CCR: Modificarile aduse Legii caselor nationalizate sunt constitutionale

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 14:23
3441 citiri
CCR: Modificarile aduse Legii caselor nationalizate sunt constitutionale

CCR a decis, miercuri, ca modificarile adoptate pe 8 octombrie de deputati la legea caselor nationalizate, prin care casele nationalizate cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea fundamentala.

Curtea Constitutionala a respins astfel sesizarile formulate de PD-L si PNL.

Curtea a examinat, miercuri, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, sesizarile asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

In sedinta din data de 10 decembrie 2008, Curtea Constitutionala a solutionat sesizarile asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sesizari formulate de un numar de 55 de deputati, respectiv 63 de deputati.

Cu majoritate de voturi, Curtea a decis ca legea este constitutionala, se arata in comunicatul Biroului de presa al CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii legii.

PD-L si PNL au contestat, in octombrie, la Curtea Constitutionala a Romaniei modificarea legii caselor nationalizate. "PD-L a sesizat astazi (13 octombrie - n.r) Curtea Constitutionala cu privire la legea caselor nationalizate.

Este o lege care realizeaza o noua nationalizare, este contrara textului Constitutiei, principiilor fundamentale ale statului de drept si contrara pozitiei PD-L ca partid de centru-dreapta. Proprietatea e garantata de lege.

Este interzisa nationalizarea unor bunuri", a declarat liderul PD-L Emil Boc, la finalul sedintei conducerii partidului.

Si liberalii si-au anuntat, pe 12 octombrie, intentia de a contesta modificarile aduse legii caselor nationalizate la Curtea Constitutionala.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis, pe 8 octombrie, Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Citește și:
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR riscă închisoarea dacă nu plătește o amendă penală de 40.000 de lei. Documentele au ajuns la Camera Deputaților
Un fost deputat AUR, în prezent independent, trebuie să plătească 40.000 de lei în următoarele două luni ca să nu ajungă în spatele gratiilor. Daniel Rusu, parlamentar de Alba, a fost...
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Europarlamentarul Eugen Tomac: ”Guvernul de la Viena este condus de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole”
Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă, după discuţiile cu cancelarul austriac Karl Nehammer privind admiterea României în Schengen, că a fost una dintre cele mai tensionate...