Die Zeit: Un razboi stupid pentru putere

Duminica, 12 August 2012, ora 20:20
6227 citiri
Die Zeit: Un razboi stupid pentru putere
Foto: DW

Amenintari, cacealma, calomnii - acesta este arsenalul cu ajutorul caruia partidele de guvernamant din Romania incearca sa atace Curtea Constitutionala. In acelasi timp, grupuri ascunse, care stau in spatele scenei, dirijeaza politica de stat, scrie presa germana.

In aceasta saptamana, presedintele CCR, Augustin Zegrean, a trimis o scrisoare Comisiei Europene, in care se plange de presiuni ale guvernului de la Bucuresti asupra judecatorilor de la Curtea Constitutionala. Au fost chiar descrise atacuri asupra unor judecatori anume, scrie publicatia Die Zeit, preluata de Deutsche Welle.

Un astfel de strigat de ajutor nu s-a facut auzit pana acum din nicio tara membra a UE. Acesta este rezultatul dezastruos a doua luni de razboi pentru putere, purtat intre guvern si presedintele tarii. De decizia Curtii Constitutionale depinde iesirea din acest razboi de uzura: judecatorii trebuie sa decida cu privire la legalitatea listelor electorale dupa care s-a desfasurat referendumul din 29 iulie, scrie publicatia germana.

Pana acum nu este dovedit ca judecatori ai Curtii sau membri ai familiilor acestora ar fi fost amenintati, dupa cum sustine Zegrean. Este, insa, foarte probabil ca lucrurile sa fie adevarate. Intre timp, se pare ca razboiul s-a transferat si in randul membrilor CCR, care sunt alesi de Presedintie si Parlament dupa un anumit algoritm politic. Unii dintre membrii Curtii sunt fosti participanti activi in viata politica a tarii.

Judecatorii, tradatorii statului?

La inceputul lunii iulie, o ordonanta de urgenta a Cabinetului Ponta reducea din competentele CCR. Totodata, premierul a declarat ca va opera si anumite schimbari in randul judecatorilor. Potrivit Constitutiei, acesti judecatori sunt inamovibili pe durata mandatului lor, de trei, sase sau noua ani. Liderul PNL, Crin Antonescu, a numit CCR o "rusine". Cauza iesirii sale nervoase a constituit-o faptul ca anumite ordonante ale Guvernului Ponta au fost declarate neconstitutionale.

Au urmat si acuzatii mai grave: Guvernul Ponta l-a comparat pe Zegrean cu un tradator de stat, care, prin scrisoarea trimisa UE, a deteriorat grav imaginea Romaniei in Europa. Conform vicepresedintelui PNL, Mihai Voicu, presedintele CCR a prezentat Romania in Europa ca pe un "stat catastrofal".

Odata cu acuzatiile aduse lu Zegrean, criza profunda din Romania intra intr-o noua faza. "Toate acestea arata cat de slab consolidata este democratia in Romania si cat de usor pot fi atacate putinele institutii functionale ale statului de drept", a declarat Peter Eckstein Kovacs, un reprezentant al minoritatii maghiare din Romania si totodata un cunoscut politolog.

Jocul cu legea, intr-un stat de drept

Premierul roman nu decide totul in tara, asa, de capul lui. In spatele sau stau clanuri invizibile, care trag sforile "marionetei" Ponta. Acestea sunt reprezentate de oameni precum Dan Voiculescu, miliardarul mogul media, fost informator al Securitatii, cel care ii facea stocuri de valuta lui Ceausescu, scrie Die Zeit.

Astazi, Voiculescu isi face de cap in partidul liliputan, numit Conservator, avand un singur tel: sa-si croiasca drum catre resursele statului. Voiculescu are un serios proces penal pe rol in instantele romanesti, mogulul putand primi ani grei de inchisoare.

Pe fondul tuturor acestor scandaluri, tot mai multi romani isi pierd increderea in statul de drept. Ceea ce este deja vizibil cu ochiul liber este ca un grup influent de politicieni si clientela lor muncesc din greu pentru destructurarea statului de drept.

Nu intamplator, in aceste zile, cel mai cunoscut ziarist roman, Cristian Tudor Popescu, se intreba pe pagina site-ului publicatiei la care lucreaza daca vreun concetatean de-al sau este in stare sa dea un nume de institutie sau de functionar care sa se mai bucure de increderea oamenilor, puncteaza publicatia germana.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#referendum demitere Basescu, #Die Zeit demitere Basescu, #CCR Basescu Ponta guvern , #stiri CCR