CCR: Unele prevederi ale Legii proprietatii sunt neconstitutionale

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 15:22
1332 citiri
CCR: Unele prevederi ale Legii proprietatii sunt neconstitutionale

CCR a declarat neconstitutional articolul 47 din Legea nr.10/2001, pe motiv ca este contrar principiului garantarii si ocrotirii proprietatii.

Curtea Constitutionala (CCR) a decis in 9 octombrie, ca articolul 47 din Legea 10/2001 privind privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989 nu este constitutional, deoarece incalca dreptul de proprietate al dobanditorului de buna-credinta.

Articolul 47 al Legii 10/2001 prevede ca "persoanele indreptatite, precum si persoanele vatamate intr-un drept al lor, carora pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi li s-au respins, prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, actiunile avand ca obiect bunuri preluate in mod abuziv de stat, de organizatii cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, pot solicita, indiferent de natura solutiilor pronuntate, masuri reparatorii in natura sau prin echivalent, in conditiile prezentei legi".

Numai ca CCR a constatat neconstitutionalitatea acestor prevederi, in conditiile in care legea fundamentala prevede ca "nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire".

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata, in iunie, de Mihaela Romanita, intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, adica inaintea modificarii Legii 10/2001.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis pe 8 octombrie Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Proiectul de modificare a legii 10/2001 a fost adoptat, in iunie, de deputati cu 197 de voturi pentru, 17 impotriva si 24 de abtineri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#legea, #10, #neconstitutionala, #CCR , #stiri CCR