CCR: Ministrii pot fi urmariti penal cu votul majoritatii deputatilor prezenti

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 13:59
1315 citiri
CCR: Ministrii pot fi urmariti penal cu votul majoritatii deputatilor prezenti

Regulamentul Camerei Deputatilor, care prevede ca cererea privind urmarirea penala a ministrilor parlamentari se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor, este neconstitutional, atat timp cat legea fundamentala prevede majoritatea membrilor prezenti, sustine CCR.

Adoptarea legilor ordinare si a hotararilor celor doua Camere se face cu votul majoritatii membrilor prezenti in fiecare Camera, in conditiile in care numarul acestora se ridica la cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor fiecarei Camere, arata Curtea Constitutionala in motivarea deciziei din 1 octombrie, cand a decis ca prevederile din regulamentul Camerei Deputatilor referitor la cvorumul necesar avizarii inceperii urmaririi penale a ministrilor parlamentari este neconstitutional.

"Majoritatea absoluta impusa de Constitutie pentru adoptarea unei asemenea hotarari urmareste sa asigure o exprimare cat mai larga a vointei deputatilor in prevederile regulamentare, lucru firesc intr-un sistem parlamentar care implica, prin definitie, o majoritate si o opozitie parlamentara", se arata intr-o decizie a CCR din 17 mai 1994, privind constitutionalitatea Regulamentului Camerei Deputatilor.

In conditiile in care si Regulamentul Camerei Deputatilor contine o dispozitie care prevede ca "Legile ordinare si hotararile luate in procesul legiferarii se adopta cu votul majoritatii deputatilor prezenti, in conditiile existentei cvorumului legal", dispozitia potrivit careia cererea privind urmarirea penala a membrilor Guvernului "se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor", contravine Constitutiei, mai explica CCR.

Curtea Constitutionala a stabilit, in data de 1 octombrie, ca prevederile din regulamentele Camerei Deputatilor si Senatului referitoare la cvorumul necesar avizarii inceperii urmaririi penale a ministrilor parlamentari sunt neconstitutionale.

Curtea a stabilit ca dispozitiile art. 155, alin. 3 din regulamentul Camerei Deputatilor - potrivit caruia cererea privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numatrul deputatilor - contravine Constitutiei, care prevede, la art.76, alin. 2, ca "legile ordinare si hotaririle se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Din aceleasi considerente, Curtea a declarat neconstitutional si textul art.150 alin.(3) din regulamentul Senatului, care prevede ca "hotararea" privind urmarirea penala a membrilor Guvernului "se adopta cu votul majoritatii senatorilor".

"Potrivit art.147 alin.(1) din Constitutie, dispozitiile din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept", arata CCR.

La inceputul lunii iulie, democrat-liberalii au sesizat CCR, reclamand neconstitutionalitatea prevederii din regulamentul deputatilor potrivit careia este nevoie de votul a doua treimi dintre deputati pentru a se cere inceperea urmaririi penale a unui ministru-parlamentar.

Boc a explicat atunci ca procesul de incepere a urmaririi penale a deputatilor fosti sau actuali ministri este mai dificil decat in cazul investirii sau demiterii guvernului sau suspendarea presedintelui cand este nevoie de votul majoritatii.

Pe 9 iulie, Curtea Constitutionala a decis, la cererea presedintelui Camerei Bogdan Olteanu, sa amane pana in septembrie dezbaterea sesizarii PD-L privind neconstitutionalitatea prevederii din regulament privind cvorumul de doua treimi pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor parlamentari.

Judecatorii isi justificau decizia de a amana dezbaterea pana la data de 17 septembrie prin faptul ca presedintele Camerei Deputatilor a solicitat acordarea unui "termen rezonabil in care factorii constitutionali sa poata exprima un punct de vedere" fata de sesizarea inaintata Curtii.

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CCR, #deputati, #urmarire penala, #majoritate , #stiri CCR