Ziare.com

Ce a avizat CCR din propunerile de modificare a Constitutiei: Initiativa "Fara penali" si cand nu pot fi adoptate OUG

de Ionel Stoica
Vineri, 19 Iulie 2019, ora 12:03

   

Ce a avizat CCR din propunerile de modificare a Constitutiei: Initiativa "Fara penali" si cand nu pot fi adoptate OUG
Curtea Constitutionala a respins joi cele doua initiative de revizuire a Constitutiei depuse de Opozitie si de coalitia PSD-ALDE. Principalele hibe, potrivit judecatorilor, vizau interdictiile privind amnistierea sau gratierea pentru corupti, care incalca limitele revizuirii Constitutiei, un subiect mediatizat si cu miza electorala.

De asemenea, in cazul altor propuneri sunt si alte probleme, ce tin de redactare sau de corelare cu alte articole din Constitutie, dar aceste aspecte vor fi clarificate in motivarea deciziei.

Totusi, CCR a decis ca mai multe dintre propunerile legislative de revizuire a Constitutiei nu incalca limitele revizuirii legii fundamentate.

Acestea sunt:

- Initiativa "Fara penali in functii publice";
- Reglementarea adoptarii OUG, care nu mai pot fi date in domenii sensibile;
- Prevederea ca si Inalta Curte sau un grup de 50 de deputati sau 25 de senatori sa poate sesiza CCR in cazul OUG, nu doar Avocatul Poporului.

Odata respinse, cele doua initiative de revizuire a Constitutiei vor trebui redepuse la Parlament, dar fara prevederile care incalca limitele revizuirii legii fundamentate.

Ziare.com a analizat prevederile care au trecut de filtrul CCR si observatiile judecatorilor constitutionali.

Despre cum a motivat CCR de ce nu pot fi interzise amnistia si gratierea coruptilor citeste: CCR explica de ce nu pot fi interzise amnistia si gratierea coruptilor

Unanimitate

Concret, plenul CCR a luat in dezbatere joi doua propuneri legislative de revizuire a Constitutiei initiate de deputati: al grupurilor parlamentare ale USR, PNL, PMP si PRO Europa si al grupurilor parlamentare ale PSD si ALDE.

Decizia a fost luata cu unanimitatea celor opt judecatori prezenti. A lipsit Simina Tanasescu, fosta consiliera pe probleme constitutionale a presedintelui Klaus Iohannis, numita de acesta in functia judecator CCR.

Judecator raportor in acest caz a fost Attila Varga, care a ajuns la CCR la propunerea UDMR.

"Fara penali in functii publice"

In cazul initiativei "Fara penali in functii publice", CCR a decis ca aceasta nu incalca limitele revizuirii. "Textul vizeaza doar condamnarile definitive ce privesc infractiuni savarsite cu intentie," explica judecatorii.

Este vorba de propunerea de modificare a Constitutiei: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Observatiile CCR: Solutia preconizata este mai degraba de nivelul legii, iar prevederea trebuie corelata cu alt articol din Constitutie, "in sensul ca s-ar permite cetateanului Uniunii Europene, care nu detine cetatenia romana, sa fie ales in autoritatile administratiei publice locale, chiar daca a fost condamnat definitiv la o pedeapsa privativa de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie."

Observatii similare au fost facute de CCR si in cazul alesilor pentru Parlamentul European: "Nu pot fi alesi in Parlamentul European cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii."

Reglementarea OUG

In ce situatii nu se pot da Ordonante de Urgenta? CCR a stabilit ca propunerea de revizuire a Constitutiei Romaniei privind reglementarea OUG nu incalca limitele revizuirii.

Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, in domeniul legilor organice si nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

Legile organice la care se face trimitere sunt la articolul 73 din Constitutie, literele h), i) si l):

h) infractiunile, pedepsele si regimul executarii acestora;
i) acordarea amnistiei sau a gratierii colective;
l) organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi.


