramane o optiune a acesteia sa inceteze raporturile de munca la o varsta mai mica decat barbatul, respectiv la varsta cand poate solicita deschiderea dreptului la pensie", se arata in comununicatul Curtii Constitutionale.

Prin urmare, la varsta de 63 de ani, femeia trebuie sa aiba dreptul de a opta pentru continuarea raportului de munca pana la varsta la care legea prevede incetarea de drept a contractului individual de munca si pentru barbati, respectiv 65 de ani.

Totodata, CCR a respins, cu unanimitate de voturi, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.53 alin. (1) teza intai din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, considerand ca solutia legislativa care prevede o varsta de pensionare diferita pentru femei in raport cu barbatii este constitutionala.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre CCR femei pensionare
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 10913 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Info azi .. FAPT DIVERS !

Torino, segregata e violentata per sei mesi: arrestato un romeno

https://www.ilmessaggero.it/primopiano/cronaca/torino_segregata_violentata-3778031.html

Primo commento : -Ma che Schengen con la Romania. Questi farabutti vanno controllati uno per uno. Cosi' si dara' dignita' a quei rumeni che sono entrati per motivi leciti.

 

si pe motostivuitor ca sa nu fie discriminare ?

------------------------------------

 

Halep are acum timp la dispozitie pt a castiga un Grand Slam

/

hahaha!!!

asta-i chiar rasul cucului.
nu-si gasesc de munca barbatzii de 50 de ani si o va angaja cineva pe bunica. asta-i pentru cei de la ciolan care o freaca prin administratzie cu nu prea mult efort si nu vor sa scape osul din mana sau mai bine zis tot vor sa suga la vaka romania.
si asta sub acoperirea...'lupta impotriva discriminarii!

 

Corect!

Nu doar in administrație, ci și in invățămant unde nu sunt evaluați de nimeni! Babe surde predau la elevi neinteresați ... ce poate să iasă? Dar scoatem la pensie romani verzi din armată, SRI, poliție, procuratură și magistratură! Numai ce capătă omul puțină experiență că-l scot la pensie! Că odată cu experiența vine și priceperea și nesupunerea! Doar tineri și tinere, nu foarte experinentați trebuie!

CCR trebuie desfintat urgent ,pe orice cale,pana cand nu distruge

principiile fundamentale ale Constitutiei,pe care in mod ridicol se presupune ca le apara!
Egalitatea intre sexe este un principiu fundamnetal al drepturilor omului!
In nici o tara civilizata nu exista aceasta discriminare!
Ma intreb daca judecatorii CCT nu sunt prea batrani si senili!
O expertiza psihologica s-ar impune!Teo

 

Cred ca "o expertiza psihologica" ti-ar trebui tie.

Ba, chiar ar fi absolut necesar.

"...distruge principiile fundamentale ale Constitutiei,pe care in mod ridicol se presupune ca le apara!"

Catavencule.
Mare a fost Caragiale!!!

Modificați legislația. Fără discriminare! Bărbați reclamați la CCR!

Bărbații, femeile și ceilalți nedefiniți, să iasă toți la pensie la 65 ani. De ce femeile sunt discriminate pozitiv și pot să aleagă? Acum au creștere copil plătită 2 ani, pamperși nu pelinci, mașină de spălat, iar mancare nu mai fac fiindcă "Mama mea gătește mai bine!" Așadar? Bărbatul de ce nu are o zi a lui in care să primească flori, bere, țuică și cadouri de la "cei dragi"? Tare aș dori să vad o femeie șofer pa RATB că dorește să iasă la 65 ani, și o femeie magistrat .... !

 

Dar armata !

Statul roman mi-a furat 1 an si jumătate din cei mai frumosi ani (la 19 si 20 de ani) pentru a efectua un stagiu militar.Acum spre pensie ,aflu că punctul de pensie din acea perioadă este mai mic decat as fi castigat dacă lucram .Apoi am pierdut la incadrarea in diferite stagii (vechime, sporuri). Dar această curte profesionistă acordă drepturi pe ochi frumosi.Eu consider că anii din serviciul militar OBLIGATORIU ar trebui să fie considerati ca grupa I-a de muncă fiindcă eu am muncit pentru niste cadre militare care au iesit la pensie la 45 de ani!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor