CCR s-ar putea pronunta din oficiu asupra constitutionalitatii legilor

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 21:22
1111 citiri
CCR s-ar putea pronunta din oficiu asupra constitutionalitatii legilor

Curtea Constitutionala s-ar putea pronunta din oficiu si in cazul unor legi asupra carora nu a fost sesizata, potrivit unui proiect de lege initiat de sapte parlamentari PRM si de liberalul Ioan Ghise, adoptat luni tacit de catre Camera Deputatilor.

Parlamentarii au propus modificarea Legii 47 din 1992, privind functionarea Curtii Constitutionale, introducand, pe motiv ca s-a constat ca multe acte normative au fost declarate neconstitutionale, posibilitatea ca judecatorii sa se pronunte, din oficiu, asupra tuturor legilor, inainte de promulgarea acestora. Un alt amendament prevede expres ca mandatul presedintelui Curtii sa nu poata fi reinnoit.

Atat Consiliul Legislativ, cat si Guvernul au dat avize negative pe motiv de neconstitutionalitate ale acestei prevederi. "Semnalam ca solutia legislatorului privind pronuntarea din oficiu a Curtii Constitutionale asupra constitutionalitatii tuturor legilor inainte de promulgare excede prevederile articolului 146 litera a) din Constitutie", se arata in avizul Consiliului Legislativ.

Articolul respectiv stipuleaza ca CCR "se pronunta asupra constitutionalitatii legilor, inainte de promulgarea acestora, la sesizarea Presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Avocatului Poporului, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori, precum si, din oficiu, asupra initiativelor de revizuire a Constitutiei". Si Guvernul mentioneaza faptul ca sesizarea din oficiu a Curtii este permisa doar in cazul initiativelor de revizuire a Legii fundamentale.

Cele doua institutii reproseaza initiatorilor o eroare de tehnica legislativa deoarece proiectul modifica varianta Legii 47, republicata in 1997, nu aceea republicata in 2004, care este actualmente in vigoare. Astfel, fara sa vrea, initiatorii ar fi anulat un articol al legii, articolul 46, care reglementa dreptul CCR de a superviza si valida rezultatele referendumului, desi se dorea anularea dreptului judecatorilor Curtii de a primi o indemnizatie la finele mandatului, echivalenta cu suma indemnizatiilor primite in ultimele luni de mandat, drept prevazut la articolul 72. Initiatorii sustin ca judecatorilor carora le-a expirat mandatul le-ar reveni circa 100.000 de lei, fapt ce ar constitui o discriminare fata de detinatorii celorlalte functii de demnitate publica.

Proiectul de modificare a Legii Curtii Constitutionale adoptat tacit de Camera urmeaza sa fie trimis la Senat, care este camera decizionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Prima țară europeană care a legalizat schimbarea sexului reduce vârsta de la care se poate face intervenția la 16 ani
Parlamentul Suediei a adoptat o lege care reduce vârsta minimă pentru schimbarea legală a sexului de la 18 la 16 ani şi facilitează accesul la intervenţii chirurgicale. Legea a fost...
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
#CCR, #lege, #pronunta, #oficiu, #functionare , #stiri CCR