Fundatia Horia Rusu cere revocarea lui Petre Lazaroiu de la CCR

Joi, 10 Iunie 2010, ora 18:54
3195 citiri
Fundatia Horia Rusu cere revocarea lui Petre Lazaroiu de la CCR
Foto: Administratia Prezidentiala

La doar o zi dupa ce Petre Lazaroiu a depus juramantul de judecator la Curtea Constitutionala, Fundatia Horia Rusu a cerut presedintelui Traian Basescu sa il revoce pe acesta din functie.

Conform unui comunicat remis Ziare.com, specialistii fundatiei sustin ca Petre Lazaroiu a exercitat un mandat de judecator la Curtea Constitutionala, din 2008 pana in 2010, iar prin Decretul 553/2010 a fost numit de catre Traian Basescu pentru al doilea mandat.

"Decretul 553/2010 contravine prevederilor art. 142 alin. (2) din Constitutia Romaniei, conform caruia mandatul judecatorilor Curtii Constitutionale nu poate fi prelungit sau innoit. Textul constitutional nu permite nicio exceptie si nu face nicio distinctie in raport cu durata mandatului judecatorilor Curtii Constitutionale", se mai arata in comunicatul citat.

Petre Lazaroiu a depus juramantul de judecator la Curtea Constitutionala

Tot joi, Fundatia Horia Rusu a adresat Avocatului Poporului o petitie prin care cere ca acesta sa ridice exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 68 alin. (3) din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, potrivit caruia un judecator numit pentru o perioada mai mica de 3 ani poate fi numit din nou, pentru un mandat complet de 9 ani.

Fundatia Horia Rusu considera ca independenta judecatorilor Curtii Constitutionale este esentiala pentru democratie, cu atat mai mult in acest context in care, asa cum a declarat presedintele Traian Basescu, cu ocazia ceremoniei de investire a lui Petre Lazaroiu, acestia vor avea de luat in urmatoarea perioada decizii importante in legatura cu iesirea Romaniei din criza.

In luna aprilie, Fundatia Horia Rusu a infiintat, sub egida sa, Comisia pentru o noua Constitutie, ce reuneste specialisti in drept si stiinte politice precum Daniel Barbu, Gheorghe Piperea, Corneliu Liviu Popescu, Simina Tanasescu, si doreste sa propuna spre dezbatere publica principiile unei noi Constitutii.

Fundatia Horia Rusu este o organizatie a societatii civile, care promoveaza, prin mijloace specifice, ideile care l-au animat in actiunea politica pe fostul deputat si vicepresedinte PNL Horia Rusu, decedat in 2001. Printre membrii fondatori ai fundatiei se numara Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Petre Lazaroiu Curtea Constitutionala, #revocare Petre Lazaroiu, #Fundatia Horia Rusu , #stiri CCR