Am invins CCR in instanta. Curtea Constitutionala a incalcat din nou legea si drepturile unui cetatean

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 06:46
55860 citiri
Am invins CCR in instanta. Curtea Constitutionala a incalcat din nou legea si drepturile unui cetatean

Parata Curtea Constitutionala a Romaniei a pierdut procesul pe care i l-am intentat pentru ca mi-a restrictionat accesul la informatii de interes public. Instanta de contencios administrativ a Tribunalului Bucuresti a decis ca parata CCR este obligata sa respecte dreptul constitutional la informare, statuat prin art. 31 din Constitutie.

Si este pentru a doua oara in ultimele saptamani cand o instanta din Romania constata ca CCR a incalcat drepturi legitime ale unor cetateni romani, legile acestei tari si chiar Constitutia Romaniei.

Cum am ajuns la acest verdict?

Pe 1 august atrageam atentia asupra faptului ca la CCR s-a petrecut un fapt straniu, inca un fapt straniu mai precis, in dosarul si asa ultra-controversat "Bombonica", in care judecatorii si-au arogat rolul de legiuitor pozitiv si au introdus in motivarea unei decizii de respingere obligarea Parlamentului sa stabileasca un prag al prejudiciului in continutul infractiunii de abuz in serviciu.

Suspiciuni de fals intelectual la CCR: falsificarea vorbelor unui procuror

Scriam pe 1 august ca procurorul Cosmin Grancea, reprezentatul PICCJ, a cerut CCR sa corecteze o eroare materiala din cuprinsul Deciziei 392/2017, sustinand ca, asa cum a fost ea publicata in Monitorul Oficial si pe site-ul CCR, afimatiile sale in cadrul dezbaterilor din acest dosar au fost gresit redate. Existenta cererii mi-a fost confirmata oficial de Parchetul General.

Ca sa inteleg despre ce erori ar fi vorba am solicitat CCR sa imi precizeze ce anume solicita concret procurorul Grancea si cum a fost solutionata cererea domniei sale (in mod evident o respingere, cat timp nu a aparut nicio indreptare de eroare materiala in acest caz). CCR a refuzat.

Atunci am solicitat CCR sa imi remita inregistrarea sedintei de judecata ca sa ma lamuresc singura. CCR a refuzat si asta. Am revenit cu o reclamatie administrativa. Raspunsul, de aceasta data sub semnatura judecatorului constitutional Stefan Minea, nu a unui simplu functionar incapatanat, a fost tot negativ.

Sedintele CCR sunt transmise in direct pe Internet, CCR nu mi-a comunicat ca nu ar fi si inregistrate, ci doar ca nu considera necesar sa-mi remita inregistrarea, ceea ce m-a facut si mai suspicioasa ca acolo e ceva necurat, de ascuns.

Pe de alta parte, daca doresc sa vad o sedinta publica a CSM, de exemplu, pot oricand sa accesez inregistrarea de pe site-ul CSM. Doar la CCR informatia publica e ca trenul, daca l-ai pierdut la ora fixata, s-a dus. Dar macar in gara, dupa un timp vine alt tren.

Asa ca am decis sa dau in judecata CCR la Tribunalul Bucuresti pentru incalcarea accesului la informatii de interes public, prevazut de Legea 544, fiind reprezentata de avocata Elenina Nicut. Munca ei admirabila o puteti vedea in link-urile de mai jos, un autentic curs de bune practici in materie de avocatura.

Iar efectul este ca Tribunalul Bucuresti mi-a dat dreptate, o prima decizie de admitere a unei actiuni impotriva CCR pronuntata de o instanta din Romania.

Ce inseamana asta?

Inseamana ca CCR a incalcat Legea 544 si art 31 din Constitutia Romaniei. Inseamna ca CCR a incalcat dreptul unui cetatean roman. Cum poate sa fie chemata sa apere, ca for ultim, drepturile fundamentale ale cetatenilor tocmai o institutie care se dovedeste in mod repetat abuziva cu drepturile cetatenilor?

Pentru ca CCR este "recidivista". Pe 25 august, o instanta a CAB constata, la sesizarea aceleiasi avocate curajoase, Elenina Nicut, ca CCR si-a incalcat legea de functionare si a incalcat tot art.31 din Constitutie emitand Hotararea "vadit nelegala" nr. 01/22.06.2017 prin care presedintele CCR capata dreptul de a refuza publicarea, strict arbitrar, a opiniilor separate si concurente ale judecatorilor constitutionali. Si a exercitat acest nou drept prin eliminarea a doua opinii, separata si concurenta, a judecatoarei Livia Stanciu.

Curtea Constitutionala a incalcat legea si Constitutia! Instanta de judecata confirma abuzul CCR

Ramane de vazut daca macar acum CCR se va supune legii sau va intarzia momentul respectarii ei printr-un recurs, la care, procedural, are dreptul. Dupa cum consider ca va fi extrem de relevanta motivarea judecatorului care a socotit ca am dreptate, seful sectiei contencios de la Tribunalul Bucuresti, Mihai Dragutescu.

Dar deja cateva aspecte sunt clare:

1.CCR a incalcat repetat legea si Constitutia si sfideaza repetat si dovedit drepturile cetatenilor romani.

2.CCR poate fi invinsa in instanta. Iata ca judecatorii verticali si profesionisti nu sunt intimidati de piedestalul pe care s-a suit aceasta institutie si o coboara acolo unde ii e locul atunci cand sunt sesizati. Adica printre supusii legii, in rand cu orice persoana fizica sau institutie din aceasta tara.

3. Daca CCR a inceput sa piarda in instanta, inseamna ca iluzia intangibilitatii a inceput sa se crape. E timpul sa patrundem legal in "templu" si sa pretindem ceea ce avem dreptul: CCR sa fie in serviciul cetatenilor acestei tari, sa le respecte drepturile, sa respecte cu sfintenie legile si Constitutia tarii.

Eu una imi voi face o datorie din a forta CCR, cu mijloace legale desigur, sa respecte legea si Constitutia, din a afla care sunt secretele din templu si cat de legale sunt ele. Ceea ce va incurajez sa faceti cu totii pentru ca o Curte Constitutionala care sfideaza legea si Constitutia este un pericol major, poate cel mai mare, pentru statul de drept si pentru democratie.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CCR pierde in instanta, #CCR drepturi fundamentale, #CCR dosar Bombonica, #Cosmin Grancea procuror , #stiri CCR