CCR ii da dreptate lui Iohannis: Combaterea coruptiei este o exigenta a statului de drept

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 18:24
11692 citiri
CCR ii da dreptate lui Iohannis: Combaterea coruptiei este o exigenta a statului de drept
Foto: Arhiva CCR

Curtea Constitutionala a admis sesizarea formulata de presedintele Klaus Iohannis privind Legea care sanctioneaza faptele de coruptie. Astfel, cei care obtin foloase necuvenite pentru terti, nu doar pentru sine, comit o infractiune de coruptie, au decis, in unanimitate, judecatorii Curtii.

CCR a constatat ca modificarea continutului normativ al unei infractiuni asimilate celor de coruptie, in sensul conditionarii savarsirii acesteia de obtinerea numai pentru sine si numai de foloase materiale necuvenite, incalca dispozitiile din Constitutie privind statul de drept, iar modalitatea de incriminare a faptelor de coruptie trebuie sa respecte cerintele expres stabilite prin acte internationale.

Plenul CCR a discutat, in sedinta de marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului unic pct.1 din Legea pentru modificarea si completarea art.12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, precum si a legii in ansamblul sau.

In urma deliberarilor, Curtea, cu unanimitate, a admis obiectia si a constatat ca dispozitiile articolului unic si legea in ansamblul sau sunt neconstitutionale.

"In argumentarea solutiei adoptate, Curtea a retinut ca o exigenta a statului de drept o reprezinta combaterea fenomenului coruptiei. De aceea, actul de coruptie trebuie sanctionat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit, astfel incat legiuitorul nu poate conditiona retinerea acestuia de obtinerea folosului numai pentru sine. Totodata, legiuitorul nu are competenta de a limita sfera de cuprindere a infractiunii analizate in functie doar de natura materiala a folosului obtinut. Prin urmare, Curtea a constatat ca textul criticat, modificand continutul normativ al unei infractiuni asimilate celor de coruptie, reglementate la art.12 din Legea nr.78/2000, in sensul conditionarii savarsirii acesteia de obtinerea numai pentru sine si numai de foloase materiale necuvenite, incalca art.1 alin. (3) din Constitutie privind statul de drept", se arata in comunicatul CCR.

Judecatorii au apreciat ca, avand in vedere obligatiile internationale asumate de Romania, prin ratificarea Conventiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei si a Conventiei penale cu privire la coruptie, modalitatea de incriminare a infractiunilor de coruptie trebuie sa respecte cerintele expres stabilite prin aceste acte internationale.

"Curtea a constatat ca textul criticat nu respecta aceste standarde, incalcand, astfel, si art.11 alin. (1) din Constitutie, raportat la art.15 lit.b) din Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei si art.3 din Conventia penala cu privire la coruptie", se mai precizeaza in comunicat.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

In sesizare, Iohannis a invocat, printre altele, ca legea a fost dezbatuta si adoptata de Camera Deputatilor cu incalcarea dispozitiilor articolului 61 alineatul (2) coroborate cu cele ale articolul 66 alineatele (2) si (3) din Constitutie.

In 4 iulie, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, cu 183 de voturi "pentru" si 96 "impotriva", o propunere legislativa care prevede ca efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia, se pedepseste doar daca este savarsita in scopul obtinerii "pentru sine", nu si pentru altul, cum prevede acum legea, de bunuri sau alte foloase "materiale" necuvenite.

Proiectul, semnat de mai multi parlamentari de la PSD, propune modificarea articolului 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Proiectul are ca obiect de reglementare dezincriminarea faptelor prevazute in cuprinsul lit. a) si b) ale actualului art.12, in cazul in care faptele sunt savarsite in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum si in cazul in care faptele sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de alte foloase decat cele materiale.

Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#CCR Iohannis coruptie , #stiri CCR