Fundatia Horia Rusu cere revocarea lui Petre Lazaroiu de la CCR

Joi, 10 Iunie 2010, ora 18:54
2924 citiri
Fundatia Horia Rusu cere revocarea lui Petre Lazaroiu de la CCR
Foto: Administratia Prezidentiala

La doar o zi dupa ce Petre Lazaroiu a depus juramantul de judecator la Curtea Constitutionala, Fundatia Horia Rusu a cerut presedintelui Traian Basescu sa il revoce pe acesta din functie.

Conform unui comunicat remis Ziare.com, specialistii fundatiei sustin ca Petre Lazaroiu a exercitat un mandat de judecator la Curtea Constitutionala, din 2008 pana in 2010, iar prin Decretul 553/2010 a fost numit de catre Traian Basescu pentru al doilea mandat.

"Decretul 553/2010 contravine prevederilor art. 142 alin. (2) din Constitutia Romaniei, conform caruia mandatul judecatorilor Curtii Constitutionale nu poate fi prelungit sau innoit. Textul constitutional nu permite nicio exceptie si nu face nicio distinctie in raport cu durata mandatului judecatorilor Curtii Constitutionale", se mai arata in comunicatul citat.

Petre Lazaroiu a depus juramantul de judecator la Curtea Constitutionala

Tot joi, Fundatia Horia Rusu a adresat Avocatului Poporului o petitie prin care cere ca acesta sa ridice exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 68 alin. (3) din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, potrivit caruia un judecator numit pentru o perioada mai mica de 3 ani poate fi numit din nou, pentru un mandat complet de 9 ani.

Fundatia Horia Rusu considera ca independenta judecatorilor Curtii Constitutionale este esentiala pentru democratie, cu atat mai mult in acest context in care, asa cum a declarat presedintele Traian Basescu, cu ocazia ceremoniei de investire a lui Petre Lazaroiu, acestia vor avea de luat in urmatoarea perioada decizii importante in legatura cu iesirea Romaniei din criza.

In luna aprilie, Fundatia Horia Rusu a infiintat, sub egida sa, Comisia pentru o noua Constitutie, ce reuneste specialisti in drept si stiinte politice precum Daniel Barbu, Gheorghe Piperea, Corneliu Liviu Popescu, Simina Tanasescu, si doreste sa propuna spre dezbatere publica principiile unei noi Constitutii.

Fundatia Horia Rusu este o organizatie a societatii civile, care promoveaza, prin mijloace specifice, ideile care l-au animat in actiunea politica pe fostul deputat si vicepresedinte PNL Horia Rusu, decedat in 2001. Printre membrii fondatori ai fundatiei se numara Dinu Patriciu si Calin Popescu Tariceanu.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Sorin Cîmpeanu, deranjat de reacțiile generate de acuzația de plagiat: ”Se dau verdicte pe Facebook”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a negat din nou, miercuri, 28 septembrie, acuzațiile de plagiat, arătându-se convins că acestea reprezintă un atac la adresa Legilor educaţiei, aflate...
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Baronii locali, principalii beneficiari ai creșterii salariilor pentru primari. Câți bani primesc în plus șefii de CJ-uri comparat cu edilii comunelor
Camera Deputaților a adoptat marți, 27 septembrie, un proiect de lege privind majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. În ciuda...