"Curtea a statuat ca ordonanta de urgenta este un act emis in virtutea delegarii legislative acordate Guvernului direct prin art.115 alin. (4) din Constitutie, fara ca acest lucru sa insemne ca legiuitorul constituant derivat nu poate limita domeniul de reglementare al ordonantei de urgenta," motiveaza CCR.

Cine sesizeaza CCR in cazul unei OUG?

O alta modificare propusa, cea potrivit careia OUG pot fi contestate la CCR si de un grup de parlamentari, 50 de deputati sau 25 de senatori, si de Inalta Curte, nu doar de Avocatul Poporului, nu incalca limitele revizuirii, potrivit CCR.

CCR are insa cateva observatii: din redactarea textului preconizat nu rezulta daca controlul de constitutionalitate este unul a priori sau a posteriori, adica inainte sau dupa adoptare, si ca se impune corelarea cu un articol din Constitutie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9394 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CCR = BANDA DE TRADATORI

Nu asculta vocea Poporului suveran.

UN SINGUR parlamentar cinstit valoreaza cit 20 de ageamii vinduti

 

ccr este o parte din mafia psd-alde-udmr !

Toti romanii cinstiti vor sa fie infractorii hoti (mai ales politicienii aflati in starea de infractori !) pedepsiti aspru, iar astia vor sa-i albeasca total, sa-i faca scapati ...

 

9 Talhari

CCR uita ca suntem o republica !
Adica e condusa de voita poporului !
Majoritatea dintre ei sunt numiti exclusiv politic, sa inteleg ca acea clasa politica a dat ordinul de a refuza o lege absolut necesara azi si ptr totdeauna !
Eu zica ca desfiintarea CCR pe stil moldovenesc nu e chiar imposibila, ar fi chiar de dorit !

 

Rafalle, este prea putin sa-i facem talhari pe cei din CCR!

Acesti indivizi in frunte cu tov.Dorneanu, un fost mare activist al PCR, sunt niste tradatori de neam si tara.CCR a imbolnavit intreaga Romanie, spunand lucruri trasnite,in sensul ca de amnistie si gratiere pot beneficia si politrucii corupti. Shalom

Cind nu ne connvine 9 tolhari. 6 case pradate.

Pona si cele 3 numite de geaca rosie au votat impotriva. Ultima era in concediu. De ce tace cel cu 350000 de euro luati cu japca? Imediat dar imediat sa zica ceva. E grele. 37 de milioane aiurea.

Cum e vremea la Moskova ?

.

Uita-te pe geam si o sa vezi Salamcusoia!!!!

.

Parerea mea

Este ca acest CCR nu lucreaza pentru popor ci pentru interesele personale.Deci, era vorba despre amnistiere si gratiere a daptelor de CORUPTIE si nu de amnisitiere si gratiere in general.Sa cred ca CCR vede coruptia ca pe ceva bun?
Pe cand vedem in Constitutie si maxim 300 parlamentari ?
Cel mai clar: haideti la vot si nu mai votati psd-ul, atunci vom putea cere curatarea tarii de psd-ism la toate esaloanele !!! Pana atunci, stangeti si asigurati-va ca nu uitati ca in zi de vot sa varsati tot amarul prin acel vot de la parlamentarele nationale!

 

"fara penali" e mai dura decit chestia cu amnistia/gratierea

si totusi,a trecut :)

e clar ca ccr incearca sa-l scoata pe dragnea din bulau.
livache a binevoit sa umple conturile ccristilor,
chiar si celor care erau impotriva lui :)))

observatia ca multe chestiuni pot fi reglementate prin
lege e apa de ploaie,aproape toate articolele pot fi
legi,dar,legile se modifica relativ usor.

sa vedem totusi cine-l amnistiaza pe garajistul leaveyou,
vasilica nu vrea,nici psd n-ar vrea,doar mitralieram
codrin si carmen il doresc sincer pe daddy cool inapoi,
fara el au devenit ceea ce-au fost toata viata,
niste nulitati patentate.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor