CSM: Legea pensiilor este neconstitutionala

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 18:16
1694 citiri
CSM: Legea pensiilor este neconstitutionala

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca proiectul Legii pensiilor este neconstitutional, printre argumentele invocate fiind incalcarea statutului magistratului sau al principiului neretroactivitatii, a declarat judecatorul Dan Lupascu, la discutiile cu senatorii din Comisia de Munca.

"Legea privind sistemul unitar de pensii este in opinia noastra vadit neconstitutionala. Este vorba, in primul rand, de principiul neretroactivitatii vis a vis de recalculare. In al doilea rand, in opinia noastra, pensia, salariul si celelalte drepturi pe care le au magistratii fac parte din ceea ce noi numim statutul magistratului. Prin urmare, orice atingere in aceasta privinta pune in discutie statutul magistratului", a spus Lupascu, prezent din partea CSM la discutiile din Comisia de Munca si Protectie Sociala din Senat, pe marginea legii pensiilor.

In opinia lui Lupascu, adoptarea proiectului legii pensiilor in forma actuala va duce la o "serie de tulburari foarte insemnate in justitie". In acest sens, judecatorul a vorbit despre lipsa de personal din magistratura, care ar lua proportii prin aplicarea principiilor legii pensiilor. "In acest moment noi ne confruntam cu un deficit de aproape 1.500 de magistrati, din totalul de 6.000 si ceva de magistrati. Daca proiectul va ramane asa, nu numai cei care ar indeplini conditiile de pensionare s-ar gandi sa iasa la pensie, ci s-ar gandi daca ar ramane in sistem si cei care in momentul de fata sunt la inceput de cariera, pentru ca se gandesc ca se aleg cu o pensie care sa ii permita sa agonizeze", a punctat Dan Lupascu.

Totodata, reprezentatul CSM considera ca numarul proceselor legate de conflictele de munca va exploda in perioada urmatoare. "Aceasta lege va genera indubitabil nenumarate litigii in instanta si intreb cine le va solutiona in conditiile in care noi insine suntem tulburati de prevederile ei. Este previzibil ca multiplele litigii care sunt in momentul de fata pe rolul instantelor judecatoresti in materia conflictelor de munca va fi si mai mare. Anul trecut am avut aproape 2,5 milioane de dosare la nivel national, cu aproape 200.000 mai multe decat in 2008, si aceste cifre cresc de la an la an", este de parere Lupascu.

Potrivit lui Dan Lupascu, noua lege abroga si o serie de articole care n-ar avea nicio legatura cu pensia, referindu-se la eliminarea prevederii care stipuleaza posibilitatea de a mentine in functie un magistrat, care a implinit 65 de ani, pana la 70 de ani cu avizul anual al CSM. De asemenea, judecatorul a afirmat ca magistratii nu se vor mai putea pensiona anticipat. "Daca vorbim despre pensia anticipata, proiectul prevede ca se poate acorda eventual la 60 de ani, daca s-a cotizat cu 8 ani mai mult decat vechimea necesara, adica 43 de ani. Inseamna ca trebuie sa fii magistrat de la 17 ani pentru a te putea pensiona anticipat", a spus judecatorul Lupascu.

In final, Lupascu a amintit ca proiectul legii pensiilor avea nevoie de avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Prezent la discutii, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima, le-a cerut senatorilor din Comisia pentru Munca ca magistratii sa fie exceptati de la prevderile legii pensiilor. "Propunerea noastra este ca magistratii sa fie exceptati de la aceasta lege", a punctat Sima.

La discutii au participat reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, Asociatiei Procurorilor din Romania, Sindicatului Justitia, Asociatiei Fostilor Judecatori din Inalta Curte de Casatie si Justitie si ai Sindicatului Grefierilor.

Pe de alta parte, senatorii spun ca "va iesi o lege dreapta si constitutionala". "Sigur anumite prevederi din lege au fost declarate de Consiliul Legislativ ca fiind neconstitutionale si noi nu vom vota aceasta lege daca nu va avea o forma corecta", au sustinut acestia.

Deputatii din Comisia pentru Munca si Protectie Sociala si-au aratat disponibilitatea de a sustine punctul de vedere al magistratilor referitor la reducerea treptata a pensiilor, in urma discutiilor care au avut loc pe 17 februarie pe marginea Legii pensiilor, deputatii precizand ca asteapta amendamente.

De asemenea, deputatii din Comisia pentru Munca si Protectie Sociala si-au aratat disponibilitatea de a sustine punctul de vedere al magistratilor. "Aceste lacune trebuie indreptate in timp si nu brutal. Se discuta mult de pensiile a 50.000 de oameni, insa riscam sa afectam prin aceasta lege pensiilor celorlalti 5.000.000 de oameni. De aceea, asteptam amendamente din partea magistratilor in legatura cu aceasta lege, pentru a vedea ce este de facut", a declarat presedintele Comisiei, liberalul Victor Paul Dobre.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat pe 12 februarie ca a inaintat Ministerului Muncii un aviz cu observatii la proiectul Legii unitare a pensiilor, ce prevede recalcularea tuturor pensiilor speciale in termen de cinci luni de la intrarea in vigoare a actului normativ, dar nu a vrut sa spuna clar daca avizul a fost favorabil sau negativ.

Guvernul a aprobat in data de 10 februarie Legea unitara a pensiilor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Legea pensiilor neconstitutionala, #verdict CCR legea pensiilor , #stiri CCR